Resor

Billiga semesterresor – Hur man hittar billiga resor

Billiga semesterresor
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

När pengarna tryter tänker man ofta på att skära ned på semestern, och ibland strunta i den. Det är alltid ett personligt beslut, naturligtvis. Men att avstå är inte alltid nödvändigt. Det finns fortfarande sätt att få avkopplande äventyr utan att ta in på fattighuset efteråt.

Billigare solsemester med internet

Internet har gjort det enklare än någonsin att hitta bra semestererbjudande. Med lite möda kan du minska priset 30 % eller mer för flygresor, kryssning, hotell, måltider och mycket annat. Det finns en drös tjänster som hjälper dig hitta den billigaste tiden att flyga och är du lite flexibel så kan du spara in flera tusenlappar.

Vi rekommenderar Momondo och Google Flights där du kan ställa in flexibla datum och därefter få prisförslag för närliggande datum för att hitta den billigaste resan.

Säsonger – när ska man åka?

Något som spelar större roll än vad man tror är när du väljer att resa. Vanliga högsäsonger hör till påsken, sommaren och vintern: med ordet högsäsong menas perioder under året då det är ett väldigt högt tryck på resebyråerna, flygbolagen m.m. något som reflekteras i priset på resorna.

Vilka månader ska man resa under?

Har man möjlighet så är hela januari fruktansvärt billigt, samma sak om man passar på med att ta en tidig sommar efter påsken runt april, maj och tidigt juni. På sådant sätt har man möjlighet att förlänga / smygstarta sommaren utan att resan kostar för mycket.

När det kommer till vintern så är dom två första veckorna i december billigaste. En resa till Thailand, 2v med Ving kostade 9000 kr för perioden 1-15 december medans två veckor senare kostade det 16000 kr i jämförelse – en enorm skillnad under en månad. Undvik storhelgerna helt när det kommer till en budgetresa.

Största fördelarna med att resa under lågsäsong är att det blir så förvånansvärt mycket billigare på plats när det kommer till hotell och aktiviteter och då slipper ni även överfyllda flygplatser och köer till diverse ställen.

Men problematiken är oftast att man vanligtvis är ledig under högsäsonger, detta betyder nödvändigtvis inte att resan kommer bli en dyr historia.

Tider att resa under veckan

Ett tips att hålla nere priserna är att resa under de mest opopulära dagarna i veckan. Dom billigaste dagarna i veckan att resa är tisdagar, onsdagar och lördagar medans dom dyraste dagarna att resa är fredagar och söndagar.

Om du har möjlighet att resa sent på dygnet, desto närmare midnatt desto bättre, alternativt väldigt tidigt på morgonen så är det ett bra sätt att dra ner på kostnaden – plocka tiderna som ingen annan vill resa.

Var flexibel med datumen

När det kommer till att köpa flygbiljetter så brukar man räkna på 2 veckor innan avresa är när dom billigaste biljetterna finns. Detta är dock en avvägning då man förlorar möjligheten att välja datum, tider och t.om. var man flyget desto närmare avresa man kommer.

Med flexibilitet så tänker vi på möjligheten till bl.a. anslutningsflyg (Ett byte eller fler) och att välja större flygplatser. När du kollar efter flygresor så rekommenderar vi att du alltid fyller i +/- 3 dagar på datumen för att jämföra vilka dagar som är billigast – Har man tur hittar man flygbolag som flyger vissa dagar i veckan enbart men för ett mycket bättre pris.

Kombinationserbjudanden (charterbolag)

Lyckligtvis för resenärer som gillar kombinationserbjudanden är många resor inte bara billigare utan bjuder faktiskt nya och fascinerande sevärdheter. Föredrar man varmare nejder kan man fortfarande resa till t.ex. Grekland, Spanien och andra delar av världen och ändå få billigare pris på flygbiljetter och boende.

Det blir lätt billigare att boka charter än separat just för att resorna redan är bokade och flygbolagen sänker priserna för att bli av med se sista platserna.

I Sverige har vi flera charterbolag och de som vi rekommenderar är:

Har du möjlighet att boka kort inpå? Charterbolagen erbjuder sista-minuten resor som kan gå ner till enstaka hundralappar dagarna innan avresa.

Tänk smart när du bokar solsemestern

Ju längre bort destinationen ligger i regel dyrare blir flygbiljetterna. Genom att kolla hur mycket saker kostar i länderna så kan resan i slutändan bli billigare trots flygpriset om mat, hotell och leverne är billigt.

Australien, delar av Sydamerika, och liknande destinationer blir inte riktigt lika billiga eftersom de har sommar under vårat vinterhalvår men däremot så är det färre resenärer från Sverige som tar semester dessa månader och priserna är mer vettiga trots det. Många svenskar föredrar att ta sina semesterresor under sen vår till sommar, eftersom barnen är skollediga då.

Även om man bortser från timingen, finns det andra sätt att minska semesterkostnader och ändå hitta billigare resor.

Förslag på destinationer

Här samlar vi ett par tips på var man kan åka – även på en låg budget. Vi släppte nyligen våran guide för resor till Asien för under 15 000 SEK ifall det lockar speciellt.

Vasai, även känd som Bassein

Ett sätt är att leta efter mindre populära resmål. Vasai, även känd som Bassein, i Indien är ett bra exempel – Garanterat långt ifrån lika känt som St Tropez.

Men denna härliga plats erbjuder varma, vita sandstränder med massor av intressanta utflykter. Det under två århundraden (från cirka 1534-1739) portugisiskt dominerade området har fascinerande kyrkor och ett gammalt fort.

Elkhart i Indiana, USA

Det finns dussintals sådana mindre kända platser runt om i världen som erbjuder hotell och annat i rabattpaket för att locka turister.

I stället för en resa till New York där hotell går löst på 1000 kronor per natt eller mer, kan du få massor av intressanta museer och enastående landskap i t ex i Elkhart i Indiana, USA: Där finns flera Amish-kolonier med ovanliga sevärdheter, vänlig lokalbefolkning och massor av shopping med saker du inte kan få någon annanstans.

Cypern

Vårat egna favoritställe i solen är Cypern där jag, Axel, åker till flera gånger om året. Genom att använda Vings sista minuten erbjudande (samt relativt flexibel semesterplanering) så kan jag hitta både flygresor och hotell i en till två veckor för totalt 2000-4000 SEK.

Med tanke på klimatet i Cypern så går det även att resa mellan mars – oktober vilket gör att man nödvändigtvis inte måste åka under högsommaren i Sverige utan man kan få en stänk sol tidig vår och sen höst. Värt att nämna så kan det uppfattas som olidligt varmt i Cypern från juni till augusti med temperaturer uppemot 40 grader i skuggan.

Jag personligen föredrar den östra sidan med Paralimni-området, Ayia Napa och Protaras. Framförallt Protaras fungerar väldigt bra då det är betydligt lugnare där än t.ex. Ayia Napa men där det väldigt enkelt går att ta taxi in sent på kvällen om så önskas.

Den grundläggande idén för att hitta billigare semesterresor är att vara flexibel, göra egna efterforskningar och leta efter tider och platser som de flesta inte väljer.

Utbud och efterfrågan arbetar för dig och dina semesterslantar. 

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Kommentarer