Nyheter

Bolagen som klarar sig trots hårda slag på börsen

Krisen på börsen
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det är en del börsbolag som trots hårda slag på börsen ändå klarat sig. Bactiguard som tillverkar sjukvårdsutrustning som förhindrar bakterietillväxt är just nu en vinnare.

Stockholmsbörsens samlade index har sedan toppen 20 februari tappat över 30 procent. Men det finns företag som klarar krisen betydligt bättre. Mat, skog och hälsovård är de branscher som i grovt sett fortfarande går positivt. Det börsnoterade bolagen som har det tuffast just nu är retailbolagen, där ett flertal bolag har varit tvungna att ansöka om konkurs.

Fram till i torsdags låg bara fem av runt 300 bolag på Stockholmsbörsens huvudlista på plus sedan 20 februari. Med den klara vinnaren Bactiguard på plus 38 procent. Följt av Icta på plus 23 procent.

De övriga Bolagen som trots krisen går plus är läkemedelstillverkaren Oasmia Pharmaceutical, plus 16 procent och medicinteknikbolaget Getinge, som bland annat tillverkar efterfrågade respiratorer. Även Ica håller sig precis ovanför nollan. Livsmedelshandeln är i princip den enda verksamheten som har fullt ös mitt i krisen.

“Som investerare tycker jag det är klokt att ha ett par mer defensiva branscher i portföljen, det ger ett lugnare sparande. Det betyder dock inte att man ska stressa i väg och i panik köpa aktier i bolagen direkt, bara utifrån statistik som denna. Risken med att kasta sig från sektor till sektor är att man konstant blir sen på bollen”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Bolagen som på torsdag morgon låg på plus sedan toppen 20 februari, strax innan börskraschen:

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer