Nyheter

Börsen störtdyker – Sämsta börsdagen sen Brexit

Börsen störtdyker
Skriven av Angelica Hedman

Måndagens fall på Stockholmsbörsen var de största fallet sedan Brexitraset i juni 2016. Marknaden kan ha underskattat coronavirusets effekt samtidigt som tappet är stor efter börsuppgångarna.

Samtliga storbolagsaktier tappade där industriaktier visade störst nedgångar efter att ett stort antal coronavirussmittade upptäckts i länder utanför Kina, vilket har ökat oron för virusets konsekvenser för den globala ekonomin.

– Industribolagen, exempelvis Alfa Laval, SSAB, SKF, Autoliv med flera som rasade i måndags, har både produktion och försäljning i Kina. Kina är en viktig exportmarknad, och det är därför just dessa bolag faller tyngst. Några av dem, exempelvis Atlas Copco, är ju också de som stigit allra mest under förra året. Och eftersom industribolagen utgör en väldigt stor del av Stockholmsbörsen dras index med långt ned, säger sparekonomen Frida Bratt.

Aktierna som föll

Vid måndagens stängning gick storbolagsindexet OMXS30 ner 4,3 procent. I Europa föll Frankfurtbörsens DAX och Parisbörsens CAC40 med omkring 4 procent. Bland storbolagen på OMXS30 gjorde oron att industribolagen föll till botten av listan. Atlas Copco, Alfa Laval och Sandvik föll alla mellan 6 och 6,4 procent, och ytterligare en rad industriaktier uppvisade nedgångar över 5 procent.

Ericsson klättrade tillfälligt mot toppen efter att chefen för affärsområdet Networks sagt att telekombolaget inte ser några omedelbara effekter från coronaviruset under det första kvartalet 2020. Däremot föll aktien tillbaka och stängde ner 3,7 procent för dagen. Defensiva aktier så som Swedish Match, SEB och de båda teleoperatörerna Telia och Tele2 gick ner 1,8-2,7 procent.

Utanför OMXS30 föll bränslecellsbolaget Powercell med 16 procent efter att i förra veckan ha stigit 14 procent under hög volatilitet och omsättning. Flygsektorn backade på bred front i Europa i och med den plötsligt ökade oron för coronaviruset och SAS utgjorde inget undantag. SAS-aktien föll 9,4 procent och Norwegian var ner närmare 15 procent på Oslobörsen.

Bambuser, verksamt inom så kallad ”live video shopping”, har för det andra halvåret 2019 redovisat en omsättning som minskade 27 procent. Aktien som steg kraftigt på torsdagen förra veckan föll drygt 13 procent efter måndagens rapport.

Aktier som trotsade fallet

Bland de aktier som trotsade nedgången syntes:

  • Bostadsutvecklaren SSM, som också ökade rejält under slutet av förra veckan efter att det blivit känt att SBB avtalat om ett köp av 29,6 procent av kapitalet. SSM-aktien fortsatte att stiga 14 procent på måndagen.
  • Guldet, som brukar ses som en säker hamn i orostider, steg till de högsta nivåerna sedan 2012. Bolag relaterade till guldet gick starkt och i Stockholm lyfte Lundin Gold 7,3 procent, medan Endomines stärktes 2,3 procent.
  • First North-listade ExpreS2ion Biotech ökade dryga 40 procent efter att bolaget meddelat att det kommer att leda en grupp med experter för att bekämpa coronaviruset.
  • LightAir, som utvecklar och säljer luftrenare, har fått nya ordrar på 1,1 miljoner kronor från asiatiska distributörer i Taiwan och Hongkong. Bolaget ser fortsatt ökad efterfrågan i Asien efter utbrottet av coronavirusepidemin, och aktien ökade 40 procent på NGM.
  • Mot strömmen gick även First North-listade budfirman Jetpak som klättrade närmare 3 procent efter köprekommendation i Börsveckan.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer