Resor

Bästa knepen för att hitta billiga semesterresor

Res billigare
Skriven av Axel Hansson

När pengarna tryter tänker man ofta på att skära ned på semestern, och ibland strunta i den. Det är alltid ett personligt beslut, naturligtvis. Men att avstå är inte alltid nödvändigt. Det finns fortfarande sätt att få avkopplande äventyr utan att ta in på fattighuset efteråt.

Billigare semester med internet

Internet har gjort det enklare än någonsin att hitta bra semestererbjudande. Med lite möda kan du minska priset 30 % eller mer för flygresor, kryssning, hotell, måltider och mycket annat. Det finns en drös tjänster som hjälper dig hitta den billigaste tiden att flyga och är du lite flexibel så kan du spara in flera tusenlappar.

Vi rekommenderar Momondo och Google Flights där du kan ställa in flexibla datum och därefter få prisförslag för närliggande datum för att hitta den billigaste resan.

Säsonger – när ska man åka?

Ett enkelt sätt att minska är att resa under lågsäsong när färre tar semester. Vanligaste perioden är från slutet av november till början av mars för resor där man lätt kan spara in 50% av priset. Tänk till – varför resa bort under sommaren när vädret ändå är underbart i Sverige?

Vill du veta mer hur mycket säsonger kan påverka priset så läs våran artikel om när du ska resa.

Kombinationserbjudanden (charterbolag)

Lyckligtvis för resenärer som gillar kombinationserbjudanden är många resor inte bara billigare utan bjuder faktiskt nya och fascinerande sevärdheter. Föredrar man varmare nejder kan man fortfarande resa till t.ex. Grekland, Spanien och andra delar av världen och ändå få billigare pris på flygbiljetter och boende.

Det blir lätt billigare att boka charter än separat just för att resorna redan är bokade och flygbolagen sänker priserna för att bli av med se sista platserna.

I Sverige har vi flera charterbolag och de som vi rekommenderar är:

Har du möjlighet att boka kort inpå? Charterbolagen erbjuder sista-minuten resor som kan gå ner till enstaka hundralappar dagarna innan avresa.

Tänk smart när du bokar resan

Ju längre bort destinationen ligger i regel dyrare blir flygbiljetterna. Genom att kolla hur mycket saker kostar i länderna så kan resan i slutändan bli billigare trots flygpriset om mat, hotell och leverne är billigt.

Australien, delar av Sydamerika, och liknande destinationer blir inte riktigt lika billiga eftersom de har sommar under vårat vinterhalvår men däremot så är det färre resenärer från Sverige som tar semester dessa månader och priserna är mer vettiga trots det. Många svenskar föredrar att ta sina semesterresor under sen vår till sommar, eftersom barnen är skollediga då.

Även om man bortser från timingen, finns det andra sätt att minska semesterkostnader och ändå hitta billigare resor.

Förslag på destinationer

Här samlar vi ett par tips på var man kan åka – även på en låg budget. Vi släppte nyligen våran guide för resor till Asien för under 15 000 SEK ifall det lockar speciellt.

Vasai, även känd som Bassein

Ett sätt är att leta efter mindre populära resmål. Vasai, även känd som Bassein, i Indien är ett bra exempel – Garanterat långt ifrån lika känt som St Tropez.

Men denna härliga plats erbjuder varma, vita sandstränder med massor av intressanta utflykter. Det under två århundraden (från cirka 1534-1739) portugisiskt dominerade området har fascinerande kyrkor och ett gammalt fort.

Elkhart i Indiana, USA

Det finns dussintals sådana mindre kända platser runt om i världen som erbjuder hotell och annat i rabattpaket för att locka turister.

I stället för en resa till New York där hotell går löst på 1000 kronor per natt eller mer, kan du få massor av intressanta museer och enastående landskap i t ex i Elkhart i Indiana, USA: Där finns flera Amish-kolonier med ovanliga sevärdheter, vänlig lokalbefolkning och massor av shopping med saker du inte kan få någon annanstans.

Cypern

Vårat egna favoritställe i solen är Cypern där jag, Axel, åker till flera gånger om året. Genom att använda Vings sista minuten erbjudande (samt relativt flexibel semesterplanering) så kan jag hitta både flygresor och hotell i en till två veckor för totalt 2000-4000 SEK.

Med tanke på klimatet i Cypern så går det även att resa mellan mars – oktober vilket gör att man nödvändigtvis inte måste åka under högsommaren i Sverige utan man kan få en stänk sol tidig vår och sen höst. Värt att nämna så kan det uppfattas som olidligt varmt i Cypern från juni till augusti med temperaturer uppemot 40 grader i skuggan.

Jag personligen föredrar den östra sidan med Paralimni-området, Ayia Napa och Protaras. Framförallt Protaras fungerar väldigt bra då det är betydligt lugnare där än t.ex. Ayia Napa men där det väldigt enkelt går att ta taxi in sent på kvällen om så önskas.

Den grundläggande idén för att hitta billigare semesterresor är att vara flexibel, göra egna efterforskningar och leta efter tider och platser som de flesta inte väljer.

Utbud och efterfrågan arbetar för dig och dina semesterslantar. 

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.