Resor

Resor till Ayia Napa, Cypern

Ayia Napa
Skriven av Axel Hansson

Ayia Napas nattliv är vida känt för att vara livligt och pulserande. Många turister reser till orten just på grund av alla barer och uteställen. Du hittar alla möjliga typer av ställen, från traditionellt cypriotiska till trendigt moderna. Det är populärt att äta ute och särskilt de mindre tavernorna med lokala maträtter kan rekommenderas.


Den mest trendiga baren i Ayia Napa är troligen Guru Bar. Här finns en läcker loungebar och en fantastisk restaurang med lyxig meny. Vill du dansa natten lång bör du bege dig till Castle Club som tar över 1000 personer.

Nöjen och sevärdheter

Ayia Napas strand Nissi Beach är en av de mest populära på hela Cypern. Sanden är gyllene och här finns både parasoller och solstolar till uthyrning. Banana boats, jetski, dykning och många andra vattensporter går att pröva, och här finns många barer och caféer.

Många jämför Nissi med Bondi beach i Sydney. Vill du ha en lite lugnare strand rekommenderas att du tar dig till Konnos Bay, i östra Ayia Napa. Ett tips är att ta en tur med en utav flera båtar som tar dig runt Cyperns östra kust under tre timmar. Utsikten är mycket fin, bland annat får du se Ghost Town of Famagusta.

Palmträd i Ayia Napa

Ayia Napa har också en vattenpark som heter WaterWorld som passar utmärkt för barnfamiljer. Marine Life Museum är också populärt. Här kan du se samlingar av snäckor och vattendjur såsom hajar. Du hittar museet på nedersta våningen i Town Hall.

Varje år i september hålls Ayia Napa Festival. Festivalen började 1985 och håller till i Sepheris Square i Ayia Napas kloster. Festligheterna innehåller historiska och kulturella traditioner, som opera, uppträdanden i cypriotisk folkdans och konserter.

Dykning

Ayia Napa och områdena i närheten är mycket kända för sina fina dykförhållanden. Det finns ett antal företag som erbjuder dykcertifikat och dykturer ut på havet. Undervattenslivet är fantastiskt med färgglada fiskar, stenformationer och vrak. För amatören är Ayia Napa idealiskt då många av sevärdheterna under vattnet inte kräver några större kunskaper.

Runt Cape Greco hittar du exempelvis ett flertal lavagrottor. Tar du dig till Senobea som ligger en dryg sjömil från Larnaca kan du hitta ett vrak med över 40 stycken lastbilar från Scania, men också föremål som är hundratals år gamla. Dyksäsongen sträcker sig mellan mars och november.

Ayia Napa under kvällstid

Kommunikationer

Lokaltransporten på Cypern är begränsad, vilket även gäller Ayia Napa. Det finns dock ett bussystem som dels binder samman de största städerna, dels består av lokalbussar inom de större städerna och till sist bussar som går mellan de mindre byarna och de närmaste städerna. Bussystemet är inte speciellt konsekvent, men destinationen finns ofta på en skylt på framsidan av bussen. Tidtabeller går att få på turistinformationerna eller direkt från bussföretaget. Ofta slutar bussarna gå tidigt på kvällen, ibland går sista turen redan vid 18.00. På helgerna är det också begränsat med bussar och vissa områden har inga bussar alls på söndagar. Du betalar din biljett direkt hos föraren.

De bästa alternativen för att ta sig runt är därför antingen via taxi eller genom att hyra bil eller moped. Det är möjligt att såväl dela taxi som minibuss med andra. Om du ska hyra bil/moped bör du gå till en uthyrningsfirma med bra rykte så att fordonet är garanterat säkert.

Priser i Ayia Napa 2017

Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang120 SEK (mellan 44 - 150 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)399 SEK (mellan 303 - 449 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)29 SEK (mellan 8 - 35 SEK)
Importerad öl (0.5L)32 SEK (mellan 12 - 35 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)16 SEK (mellan 6 - 25 SEK)
Vatten (33 cl burk)4 SEK (mellan 3 - 5 SEK)
TransportVad kostar det
Enskild biljett15 SEK (mellan 15 - 15 SEK)
Månadsbiljett648 SEK (mellan 0 - 0 SEK)
Taxi (starttaxa)31 SEK (mellan 20 - 31 SEK)
Taxi (1 km)10 SEK (mellan 6 - 10 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)80 SEK (mellan 80 - 100 SEK)
ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro47 SEK (mellan 32 - 50 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)524 SEK (mellan 399 - 848 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)339 SEK (mellan 199 - 399 SEK)

(Aktuella priser December, 2017)

Hitta hotell i Ayia Napa

Booking.com

Om författaren

Axel Hansson

Jag heter Axel Hansson och är, tillsammans med min tvilling, huvudskribent för Buffert.se.

Lämna en kommentar