Nyheter

Att bokföra själv eller anlita en redovisningsbyrå

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Om du driver ett företag eller kanske funderar på att starta upp något, så är bokföringen en viktig fråga. Det är ett ständigt extraarbete som man måste ha bra rutiner för, annars blir det lätt kaos när det är dags för deklaration och betalning av skatt. Att anlita en redovisningsbyrå är ofta en bra idé.

Alla som driver näringsverksamhet måste upprätta en bokföring, oberoende av verksamhetens omfattning eller företagsform. En del aktiebolag måste ha en revisor enligt lagen, men här fokuserar vi på bolag som får välja själva.

Göra det själv eller ta in en byrå?

Att lära sig bokföring är en bra idé, för bokföringen finns inte bara till för att Skatteverket ska se hur mycket man tjänar. Det ger även en bra överblick över hur företagets ekonomi ser ut och var man har förbättringsmöjligheter. Men det är mycket att sätta sig in i och det tar tid att sköta bokföringen. Det är även lätt att missa viktiga datum och olika avdrag som man har rätt att göra.

Kostnaden för en redovisningsbyrå är ofta det som avskräcker företagare från att anlita hjälp. I dag finns det dock många moderna lösningar som inte behöver kosta särskilt mycket. Bokoredo som är en av de största redovisningsbyråerna i Stockholm erbjuder till exempel digital bokföring till ett överkomligt pris. Eftersom deras tjänster är digitala kan de hålla kostnaderna nere, samtidigt som du bara betalar för de delar som du verkligen behöver. De har även en prisgaranti som garanterar ett lågt pris.

När all bokföring och redovisning sker digitalt går det snabbare och smidigare, men en del företagare saknar den mänskliga kontakten som man får från en redovisningsbyrå. Bokoredo går att besöka i Stockholm och det finns kontor även i Göteborg. Alla klienter får en egen redovisningskonsult som har full koll på ens företag.

För mindre företag som inte har en egen ekonomiavdelning är det tufft att hålla koll på att ekonomin sköts på allra bästa sätt. Det kan vara krävande att behöva spela rollen som expert på det man säljer, arbetaren som utför arbetet och ekonomen som skickar fakturor, sköter deklaration och bokslut och betalar ut löner. Samtidigt är det många företagare som inte räknar på hur mycket det administrativa arbetet faktiskt kostar.

Ett tips är att räkna ut hur många timmar du spenderar i företaget på det ekonomiska arbetet. Ta med den löpande bokföringen, när du tar fram rapporter och lämnar in årsredovisningen. Multiplicera sedan timmarna med din timlön, så får du se hur mycket det faktiskt kostar dig att sköta redovisningen själv. Räkna även med eventuella prenumerationskostnader för bokföringsprogram. När du har siffran svart på vitt är det lätt att se om du hade tjänat på att anlita en redovisningsbyrå.

Artikeln senast granskad: 19 december, 2020

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer