Nyheter

Bolån+ hos Avanza – Flytta bolånet och sänk räntan

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Artikeln är sponsrad av Avanza och innehåller samarbetslänkar, detta påverkar inte våra åsikter om bolånet.

Just nu erbjuder Avanza en svårslagen låg rörlig bolåneränta på 1,12% om du ansöker om att flytta ditt bolån. När du sänker din bolåneränta får du mer pengar över till dig själv.

Det pratas mycket om höjda bolåneräntor vilket gör många människor oroliga. Många passar därför på att se över sina bolån. Ett bra tips för att spara pengar är att jämföra sin ränta med andra banker och rent av byta bank om det lönar sig.

När du ansöker om Bolån+ hos Avanza slipper du helkundskrav och förhandlingar. Du behöver heller inte binda upp dig.

Avanzas villkor för att få 1,12% i ränta:

  • Max 60% belåningsgrad
  • Gäller endast flytt av lån
  • Bostadsrätter, villor och fritidshus

Vad ska du tänka på när du flyttar ditt bolån?

Har du en rörlig bolåneränta är det bra om du någon gång per år se över den genom att jämföra vad andra långivare erbjuder.
Vi befinner oss just nu i en period där räntorna stadigt stiger uppåt och ett erbjudande som fanns i går kan helt plötsligt inte finns kvar idag. Det kan till och med röra sig om ett fåtal timmar. Så är det fortfarande värt att byta bank för att sänka bolåneräntan? Det enkla svaret är Ja!

Jämför din bolåneränta

Innan du byter bank är det viktigt att du jämför din ränta med vad andra långivare erbjuder. Du kan göra detta med exempelvis Avanzas jämförelsetjänst där kan du se hur mycket du sparar om du flyttar ditt bolån. Avanza hämtar automatiskt uppgifter om ditt bolån från din nuvarande bank och ingen kreditupplysning tas för att få ditt resultat.

Avanza

Vill du jämföra ditt bolån med flera banker är det viktigt att kolla på snitträntan. Snitträntan är genomsnittet av den faktiska räntan som bolånegivarens kunder betalat under en given period.

Förbered din förhandling

När du jämfört din ränta är det dags att förbereda dig på förhandling. Desto mer förberedd du är, desto bättre förhandlingsposition har du.

Förberedelserna kan vara:

  • Hushålls totala inkomster,
  • Hur stort sparandet är (glöm inte tjänstepensionen)
  • Vad marknadsvärdet på boendet är

När du är klar med dina förberedelser och vet vad du vill betala för ditt bolån, är det dags att kontakta långivaren. När du pratar med långivaren är det bra att berätta att du aktivt söker bland flera olika långivare och att du är beredd på att flytta ditt bolån och är ute efter att få så låg ränta som möjligt. På så sätt visar du att du både är prismedveten och insatt vilket kan motivera långivaren att ge dig en bättre ränta.

När du pratar med en långivare är det också viktigt att du dokumenterar vilken ränta du erbjuds och hur länge erbjudandet gäller i och med att räntan svänger så pass mycket just nu.

Så hur fungerar det att flytta ditt bolån till Avanza?

Om du vill flytta ditt bolån till Avanza kan du enkel göra detta genom att följa dessa tre steg:

Steg 1 – Ansökan

Ansök om att flytta ditt befintliga bolån genom Avanzas app eller på deras webbsida. I ansökan väljer du om Avanzas samarbetspartners Stabelo eller Landshypotek ska vara kreditgivare utifrån vilken typ av bostad du har och vilka villkor som passar dig bäst. När du fyller i ansökan behövs lite information om din bostad, dig själv och eventuella medsökande.

Om du ha medsökande till lånet är det viktig att veta att alla som står med som sökande i ansökan måste ha ett konto hos Avanza. Det är helt gratis att bli kund och det tar bara några minuter. När ansökan är klar behöver alla godkänna ansökan – du själv och medsökande.

När du gör din ansökan måste du skicka in ett amorteringsunderlag, du får detta från din nuvarande bank. Be om underlaget direkt när du skickat in ansökan, så går hanteringen ännu snabbare.

Steg 2 – När ansökan blivit godkänd

När din ansökan är godkänd får du dina lånehandlingar, som du behöver signera med BankID. Du kommer också behöva signera skuldebrevet.

För Stabelo
Om du valt Stabelo som kreditgivare kan du i de flesta fall signera skuldebrevet digitalt. Undantag gäller om du har ditt nuvarande bolån hos Swedbank eller sparbankerna eftersom i sådant fall får du dina lånehandlingar via post. Detta gäller även om du har lån på en fastighet och utökar ditt lån mer än befintliga pantbrev.

För Landshypotek
Om du valt Landshypotek som kreditgivare får du skuldebrevet via post, som du behöver signera och sedan skicka tillbaka till Landshypotek. Eventuella medsökande kommer också behöva signera alla dokument. Om du behöver komplettera din ansökan så kommer du få information om det.

Steg 3 – Bolånet är flyttat

Bolånet är nu flyttat och Avanza tar hand om resten! Har valt ett utbetalningsdatum så betalas lånet ut då, annars så snart som möjligt.

Artikeln senast granskad: 28 april, 2021

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer