Sparande

Bästa aktierna för nybörjare 2020 | Aktier tips och råd

Aktier och fonder för nybörjare
Skriven av Svante Hansson

Du har sparat ihop 10 000 kr och vill att dina pengar skall växa. Du har konstaterat att aktiemarknaden känns lockande men du vet inte riktigt vad du vill investera i. Aktiemarknaden uppfattas lätt som en djungel och det går att få tag på tonvis med information som många gånger talar både för och emot.

I den här guiden så kommer vi att gå igenom en rad förslag och tips på hur du kan komma igång och den är tänkt för dig som inte är bekant med aktier sedan tidigare. Vi tar en titt på hur man kan hitta de bästa aktierna och fonderna 2020.

Det är ofta beroendeframkallande att titta på dagens kurs när du väl börjat investera dina pengar. Dock är det helt avgörande för din avkastning att du inte säljer av ditt innehav bara för att en aktie har gått ner för dagen. Aktier och fonder kräver nämligen ett långsiktigt perspektiv för att det på riktigt ska vara lönsamt.

Att handla aktier eller fonder innebär alltid en högre risk än sparande på ett sparkonto. Ta till dig råd och tips men gör ditt egna beslut innan du investerar dina pengar.

Bästa aktierna 2020

För att vidare inspirera er till att komma igång med aktier har vi sammanställt en topp 20-lista på de aktier som har gått bäst under senaste året. Vi rekommenderar att du gör din egna research innan du börjar köpa aktier och inte enbart titta på senaste årets resultat.

NamnSenaste kurs1 år %
Evolution Gaming Group333,50138,38
Getinge B174,8065,61
Holmen A330,0064,75
Arjo B50,9053,78
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B15,2238,62
Lundbergföretagen B385,0035,47
Holmen B252,0026,59
ICA Gruppen443,0019,18
Sagax B95,3016,65
Beijer Ref B173,6014,39
Atlas Copco A276,1012,12
SCA B88,612,04
Axfood186,9511,98
SWECO A244,0011,93
Sagax A101,0011,6
Wallenstam B100,0010,99
AAK146,1510,72
Swedish Match512,4010,34
SWECO B243,209,85

Siffrorna som används i tabellen nedan är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2020-03-23.

Hur man hittar de bästa aktier för 2020.

Skapa ett konto på Avanza eller Nordnet

Det är väldigt lätt att komma igång med aktiehandel och kostar vanligtvis ingenting heller att skapa ett konto.

Till dig som inte vet riktigt var du ska börja rekommenderar vi starkt att du skapar ett konto på Avanza. Anledningen till detta är för att de erbjuder en courtagenivå som heter Start som gör det gratis för dig att handla aktier upp till 50 000 kr. Nordnet erbjuder ett liknande med sin Mini nivå som gör det gratis att handla aktier upp tills man når 80 000 kr i sparande.

Detta betyder att du slipper avgifterna som annars följer med om du handlar via exempelvis din bank. Du kan läsa mer om Avanza och Nordnet i vår jämförelseguide!

Tips för dig som är nybörjare

Det är ett par saker som du bör ha i åtanke som nybörjare innan du går in i aktiemarknaden.

Den första punkten är att handla med aktier kräver ett långsiktigt tänk. Det kommer alltid ske rörelser upp och ner under en dag men det betyder inget på sikt.

Den andra punkten och är minst lika viktigt är att du väljer företag du känner till. Det kan vara svårt att sätta sig in i ett nytt företag, det gäller att förstå branschen och hur det faktiskt går genom att läsa deras rapporter. Det är viktigt att man inte gör det komplicerat för din första investering. Därför skall du lägga dina intjänade pengar på företag du kan och förstår och anledningen till detta är att om du använder företagets tjänster eller produkter dagligen så är det troligare att du kommer veta om det börjar gå dåligt eller bättre för företaget.

Tredje punkten är att sprida riskerna. Om du har investerat allt i samma företag så är du mycket känsligare för vad som händer i deras bransch och dina risker går upp om något händer.

Till sist, undvik spekulationsaktier. Vi tar upp dessa senare i artikeln men det är nästan omöjligt att gissa vilka av dessa som kommer gå bra och majoriteten av dessa misslyckas.

Handla med indexfonder

För någon som inte har tid eller intresse men ändå vill få sina pengar att växa så rekommenderar vi att du tar en titt på indexfonder. En indexfond är en passivt förvaltad fond som följer ett visst marknadsindex vilket innebär att innehållet i fonden byts ut med tiden. Indexfonder är ett bra nybörjaralternativ för den som inte riktigt har greppat aktiemarknaden, dess terminologi och hur man bör tolka pressmeddelanden.

Läs mer här om vilka de bästa fonderna är 2020.

En indexfond är ofta väldigt enkel att sköta och det enda du egentligen ska se upp med är förvaltningsavgiften och ev. spreadkostnad. Vi rekommenderar varmt Avanza Zero för den som är helt ny på aktie- och fondmarknaden. Avanza Zero följer SIX30RX vilket är ett börsindex som följer de 30 mest omsatta bolagen i på den svenska marknaden. Vi rekommenderar den främst för att den är helt utan avgifter. Det är lite av Avanzas affärsidé att deras kunder skall ha bra och billiga fondalternativ.

Avanza Zero ligger just nu +8,95 % (3 mån, januari 2020) och har historiskt sett ökat varje år.

Köpa aktier

En aktie är en ägarandel i ett bolag. Om du äger i aktie i ett bolag innebär detta alltså att du är delägare i bolaget. Aktier går att handla över marknadsplatser, även kallade börser. För att en aktie ska gå att handla över en börs krävs att bolaget i fråga är börsnoterat.

På aktiemarknaden finns en ofantligt stor variation av bolag att investera i men för dig som är ny så rekommenderar vi de lite större, väletablerade bolagen. Dessa brukar ofta vara stabilare och mindre känsliga men påverkas också utav den globala marknaden då flera av dessa också är verksamma i andra länder. Fallande dollarkurs kan påverka bolagets omsättning kraftigt och därmed sänka kursen. Kollar man långsiktigt så brukar det däremot gå bra för dessa bolag. Märk att exemplet med fallande dollarkurs endast påverkar några av de bolag som är noterande på Stockholmsbörsen.

Aktieutdelning för svenska aktier sker vanligtvis en gång om året, men det finns aktier som delar ut pengar även två, tre och fyra gånger per år. Aktieutdelningen är oberoende av nuvarande aktiekurs, vilket innebär att du får pengar från en aktieutdelning även om kursen har gått ner.

Aktier tips för nybörjare

Vi vill vara tydliga med att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, även om historisk avkastning någonstans är en indikation på att ett bolag och dess aktie går bra – Det finns mycket att ta hänsyn till när man kollar efter de bästa aktierna på lång sikt.

Vi har tittat på både de senaste tre månaderna och specifikt på techbolagsbranschen.

Techbolag

Något vi själva tittat och valt att investera i är just techbolagsbranschen som sedan länge ökat med stormsteg. Vi tror att detta är aktier som hade klarat sig bra även i en lågkonjunktur. Här tittar vi på ett par stycken av dessa och deras utveckling under de senaste 12 månaderna.

NamnSenast kurs1 år %
Fingerprint Cards B
14,600-27,74
SolTech Energy Sweden
10,888,46
Hexagon B
475,90-20,42
Apple Inc
191,0619,98
Microsoft Corp
117,0517,34
Electrolux B
239,70-53,90
NVIDIA Corp
177,5315,90

MSFT (Microsoft Corp) är ett bolag inom techbolagbranschen som vi gärna lyfter som ett investeringstips. Aktien har ökat kraftigt under det senaste året men vi tror likväl att det finns mer att hämta här. Framförallt eftersom att både branschen och bolaget växer i knakande takt, men också på grund av den riktning Microsoft numera tar mot sina cloudtjänster.

Siffrorna som används i tabellen är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2020-03-23.

Köpa utländska aktier

Ett annat spännande alternativ kan vara att handla utländska aktier. Vissa av dessa kan vara bra alternativ och om du väljer ett eller flera amerikanska bolag så brukar du också få aktieutdelning 1 gång per kvartal (4 på ett år). Nackdelen med att handla amerikanska aktier, framförallt för nybörjare, är att det kan vara svårare att hänga med i nyhetsflödet inom bolaget. Det blir också avsevärt mycket svårare att tolka kvartals- och årsrapporter.

NYSE:T (AT&T) är ett amerikanskt telekombolag som under de senaste tre åren gett en avkastning på i snitt +10,0% varje år. Den amerikanska telekombranschen är enorm och förväntas fortsätta växa de kommande åren.

Handla råvaror

Denna typ är svår att förutse och vi börjar gå in i ett område som kräver väldigt mycket engagemang.

Du kan alltid köpa guld i dagens läge och förvara det i din madrass. Guld är en råvara som nästan aldrig tappar i värde, iallafall inte på lång sikt. Detta eftersom mängden guld i världen är högst begränsad. Däremot så är guld inte speciellt billigt och kan vara dyrt att på ett säkert sätt skydda sin fysiska investering. Ett alternativ i stället för att köpa en guldklimp är då att investera i ett råvarubolag. Dessa brukar ofta gå upp när råvaran går upp.

Om du är intresserad så har Avanza en lista på aktier som du kan undersöka.

Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden
Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden

Spekulationssaktier

Det finns många billiga aktier på aktiemarknaden och om du köper in dig i rätt tid, förslagsvis vid en nyemission eller börsintroduktion, så finns det flera hundratals procent i avkastning att tjäna.

Ett exempel som varit uppe i media många gånger är just FING B (Fingerprint B) där om du köpte in dig för 4 år sedan hade dina pengar växt med hela +700,0 % så hade du lagt in 10 000 kr så hade du haft över 70 000 kr nu. Värt att nämna gällande Fingerprint är att aktien lika snabbt som den gick upp, sedan tappade från 135 till 35 kr.

FING B

Grafen är tagen från Avanzas hemsida och hämtades 2020-03-23.

Om man sålde sina aktier när Fingerprint låg på toppen kan man alltså ha tjänat väldigt stora pengar. De som istället köpte när Fingerprint låg på toppen står på andra sidan av myntet och har förlorat upp till 70-80% av sin investering. Det finns ett antal nya miljonärer idag tack vare Fingerprint och det kommer att komma nya bolag som gör samma resa. Problemet är att man helt enkelt inte kan veta vilka bolag som kommer slå igenom och vilka som kommer att gå i konkurs 1 år senare. Så som det ser ut för Fingerprint i dagsläget är det inte omöjligt att bolaget inte finns längre om några år.

Vi på Buffert avråder dig starkt från dessa aktier eftersom att de är förenade med en oerhört stor risk.

Slutord

Aktiekurser

Då har vi gått igenom ett par sätt och en rad råd om hur du går till väga för att investera dina pengar. För dig som är nybörjare så rekommenderar vi som nämnt Avanza Zero eller något av de större äldre bolagen vi har i Sverige. Vi har också tagit upp lite mer riskfyllda investeringsalternativ för att informera er om vilken typ av risker man bör vara medveten om innan man påbörjar sitt aktieäventyr.

Har du några egna förslag och vill tipsa oss om aktier och fonder? Skriv i kommentarerna!

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

15 Kommentarer

 • Finns det några bra böcker att köpa, eller ”uppslagsverk” gällande aktier, som nämner det ni nämner här? Tack på förhand, och tack för bra läsning!

  • Hej Robert,

   En varm rekommendation är att du börjar prenumerera på en aktietidning. Där får du både konkreta köp- och säljtips, samtidigt som du får information om hur man bäst analyserar bolag och marknader, vad man bör tänka leta efter, vad man bör undvika o.s.v.

   Ett par exempel på svenska aktietidningar är https://www.aktiespararna.se/om-aktiespararen eller http://borsveckan.se/

   I övrigt rekommenderar jag starkt att du läser boken Den rikaste mannen i Babylon av George S. Clason. Det är en väldigt lärorik bok om grundläggande ekonomitänk som på ett tydligt och konkret sätt beskriver hur vem som helst med relativt enkla medel kan bli väldigt rik. Boken är dessutom en av flera som Warren Buffet himself rekommenderar och Warren Buffet betraktas av många som världens bästa investerare.

   Lycka till med sparandet!

 • Till en nybörjare utan erfarenhet skulle jag rekommendera att börja med bra billiga fonder ex. Spiltan Aktiefond investmentbolag, kanske några indexfonder som Avanza Zero/Nordnet Superfonden, LF Global indexnära och liknande.

  Att börja med aktier har risk i att man köper med fel courtage osv. och det kan bli dyrt, om man kör aktier skulle jag i så fall börja med de stora investmentbolagen för att minimera risken för tabbar. Med tiden när man lär sig mer kan man succesivt gå över till rena aktier.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  • Hej!

   Håller med helt då bl.a. Spiltan Aktiefonder tillhör min egna portfölj. Courtageavgiften är desto viktigare för småinvesterare och tycker att det är bra att börja med indexfonder som exempelvis Avanza Zero som har noll avgifter och gör det enkelt (och säkert) att börja med.

 • Hej
  Varför är det så tyst om Minesto företaget som är ett energiteknik bolag som sysslar med förnyelsebar energi
  Menar aktien har stigit över 10% på kort tid.

  • Hej Denise!

   Vi håller på och utökar funktionaliteten för våra aktie och fondtabeller så att de uppdateras av sig själva – dvs så att dessa alltid har dagsfärsk data. Värt att notera så får vi inte ge råd över vilka aktier vi rekommenderar att man handlar då vi inte är finansiella rådgivare.

 • Hej

  Tänkte på gamla dar börja lite med aktier och indexfonder.

  Några tips på var man kan läsa upp kunskapen om detta + lite smarta tips från er kanske 🙂

  Känner att jag är completely lost på detta!

 • Hej! Tack för en toppen bra sida! Jag är helt ny på området och planerar att börja köpa mina första fonder ( hög risk med sparande över längre period, minst 10 år). Är det klokt att vänta in eventuell lågkonjunktur innan köp eller hur ska man tänka? Mvh Annelie

  • Invänta? Svar: nej! Det kan också ha att göra med din ålder – hur börja.
   Preferensaktier (lite dyra nu) kan vara bra liksom indexfonder som start med minimibeloppen.
   I början kan det fungera (inom ISK) med att byta en kursökning (avkastning) på några 100sek till en ny fond och köra så ett tag för att få en spridning på risker. Det kan se lite segt ut i början men det tar fart. Därefter kan investmentbolag och fastigheter med kassaflöden vara en bra grej.
   Har aktier ingen utdelning – skippa dem t.v.
   Sedan blir du bra på egen hand.

 • Hej! Tack för bra info. Jag är helt ny på aktier och undrar vad skillnaden brukar vara när det finns två aktier av samma sort varav en är döpt till A och den andra B?

  • Hej Hanza,

   Det finns tre typer av aktier – A, B och C aktier – Större företag brukar oftast dela upp aktierna i t.ex. A, B eller C-aktier. Skillnaden är oväsentlig för en småinvesterare men om du däremot är intresserad av att delta i bolagsstämmor och ha rösträtt så är det viktigt att man köper rätt aktie som har rätt till det.

   Mvh/ Axel Hansson.

Kommentarer