Bästa aktierna och fonderna för nybörjare 2017 – tips och råd

Aktier och fonder för nybörjare

Du har sparat ihop 10 000 kr och vill att dina pengar skall växa och du har börjat titta på aktiemarknaden och kanske undrar vad du vill investera på. Det är en djungel därute och en mängd information där alla säger olika.

Den här guiden så kommer vi gå igenom förslag och råd hur du kan komma igång och är tänkt till dig som inte rört aktier tidigare.

Det är ofta beroendeframkallande att titta på dagens kurs när du väl börjat investera dina pengar men det är viktigt att du inte säljer av ditt innehav bara för att en aktie har gått ner för dagen. Du behöver kolla på det långsiktiga perspektivet när du köper aktier och fonder.

(Denna artikel uppdaterades senast juni 2017.)

Att handla aktier eller fonder innebär alltid en högre risk än sparande på ett sparkonto. Ta till dig råd och tips men gör ditt egna beslut innan du investerar dina pengar.

Här kommer våra bästa aktier och fond tips för 2017.

Skapa ett konto på Avanza

Vi rekommenderar om du inte vet var du skall börja och skaffa ett konto på Avanza. Anledningen till detta är för att de erbjuder en courtagenivå som heter Start som gör det gratis för dig att handla aktier upptill 50 000 kr vilket betyder att du slipper avgifterna som annars följer med om du handlar via exempelvis din bank. Du kan läsa mer om Avanza i vår jämförelseguide!

Besök Avanza

Tips för dig som är nybörjare

  • Handla med planen att behålla aktierna långsiktigt. Bara för att dina aktier går ner eller upp betyder under en dag betyder inte så mycket.
  • Handla aktier i företag du förstår, det blir enklare att följa pressmeddelanden och förstå vad de innebär.
  • Sprid riskerna. Om du äger aktier ur endast 1 företag så är du mycket mer känslig för rörelser, både upp och ner.
  • Undvik trisslottsaktier, de är för svåra att förutse (du kan läsa mer om dessa längre ner).

Indexfonder

För någon som inte har tid eller intresse men ändå vill växa dina pengar så rekommenderar vi att du kollar in på indexfonder. En indexfond är en passivt förvaltad fond som följer ett visst marknadsindex vilket innebär att innehållet i fonden byts ut med tiden. Det är ett bra nybörjaralternativ innan du greppar hur aktiemarknaden fungerar med alla deras nyckelord och hur man tolkar pressmeddelanden.

En indexfond är ofta väldigt enkel att sköta så det du skall se upp med är just avgifter som kan äta upp dina vinster. Vi rekommenderar för den absoluta nybörjaren Avanza Zero som följer SIX30RX vilket är den 30 mest omsatta bolagen i den svenska marknaden. Vi rekommenderar den främst för att den är helt utan avgifter. Det är lite av Avanzas idé att kunder skall ha bra billiga alternativ till sina kunder.

Avanza Zero ligger just nu +7,88 % (3 mån, juni 2017) och har historiskt sätt ökat varje år.

Aktier

Det finns väldigt varierande aktier ute på marknaden men för dig som är ny så rekommenderar vi de lite större bolagen som funnits med ett flertal år. Dessa brukar ofta vara stabilare och mindre känsliga men påverkas också utav den globala marknaden då flera av dessa är också verksamma i andra länder. Fallande dollarkurs kan påverka bolagets omsättning kraft och därmed sänka kursen. Kollar man långsiktigt så brukar däremot dessa gå bra för.

SWED A (Swedbank A) där om du investerat för 3 månader sedan varit -8,06% (3 mån, juni 2017). Detta är även en aktie som tillhandahåller aktieutdelning till sina aktieägare vilket innebär att för varje aktie som du har i SWED A så får du 13,20 SEK vid nästa utdelning (nästa sker utdelningsdag är 2017-04-06).

Notis: SWED A har fallit kraftigt senare kvartalet..

Aktieutdelning inom svenska aktier sker oftast 1 gång per år men det har blivit lite vanligare med fler på de senare åren.

Under de senaste 3 månaderna

För lite mer inspiration så har vi tittat på topp 10 aktier som ökat under våren. Skulle inte börja köpa dessa rätt av då många av dessa ökningar har redan skett och det är inga garantier att de fortsätter i samma takt men det är ändå intressant att se vilka branscher det går bra för.

Aktie+ %Senaste
MedClair Int. B212,500,50
aXichem174,5114,00
Cortus Energy142,251,72
Phase Holographic126,3455,00
IRLAB Therapeutics A121,50110,75
Midway A118,6943,30
Hansa Medical105,14239,50
Nexstim Oyj103,602,83
Copperstone Resources B98,821,68
SaltX Technology Holding B80,9829,50

Gamblingbranschen

Något vi själva tittat och valt att investera i är just gamblingbranschen som sedan länge ökat med stormsteg. Vi tror att trots vid en lågkonjuktur så kommer dessa klara sig förhållandevis bra. Här tittar vi på 5 stycken ur dessa och deras utveckling senaste 3 månaderna.

Aktie+ %Senaste
LeoVegas76,1266,75
Nordic Leisure44,127,35
Evolution Gaming Group32,11432,00
NetEnt B6,0474,6
Betsson B0,7376,20

 

CTM (Catena Media) har sedan start ökat kraftigt. Just nu håller de på och omstrukturerar sin betalningsmodell för bettingbolagen, från CPA till Life-time comission, vilket påverkar resultatet negativt under de omställande kvartalet. Detta är dock ett bra tillfälle att handla då inför Q1 2018 kommer den nya betalningsmodellen generera mer än tidigare.

Handla utländska aktier

Ett annat spännande alternativ kan vara att handla utländska aktier. Vissa av dessa kan vara bra alternativ och väljer du ett amerikanskt bolag så brukar du också få aktieutdelning 1 gång per kvartal (4 på ett år). Nackdelen är att det oftast är enklare att följa rapporter/pressreleases för den svenska marknaden och man skall iakta en liten försiktighet.

NYSE:T (AT&T) är ett amerikanskt telekombolag som senaste tre åren gått i snitt +10,0% varje år. Den amerikanska telekombranschen är enorm och förväntas att fortsätta växa de kommande åren.

Handla råvaror

Denna typ är svår att förutse och vi börjar gå in i ett område som kräver väldigt mycket engagemang.

Du kan alltid köpa guld i dagens läge och förvara det i din madrass. Guld är en sådan råvara som inte tappar i värde så ofta och kan vara en bra investering. Däremot så är guld inte speciellt billigt och kan vara dyrt att på ett säkert sätt skydda. Ett alternativ i stället för att köpa en guldklimp är då att investera i ett råvarubolag. Dessa brukar ofta gå upp när råvaran går upp.

Om du är intresserad så har Avanza en lista på aktier som du kan undersöka.

Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden
Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden

Trisslottsaktier

Det många aktier ute som kostar otroligt lite och köper du in dig vid rätt tid så kan du tjäna otroligt med pengar.

Ett exempel som varit uppe i media många gånger är just FING B (Fingerprint B) där om du köpte in dig för 2 år sedan hade dina pengar växt med hela +700,0 % så hade du lagt in 10 000 kr så hade du haft över 70 000 kr nu.

Det kanske låter för bra att vara sant och sanningen är att ja, det är oftast för bra att vara sant. Det finns ett antal nya miljonärer ute idag tack vare Fingerprint och det kommer komma nya bolag som gör samma resa. Problemet är att man kan helt enkelt inte veta vilka bolag som kommer slå igenom och vilka som kommer gå i konkurs 1 år senare.

Vi på Buffert avråder dig starkt från dessa aktier därför det är för stor risk förknippad med dessa.

Slutord

Aktiekurser

Så nu har vi gått igenom lite vanliga sätt du kan investera dina pengar. För dig som är nybörjare så rekommenderar vi Avanza Zero eller något av de större äldre bolagen vi har i Sverige. Vi har tog också upp lite mer riskfyllda investeringsalternativ så att du är påläst om vilka risker som tillkommer.

Har du några egna förslag och vill tipsa oss om aktier och fonder? Skriv i kommentarerna!

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson.

Lämna en kommentar

Din mejladress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*