Privatekonomi

Affiliatemarknadsföring – tjäna pengar på din blogg

Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Affiliatemarknadsföring dök upp redan på 90-talet när man insåg att man kan tjäna pengar på sin trafik och företag var villiga att betala för att öka sina konverteringar (t.ex. köp på en webshop). Internationellt så är detta en jättestor industri med flera miljarder kronor i omsättning varje månad.

Affiliatenätverk

Ett affiliatenätverk är en mellanhand mellan hemsideägare och företag för att underlätta både för dig som driver en hemsida att hitta företag och för ett företag att enklare hitta trafik. Idag på den svenska marknaden så finns det ett dussintal av dessa nätverk men vi rekommenderar att du går genom ett utav de femstörsta då de mindre nätverken kan ha problem med utbetalningar och otillräcklig kundsupport:

(För vissa av dessa så har vi egna affiliate länkar om vi får en liten provision om du registrerar dig)

För dig som driver en hemsida så kallas du för affiliate och företagen som finns på dessa nätverk så kallas de för annonsörer och de har ett program på ett affiliatenätverk som affiliates ansöker sig till.

När du är godkänd på ett program så får du en affiliate länk för det programmet som du länkar på din hemsida. Den håller reda på det är du som har skickat en besökare till programmet vilket är viktigt så man vet att det är du som skall få betalt.

Riktar du in dig på en internationell marknad så ökar svårighetsgraden med större konkurrens men även taket för hur mycket du kan tjäna ökar. Ett exempel på ett företag som tillhandhåller sig egna affiliatenätverk och program är Amazon där varje gång du köper något på deras hemsida så får affiliaten mellan 2-5% av köpkostnaden och det är många som livnär sig på detta.

Hur mycket pengar kan jag tjäna?

Som mycket annat så är det individuellt och beror helt på faktorer som hur många besökare du har varje månad och vilken kategori av hemsida du har. Över 90% av affiliates tjänar inte en endaste krona medan under 1% är duktiga nog för att livnära sig på det. Det är en tuff branch och det lovats guld och gröna skogar av många.

En jämförelsetjänst på nätet tjänade en gång i tiden 50 000 kr på en bra månad på ett endaste program som en annonsör hade. En jämförelsetjänst är oftast anslutna till väldigt många program och det finns mycket pengar i den kategorin om man är duktig.

Som sagt är det väldigt få som faktiskt tjänar några pengar genom affiliatemarknadsföring men i ett försök att utbilda allmänheten så har vi lite tips och förslag på vad du kan göra.

Hur tjänar man pengar?

Varje program brukar ha sin egna regler och ersättningsnivåer men oftast så får du som affiliate betalt genom ett av följande sätt:

  • CPCCost per click, varje gång någon klickar på en affiliate länk så får du en mindre summa. (Betalt per klick)
  • PPS Pay per sale, vanligaste formen och är när du skickar en besökare till exempelvis en webshop som därefter handlar och du får provision baserat på köpsumman. (Betalt per köp)
  • CPLCost per lead, liknar PPS men där du kanske länkar till en jämförelsetjänst och får betalt om besökaren utför en prisutförelse. (Betalt per lead)

Komma igång med affiliatemarknadsföring

Så hur kommer du enklast igång? Först så behöver du en hemsida som folk besöker. Vissa nicher är bättre än andra men här är förslag på hemsidor som kan vara lämpliga för affiliatemarknadsföring:

Blogg som recenserar produkter

Det finns väldigt många annonsörer som bedriver e-handel. Recenserar du produkter så kan du också länka till dem i ditt blogginlägg. Här har du exempelvis Coolstuff.

Jämförelsetjänst

Försöker du hjälpa dina besökare att göra ett bra val så finns det även här mycket att välja på. Skriver du om exempelvis mobilabonnemang så har du ex. Hallon som betalar ut för varje ny kund.

Blogg om ditt liv

Som sist så finns det potential för dig som skriver om ditt dagliga liv. Här finns det många program som de ovan men men här får man också tänka på att inte alla besökare är en bra målgrupp. Här kan du exempelvis skriva om inredning och länka vidare till produkter som du själv använt eller kanske berätta om dina resor och ge förslag på flygresor.

Nästa steg är att välja affiliatenätverk. Som ovan så finns det flera att välja mellan och enklast är att surfa in på varje och ta en titt på vilka program som ser intressanta ut. Vi kommer visa upp hur man kan göra hos Adtraction som är ett av de största. Adtraction har över 300 program i olika kategorier och har ett bra användargränssnitt som gör det enkelt.

Adtractions utbud

Registrera dig hos Adtraction

Det är enkelt att registrera sig hos Adtraction och har du Facebook så krävs det bara att klick för att komma igång.

Adtraction registrering

Lägg till din första kanal

När du väl kommit in så är det dags att lägga till din kanal vilket i ditt fall är din hemsida. Adtraction går snabbt igenom och godkänner dig kanal så länge de uppfyller deras krav. Du behöver göra det här steget för du kommer ansöka till programmen senare med din kanal.

Adtraction lägg till kanal

Ansök till ett program

När din webbplats är godkänd som kanal så är det dags att titta runt vilka program som passar dig. När du väl ansöker till ett program så kommer företaget som äger programmet att kolla in din hemsida och antingen godkänna eller neka dig. Vissa program är svårare att komma in i än andra och uppfyller du inte deras standard nu så kan du ansöka i framtiden.

Adtractions programöversiktI vårat exempel så ansöker vi till Coolstuff’s program.

Ansök till annonsör

Kollar du in deras översiktsida för program så ser du också vilken ersättning du kan få. I Coolstuffs fall så erbjuder de mellan 8% till 14% av köpsumman så handlar en besökare för 500 kr så får du mellan 40 – 70 kr.

Få tag på din affiliate länk

När du blir godkänd för ett program så är det sista steget att få fram länken du skall skicka besökare till.

Adtraction affiliate länk

Du kan även anpassa länken om du vill skicka besökaren direkt till en produktsida istället för att hänvisa dem till Coolstuff’s startsida. Du kan testa att gå in på länken så ser du att du skickas korrekt och du kan sedan gå till Statistiktabben i menyn och kolla att ditt klick har registrerats.

Nu behöver du bara lägga in länken på din hemsida där du tror att besökare komma vilja klicka. Recenserar du exempelvis produkter så kan bilderna länka vidare till produktsidan.

Vissa program tillåter att du shoppar själv vilket är när du själv använder din egna affiliate länk innan du handlar på deras hemsida vilket i CoolStuff’s fall skulle ge 8% rabatt på hela deras sortiment, fiffigt eller hur?

Tips när du kommer igång

  • Försök inte lägga in affiliate länkar överallt. Skriv så att du ger ett värde till en besökare – annars riskerar du att Google börjar ogilla dig.
  • Hitta program som passar in med din hemsida. Skriver du om heminredning så kanske bolån inte är det bästa programmen att länka mot.
  • Det tar tid – det är många som inte tjänar en endaste krona på affiliatemarknadsföring men för de som gör så kan man tjäna väldigt bra pengar.
  • Jämför hur det går, presterar vissa inlägg bättre än andra så kan det vara värt att undersöka varför.

Du kan också nå ut mot företag som kanske i dagsläget inte har affiliate men som kan tänka sig ett samarbete trots detta. Ett bra exempel här är Lunaria Blue vilket är ett företag i Bali som tillverkar silversmycken.

Affiliatemarknadsföring är en häftig bransch att komma in i och det finns väldigt mycket för dig som har tid och ork för att sätta dig in i det. Om du har några frågor så kommentera gärna. Jag har själv jobbat på ett affiliatenätverk en gång i tiden och har bedrivit affiliatemarknadsföring sedan ett antal år tillbaka.

Artikeln senast granskad: 15 juli, 2024

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

2 Kommentarer

Kommentarer