Blogg

4 uppenbara tips för bli rik

Kreditkort
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vägen till rikedom är ofta lång och svår och tittar man på den större bilden så är det ofta lätt att man missar de mindre detaljerna. Om du är intresserad att spara pengar så gäller det inte bara att ta reda på var dina utgifter ligger men även förhindra att dra på sig nya.

1. Köp inte saker du inte har råd med

Du har säkert tänkt att ibland så skall man få unna sig, du jobbar ju ändå hårt, du har ditt sparande och lägger inte onödiga pengar på exempelvis alkohol varje månad. Denna attityden gäller från höginkomsttagare till de som lever på bidrag. Jag anser också att det är viktigt att man skall kunna unna sig – men i rimliga gränser.

Har du exempelvis skulder som du betalar av så kan du inte med gott samvete säga att du har råd. Det är lätt med Klarna idag att köpa saker på faktura och ha idén att snabbt betala av ditt inköp men det är enkel väg att hamna fel på.

2. Köp inte saker som du inte behöver

Denna går hand i hand med föregående punkt men behöver du verkligen en ny 65-tums TV eller kommer du klara dig minst lika bra med en 47-tums TV för en tredjedel av priset? Jag har exempelvis spanat in Surface Go och den ger mig ett otroligt ha-begär men realistiskt sätt så är det väldigt sällan jag kommer använda den men hade jag gett in när mitt begär var som högst så hade jag haft ytterligare en pryl som läggs på hyllan.

Det ända jag personligen anser jag behöver är när det kommer till min familjs hälsa och vår dotter. Jag vill aldrig hamna i en situation där jag inte kan köpa kläder till min dotter för att jag tidigare på månaden köpt något onödigt. Om du genuint vill ha något vare sig det är kläder eller elektronik, tänk på saken ett tag och sätt upp sparmål.

3. Låt inte din oväntade tur gå till spillo

De flesta människorna får någon gång tur ekonomiskt i livet, det kan vara alltifrån bonusar till att försäkringsbolaget betalar ut pengar för något som fortfarande går att använda. Detta betyder inte att du kan gå till närmaste affär och köpa det senaste inom X.

Dessa pengar skall direkt gå till att betala eventuella skulder eller i ett sparande för din buffert. Tråkigt och trist men du vet själv att det är rätt väg att ta.

4. Resturangmat är inte mat

Jag tror det är väldigt få som inte gillar restaurangmat, du får själv möjligheten att välja vad du vill äta och slipper allt kring matlagning och städning. Faktum är däremot att äta ute är väldigt dyrt. Detta gäller även (om inte ännu viktigare) kaffe; jag ser dagligen människor som kommer in på kontoret med sitt dyra köpta Starbucks kaffe som de har lagt 40-50 kr på medan jag dricker vad jag anser riktigt goda kaffet som redan finns gratis på kontoret.

Om du anser att kaffet på kontoret är så illa så sparar jag då hellre undan de pengarna jag hade lagt på kaffe ute och köpt en ordentlig kaffemaskin.

Värdesätter du gott kaffe så blir det billigare över tiden att köpa en egen maskin i stället för att köpa kaffe ute.
Värdesätter du gott kaffe så blir det billigare över tiden att köpa en egen maskin i stället för att köpa kaffe ute.

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer