Blogg

Säkerheten på korten – Vad är en CVC/CVV-kod?

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

För inte allt för längesedan så användes kontanter till alla typer av transaktioner som skedde över disk – vare sig det var i en mataffär eller restaurang så var det de hederliga gamla gröna sedlarna som gjorde jobbet. I och med digitaliseringen av hela vårt samhälle så har kontanterna, i alla fall i Sverige, nästan helt blivit ersatta av vanliga bankkort.

Våra kort går att använda till allt ifrån detaljhandel i affär till handel på internet, och det är lika smidigt i båda fallen. Det kanske låter osäkert att ha tillgången till hela sitt bankkonto på ett plastkort – och så var också fallet.

Det var alltid en risk att handla med olika typer av bankkort – man visste aldrig riktigt vart man skulle hamna, därför har man börjat använda en CVV eller CVC-kod på samtliga bankkort som finns.

När används CVV/CVC-koden?

Du har garanterat använd dig av den förut när du köpt något på nätet – numera är det obligatoriskt att skriva in sin CVV/CVC-kod vid alla köp. Det är den tresiffriga koden som återfinns på baksidan av ditt bankkort (i vissa fall, till och med fyrsiffrig).

Säkrare

Detta har gjort kortet säkrare på många olika sätt – först och främst så har man delat upp koden på två sidor – man behöver tillgång till båda sidor för att kunna göra någon typ av köp.

Vid internet

Den största användningen av koden är dock inte det – Som bekant så består bankkort inte endast av plast, det finns en magnetremsa eller ett chip som innehåller all nödvändiga information som krävs för ett internet- eller vanligt köp. Tänk dig all information du fyller i vid ett internetköp: kortkod, datum, namn, osv.

Chippet innehåller dock inte den tresiffriga koden – den finns endast tillgänglig på själva plastkortet, vilket är ytterligare än säkerhetsnivå på att använda bankkort.

Detta innebär alltså att man måste ha självaste kortet för att genomföra ett köp – all information finns inte bara på framsidan, eller i chippet.

Vad står CVC/CVV-koden för?

CVV står för Card Verification Value, medan CVC står för Card Verification Code. Det är i princip samma sak fast med två olika namn. Båda refererar till den tresiffriga koden på baksidan som endast finns där för säkerhets skull.

Denna koden används i många fall när man inte kan använda PIN-koden som annars har angett i kombination med att man skaffade bankkortet.

Utöver detta finns det även två olika typer av denna kod:

  • CVC1/CVV1 (hädanefter benämnd som CVC1)
  • CVC2/CVV2 (hädanefter benämnd som CVC2)

Det är inte heller någon större skillnad mellan dessa olika – vi har faktiskt redan tagit upp två olika exempel på dem.

CVC1

CVC1 behandlar i första hand alla transaktioner som sker i ”verkligheten”. Allt som sker i affär, på restauranger, i butiker – helt enkelt allt som innebär att du trycker in ditt kort i en kortmaskin (alternativt blippar), skriver in din kod för att sedan slutföra betalningen.

Ett undantag är i till exempel i vissa barer: det är vanligt att man använder sig av signatur istället för sin PIN-kod som vi tidigare talade om. Summa summarum är i alla fall att alla dessa typer av betalningar innebär CVC1.

CVC2

CVC2, å andra sidan, är alla distanstransaktioner, vilket mestadels är digitalt via internet nu för tiden. Men det berör också det som avtalas telefon.

Det är samma princip här; varje gång du använder ditt kort när du handlar på internet så använder du dig av CVC2. Det spelar ingen roll om det är något du beställer hem eller om det är tjänster – så länge du inte använder ditt fysiska kort i en maskin så är det CVC2, kan man säga.

Säkerhetsåtgärder på korten

CVC-koden har i första hand till för att undvika kortbedrägeri, till exempel att någon kommer över ditt kortnummer för att sedan köpa olika saker i ditt namn. Säkerheten innan har inneburit en stor svart marknad för bankkort, där vem som helst har kunnat köpa någon annans bankkort för att sedan använda upp dennes personens pengar.

3-D Secure
3-D Secure gör så att det krävs ytterligare ett steg för betalningar på internet.

3-D Secure

Förutom den ytterligare säkerheten som infördes med CVC-koden så har man infört något som kallas 3-D Secure.

Det är en väldigt enkel mekanism som har implementerats i samband med internethandel av både Visa och Mastercard.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis kan man säga att man lägger till ett extrasteg i alla typer av digitala kortbetalningar – en sida som man dirigeras till för att ange en kod man tidigare har kommit överens med banken om. Detta är bara några av de säkerhetsåtgärder som används för att hålla bankkort säkra.

Det finns bara så mycket som banken kan göra, det är också ett eget ansvar. Tänk på att vara noga med att skydda din CVC-kod. Om du misstänker stöld eller dylikt så bör du höra av dig till banken för att spärra det och skaffa ett nytt.

Artikeln senast granskad: 15 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

2 Kommentarer

Kommentarer