Sparande

Bästa aktierna och fonderna för nybörjare 2017 | Aktier tips och råd

Aktier och fonder för nybörjare
Skriven av Svante Hansson

Du har sparat ihop 10 000 kr och vill att dina pengar skall växa. Du har konstaterat att aktiemarknaden känns lockande men du vet inte riktigt vad du vill investera i. Aktiemarknaden uppfattas lätt som en djungel och det går att få tag på tonvis med information som många gånger talar både för och emot.

I den här guiden så kommer vi att gå igenom en rad förslag och tips på hur du kan komma igång och den är tänkt för dig som inte är bekant med aktier sedan tidigare.

Det är ofta beroendeframkallande att titta på dagens kurs när du väl börjat investera dina pengar. Dock är det helt avgörande för din avkastning att du inte säljer av ditt innehav bara för att en aktie har gått ner för dagen. Aktier och fonder kräver nämligen ett långsiktigt perspektiv för att det på riktigt ska vara lönsamt.

(Denna artikel uppdaterades senast september 2017.)

Att handla aktier eller fonder innebär alltid en högre risk än sparande på ett sparkonto. Ta till dig råd och tips men gör ditt egna beslut innan du investerar dina pengar.

Här kommer våra bästa aktier och fond tips för 2017.

Skapa ett konto på Avanza

Det är väldigt lätt att komma igång med aktiehandel och kostar vanligtvis ingenting heller att skapa ett konto.

Till dig som inte vet riktigt var du ska börja rekommenderar vi starkt att du skapar ett konto på Avanza. Anledningen till detta är för att de erbjuder en courtagenivå som heter Start som gör det gratis för dig att handla aktier upp till 50 000 kr.

Detta betyder att du slipper avgifterna som annars följer med om du handlar via exempelvis din bank. Du kan läsa mer om Avanza i vår jämförelseguide!

Tips för dig som är nybörjare

 • Handla med planen att behålla aktierna långsiktigt. Att dina aktier går upp eller ner för dagen betyder inte så mycket.
 • Handla aktier i företag som du förstår. Detta gör det betydligt enklare att förstå t.ex. pressmeddelanden och följa utvecklingen i företaget.
 • Sprid riskerna. Om du äger aktier i endast ett företag så är du mycket mer känslig för rörelser, både upp och ner.
 • Undvik trisslottsaktier, de är för svåra att förutse (du kan läsa mer om dessa längre ner).

Indexfonder

För någon som inte har tid eller intresse men ändå vill få sina pengar att växa så rekommenderar vi att du tar en titt på indexfonder. En indexfond är en passivt förvaltad fond som följer ett visst marknadsindex vilket innebär att innehållet i fonden byts ut med tiden. Indexfonder är ett bra nybörjaralternativ för den som inte riktigt har greppat aktiemarknaden, dess terminologi och hur man bör tolka pressmeddelanden.

En indexfond är ofta väldigt enkel att sköta och det enda du egentligen ska se upp med är förvaltningsavgiften och ev. spreadkostnad. Vi rekommenderar varmt Avanza Zero för den som är helt ny på aktie- och fondmarknaden. Avanza Zero följer SIX30RX vilket är ett börsindex som följer de 30 mest omsatta bolagen i på den svenska marknaden. Vi rekommenderar den främst för att den är helt utan avgifter. Det är lite av Avanzas affärsidé att deras kunder skall ha bra och billiga fondalternativ.

Avanza Zero ligger just nu +7,88 % (3 mån, juni 2017) och har historiskt sätt ökat varje år.

Aktier

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Om du äger i aktie i ett bolag innebär detta alltså att du är delägare i bolaget. Aktier går att handla över marknadsplatser, även kallade börser. För att en aktie ska gå att handla över en börs krävs att bolaget i fråga är börsnoterat.

På aktiemarknaden finns en ofantligt stor variation av bolag att investera i men för dig som är ny så rekommenderar vi de lite större, väletablerade bolagen. Dessa brukar ofta vara stabilare och mindre känsliga men påverkas också utav den globala marknaden då flera av dessa också är verksamma i andra länder. Fallande dollarkurs kan påverka bolagets omsättning kraftigt och därmed sänka kursen. Kollar man långsiktigt så brukar det däremot gå bra för dessa bolag. Märk att exemplet med fallande dollarkurs endast påverkar några av de bolag som är noterande på Stockholmsbörsen.

SWED A (Swedbank A) – Hade du investerat i denna aktie för tre månader sedan hade ditt kapital för närvarande legat på -8,06% (3 mån, juni 2017). Detta är även en aktie som tillhandahåller aktieutdelning till sina aktieägare vilket innebär att för varje aktie som du har i SWED A så får du 13,20 SEK vid nästa utdelning (nästa sker utdelningsdag är 2017-04-06).

Notis: SWED A har fallit kraftigt senare kvartalet..

Aktieutdelning för svenska aktier sker vanligtvis en gång om året, men det finns aktier som delar ut pengar även två, tre och fyra gånger per år. Aktieutdelningen är oberoende av nuvarande aktiekurs, vilket innebär att du får pengar från en aktieutdelning även om kursen har gått ner.

Aktier tips för nybörjare

Vi vill vara tydliga med att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, även om historisk avkastning någonstans är en indikation på att ett bolag och dess aktie går bra.

Vi har tittat på både de senaste tre månaderna och specifikt på gamblingbranschen.

Under de senaste 3 månaderna

För att vidare inspirera er till att komma igång med aktier har vi sammanställt en topp 10-lista på de aktier som har gått bäst under våren. Vi rekommenderar dock ingen att börja köpa dessa aktier i nuläget eftersom att risken för att ”tåget redan har gått” är stor.

Aktie+ %Senaste
MedClair Int. B212,500,50
aXichem174,5114,00
Cortus Energy142,251,72
Phase Holographic126,3455,00
IRLAB Therapeutics A121,50110,75
Midway A118,6943,30
Hansa Medical105,14239,50
Nexstim Oyj103,602,83
Copperstone Resources B98,821,68
SaltX Technology Holding B80,9829,50

Gamblingbranschen

Något vi själva tittat och valt att investera i är just gamblingbranschen som sedan länge ökat med stormsteg. Vi tror att detta är aktier som hade klarat sig bra även i en lågkonjunktur. Här tittar vi på 5 stycken av dessa och deras utveckling under de tre senaste månaderna.

Aktie+ %Senaste
LeoVegas76,1266,75
Nordic Leisure44,127,35
Evolution Gaming Group32,11432,00
NetEnt B6,0474,6
Betsson B0,7376,20

 

CTM (Catena Media) är ett bolag inom bettingbranschen som vi gärna lyfter som ett investeringstips. Bolaget ägnar sig att affiliatemarknadsföring och deras kunder är således bettingbolag som betalar CTM för kunder som Catena Media driver in till dem. Aktien har ökat kraftigt under det senaste året men vi tror likväl att det finns mer att hämta här. Framförallt eftersom att både branschen och bolaget växer i knakande takt, men också eftersom att CTM nyligen reviderat sin betalningsmodell vilket i förlängningen kommer att generera mer pengar till bolaget och därmed även aktieägarna. Effekterna av den nya betalningsmodellen ska enligt bolagets ledning träda i full kraft under Q1 2018 och det är alltså vid den här tidpunkten som vi tror att det kommer att visa sig i aktiekursen.

Handla utländska aktier

Ett annat spännande alternativ kan vara att handla utländska aktier. Vissa av dessa kan vara bra alternativ och om du väljer ett eller flera amerikanska bolag så brukar du också få aktieutdelning 1 gång per kvartal (4 på ett år). Nackdelen med att handla amerikanska aktier, framförallt för nybörjare, är att det kan vara svårare att hänga med i nyhetsflödet inom bolaget. Det blir också avsevärt mycket svårare att tolka kvartals- och årsrapporter.

NYSE:T (AT&T) är ett amerikanskt telekombolag som under de senaste tre åren gett en avkastning på i snitt +10,0% varje år. Den amerikanska telekombranschen är enorm och förväntas fortsätta växa de kommande åren.

Handla råvaror

Denna typ är svår att förutse och vi börjar gå in i ett område som kräver väldigt mycket engagemang.

Du kan alltid köpa guld i dagens läge och förvara det i din madrass. Guld är en råvara som nästan aldrig tappar i värde, iallafall inte på lång sikt. Detta eftersom mängden guld i världen är högst begränsad. Däremot så är guld inte speciellt billigt och kan vara dyrt att på ett säkert sätt skydda sin fysiska investering. Ett alternativ i stället för att köpa en guldklimp är då att investera i ett råvarubolag. Dessa brukar ofta gå upp när råvaran går upp.

Om du är intresserad så har Avanza en lista på aktier som du kan undersöka.

Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden
Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden

Trisslottsaktier

Det finns många billiga aktier på aktiemarknaden och om du köper in dig i rätt tid, förslagsvis vid en nyemission eller börsintroduktion, så finns det flera hundratals procent i avkastning att tjäna.

Ett exempel som varit uppe i media många gånger är just FING B (Fingerprint B) där om du köpte in dig för 2 år sedan hade dina pengar växt med hela +700,0 % så hade du lagt in 10 000 kr så hade du haft över 70 000 kr nu. Värt att nämna gällande Fingerprint är att aktien lika snabbt som den gick upp, sedan har tappat från 135 till 35 kr.

Om man sålde sina aktier när Fingerprint låg på toppen kan man alltså ha tjänat väldigt stora pengar. De som istället köpte när Fingerprint låg på toppen står på andra sidan av myntet och har förlorat upp till 70-80% av sin investering. Det finns ett antal nya miljonärer idag tack vare Fingerprint och det kommer att komma nya bolag som gör samma resa. Problemet är att man helt enkelt inte kan veta vilka bolag som kommer slå igenom och vilka som kommer att gå i konkurs 1 år senare. Så som det ser ut för Fingerprint i dagsläget är det inte omöjligt att bolaget inte finns längre om några år.

Vi på Buffert avråder dig starkt från dessa aktier eftersom att de är förenade med en oerhört stor risk.

Slutord

Aktiekurser

Då har vi gått igenom ett par sätt och en rad råd om hur du går till väga för att investera dina pengar. För dig som är nybörjare så rekommenderar vi som nämnt Avanza Zero eller något av de större äldre bolagen vi har i Sverige. Vi har också tagit upp lite mer riskfyllda investeringsalternativ för att informera er om vilken typ av risker man bör vara medveten om innan man påbörjar sitt aktieäventyr.

Har du några egna förslag och vill tipsa oss om aktier och fonder? Skriv i kommentarerna!

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson.

3 Kommentarer

 • Finns det några bra böcker att köpa, eller ”uppslagsverk” gällande aktier, som nämner det ni nämner här? Tack på förhand, och tack för bra läsning!

  • Hej Robert,

   En varm rekommendation är att du börjar prenumerera på en aktietidning. Där får du både konkreta köp- och säljtips, samtidigt som du får information om hur man bäst analyserar bolag och marknader, vad man bör tänka leta efter, vad man bör undvika o.s.v.

   Ett par exempel på svenska aktietidningar är https://www.aktiespararna.se/om-aktiespararen eller http://borsveckan.se/

   I övrigt rekommenderar jag starkt att du läser boken Den rikaste mannen i Babylon av George S. Clason. Det är en väldigt lärorik bok om grundläggande ekonomitänk som på ett tydligt och konkret sätt beskriver hur vem som helst med relativt enkla medel kan bli väldigt rik. Boken är dessutom en av flera som Warren Buffet himself rekommenderar och Warren Buffet betraktas av många som världens bästa investerare.

   Lycka till med sparandet!

 • Till en nybörjare utan erfarenhet skulle jag rekommendera att börja med bra billiga fonder ex. Spiltan Aktiefond investmentbolag, kanske några indexfonder som Avanza Zero/Nordnet Superfonden, LF Global indexnära och liknande.

  Att börja med aktier har risk i att man köper med fel courtage osv. och det kan bli dyrt, om man kör aktier skulle jag i så fall börja med de stora investmentbolagen för att minimera risken för tabbar. Med tiden när man lär sig mer kan man succesivt gå över till rena aktier.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  • Hej!

   Håller med helt då bl.a. Spiltan Aktiefonder tillhör min egna portfölj. Courtageavgiften är desto viktigare för småinvesterare och tycker att det är bra att börja med indexfonder som exempelvis Avanza Zero som har noll avgifter och gör det enkelt (och säkert) att börja med.

Lämna en kommentar