Nyheter

Bankernas marginaler på bolånet minskar

Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det råder pressat läge för bankerna, den ökade konkurrensen minskar bankernas vinster på bolånen. Du som bolånekund kan spara tusenlappar.

Bankernas lönsamhet blir allt mindre på privatpersoners bolån, visar Finansinspektionens nya statistik. Lönsamheten har minskat sedan vintern 2017/2018, men historiskt sett är det dock fortfarande relativa höga nivåer.

I Finansinspektionens rapport kan man se att bruttomarginalen sjönk med 0,05 procentenheter till 1,37 procent, jämfört med föregående kvartal.

Konkurrensen ökar

Att marginalerna minskat de senaste åren beror på att konkurrensen blivit allt starkare, det har kommit in nya aktörer på bolånemarknaden och de nischade bankerna har tagit marknadsandelar.

Det är svårt att säga huruvida de nya jämförelsetjänsterna pressar räntorna, men det gör så att bolånekunderna kan jämföra vilken bank som kan ge dem lägst ränta.

Finansinspektionen noterar i sin rapport att oförändrade utlåningsräntor och högre finansieringskostnader förklarar den lägre bruttomarginalen.

Spara pengar

Alla har inte höjt sina räntor efter riksbankens räntehöjning och det mindre banker tummar hellre på marginalerna för att plocka marknadsandelar. Det finns på så vis ett läge för dig att spara pengar.

Det du kan göra är att kolla runt hos nischbanker som inte höjt sina bolåneräntor. Du kan börja med att läsa vår artikel om det bästa bankerna för att se vilka banker som ligger bäst till med sina snitträntor.

Hör sedan av dig till bankerna och kolla vad de kan erbjuda. Men kom ihåg att en låg snittränta inte är en garanti för att just du ska få en bra ränta – du kan däremot få veta hur förhandlingsvillig banken är.

Glöm inte att kolla med din nuvarande bank efter att du fått svar från den nya. Har du tur kan du få bättre ränta utan att behöva gå igenom mödan att byta bank.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer