Nyheter

Bergochdalbana på börsen

bergochdalbana på börsen
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Stockholmsbörsen startade måndagen med gott humör efter att flera centralbanker gjort uttalanden om att de är redo att agera för att motverka negativa effekter från coronaviruset. Däremot vände humöret och index ned under dagen, men återvände något under den sista timmens handel.

Vid måndagens stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,6 procent till nivån 1.679. Aktier för relativt höga 32 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var CAC40 i Paris upp 0,8 procent medan DAX var ned 0,2 procent i Frankfurt.

Inom OMXS30 presterade defensiva aktier överlag bättre än index som helhet. Bäst gick dock skogsbolaget SCA som ökade 2,9 procent.

De båda teleoperatörerna Telia och Tele2, samt AstraZeneca var upp över 2 procent. Högt upp syntes också Tele2:s storägare Kinnevik som steg 2,2 procent. Pareto ser en uppsida för de båda portföljbolagen Tele2 och Zalando, och har valt att ta in Kinnevik i portföljen för mars. Stöd för investmentbolaget kom även från Danske Bank som höjde sin rekommendation till köp.

I botten på storbolagslistan sjönk Autoliv kring 2 procent, bolaget har pressats hårt av oron för efterfrågan i spåren av coronavirusets spridning. Bakom bilsäkerhetsbolaget fanns en rad industribolag, däribland SKF som också var ner över 2 procent. ABB, Sandvik och Atlas Copco sjönk 0,8-0,9 procent.

NGM-bolaget Light Air som har stigit brant den senaste tiden, och som rusade närmare 80 procent i fredags efter bolagets kvartalsrapport som vittande om ökad försäljning till coronadrabbade länder i Asien, föll över 38 procent. Dagens industri rapporterade på måndagen att det finns tveksamheter kring den eventuella effekten av bolagets luftrenare med avseende på coronaviruset.

Aktier som gick upp

  • Powercell fortsatte att svänga under hög omsättning och slutade dagen upp 8 procent. Måndagens uppgång sammanträffade med att tyska Der Aktionär gått ut med en positiv artikel och hävdat att sektorn i högsta grad är vid liv. På Oslobörsen var även sektorkollegan NEL upp 5,5 procent.
  • Gamingbolaget Zordix blev belönad med en uppgång på 17,5 procent efter att ha köpt den ungerska spelstudion Invictus Games.
  • Nokia har meddelat att bolaget får ny vd. Rajeev Suri, som suttit på posten på över tio år, ersätts av Fortum-chefen Pecka Lundmark. Nokia-aktien var upp 1,2 procent.

Så gick det för aktier i läkemedelsbranschen

  • Medivirs bergochdalbana fortsatte på måndagen med en uppgång på dryga 17 procent. Detta efter att aktien avslutat den förra veckan med ett ras på drygt 14 procent efter att bolagets vd gått ut med förhoppningar om att bolagets substans simeprevir skulle kunna användas vid behandling mot covid-19.
  • Det gick sämre för Pledpharma som rasade närmare 36 procent efter att bolaget meddelade att de pausar all dosering av patienter i fas 3-programmet Polar för läkemedelskandidaten Pledox efter interaktioner med den franska läkemedelsmyndigheten.
  • Boule Diagnostics steg 6,4 procent efter att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA ”stängt” sitt ärende kring varningsbrevet om Boule Diagnostics sedan bolaget adresserat överträdelserna enligt det varningsbrev som FDA skickade i oktober 2018.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer