Nyheter

De vanligaste felen vid deklarationen

Skatteverket
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Staten tappar 5,3 miljarder kr varje år för att vi som deklarerar inte gör rätt. De flesta felen handlar om reseavdrag och bostadsförsäljning, enligt Skatteverket.

De vanligaste felen på 86 procent avser reseavdrag och försäljning av bostad. Tillsammans med andra fel i deklarationen uppgår felbeloppen till cirka 6,5 miljarder kronor per år. För privatpersoner finns de också fel som framkommit i slumpkontroller av företag, till exempel oredovisade förmåner, som motsvarar cirka 4,1 miljarder kr i inkomstskatt. Här kan du läsa om deklarationen och viktiga datum att hålla koll på. 

Det vanligaste skattefelen

  • Reseavdrag
  • Bostadsförsäljning
  • Oredovisade förmåner
  • Inkomstskatt
  • Moms
  • Arbetsgivaravgift

Skatteverkets kontroller

Sedan 2015 har skatteverket gjort slumpmässiga kontroller av privatpersoners deklarationer med syfte att bättre kunna mäta skattefel.

– Vi har utvecklat vår analys av skattefel ytterligare sedan förra året och lagt till nya områden. Grunden för våra bedömningar är Skatteverkets kontroller, framför allt slumpkontrollerna, attitydmätningar och andra typer av undersökningar, säger Eva Samakovlis, chef för Skatteverkets analysenhet.

Bland små och medelstora företag visar de slumpmässiga kontrollerna av inkomstskatt, moms och arbetsgivaravgifter ett skattefel på cirka 14,4 miljarder kr per år.

Skattefelens utveckling

På lång sikt bedöms skattefelen ha minskat, i alla fall när det gäller den typ av skattefusk som är synligt för privatpersoner och företag. På kort sikt ser vi olika indikationer som pekar i olika riktningar bland företagen. Exempelvis har intrycket ökat av att företag i stor utsträckning är utsatta för konkurrens bland företag som skattefuskar. Samtidigt har företagarnas kännedom om andra företagare som fuskar minskat. Den totala bedömningen är att skattefelen bland företag varit oförändrat mellan 2017-2019.

– Vissa delar av skattefelen är mycket svåra att bedöma, men vi måste ändå göra en välgrundad analys. För att kunna göra en så bra bedömning som möjligt följer vi även metodutvecklingen i andra länder och på internationell nivå noga. Bakgrunden till vårt uppdrag är att både Skatteverket och lagstiftare behöver en bättre grund för beslut om åtgärder mot felen, framhåller Eva Samakovlis.

Skatteverkets åtgärder mot skattefelet beskrivs inte i rapporten, men det handlar om såväl kontroll som information, utveckling av bra tjänster och regelutvecklingsarbete.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer