Sparande

Den stora guiden om bitcoins

Bitcoin wallet
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Bitcoins är ett hett ämne senaste åren och har blivit mer och mer mainstream. Vad är egentligen en kryptovaluta och varför är det så intressant?

Vad är bitcoins?

Bitcoin är en digital valuta vilket innebär att du inte har något fysiskt som backar upp värdet som exempelvis guld. Bitcoin är inte styrt av några banker, stater eller enskilda personer vilket för många är väldigt intressant. Ägarskapet bestäms genom genom ett decentrantaliserat nätverk där tusentals datorer runt om i världen verifierar att en transaktion har skett.

Tack vare bitcoins popularitet så har nya kryptovalutor skapats som exempelvis Litecoin och Ethereum som bygger på samma grundprincip men hur det har gjorts skiljer sig lite. Det som gjort att bitcoin blivit intressantare för varje passerad dag är just för att värdet på en bitcoin har haft en explosionsartad ökning.

2010 så var värdet på en bitcoin enstaka ören till att gå till 1000 SEK, till att öka till 10 000 SEK till idag vara värt runt 60 000 kr. Det innebär att om du köpte in dig med bitcoins 2010 för enstaka kronor så hade du varit miljonär idag.

Att köpa och sälja bitcoins är spekulativt och det finns INGA garantier att priset kommer att öka. Det kan med andra ord vara värt enstaka kronor om en vecka.

Hur kommer jag igång med att köpa och sälja bitcoins?

Det finns olika sätt att köpa/sälja bitcoins. Du kan köpa av privatpersoner utan någon mellanhand eller så kan du använda tjänster som säljer dig bitcoins till den aktuella kursen.

Enklaste sättet är att använda dig av exempelvis Coinbase eller Kraken. Coinbase och Kraken kopplar ihop säljare och köpare och gör det lätt för gemene personer att sälja och köpa.

Steg-för-steg

  1. Skaffa en plånbok för att förvara dina bitcoins. Enklast är att skapa en gratis plånbok på Blockchain.info.
  2. Registrera dig hos antingen Kraken eller Coinbase.
  3. För över pengar enligt deras instruktioner till hemsidan.
  4. Köp Bitcoins med pengarna du fört över.
  5. Flytta dina nya bitcoins till plånboken från steg 1.

Om du planerar att köpa och sälja flitigt så rekommenderar vi att du behåller dina bitcoins hos exempelvis Coinbase för att göra det enklare. Du behöver inte flytta dem till din plånbok men skulle exempelvis Kraken utsättas för intrång så kan dina Bitcoins försvinna och aldrig mer kunna få tillbaka.

Hur mycket är bitcoin värt idag

Vem skapade bitcoins?

Bitcoins skapades 2008 utav en utvecklare som går under namnet Satoshi Nakamoto. Han föreslog en idé om ett elektroniskt betalningssystem som baseras på matematiska bevis. Tanken var att skapa en valuta som inte ägs av någon, lever på webben och med låga transaktionsavgifter. Man vet faktiskt inte med säkerhet vem Satoshi vilket diskuterats flitigt genom åren på olika forum och även om man gjort kvalificerade gissningar så finns det inga bevis. Fördelen med hans papper han tog fram var att det faktiskt inte har någon betydelse och han kan inte på egen hand utföra ändringar.

Bitcoin mining

Vad är bitcoin mining och hur skapas nya bitcoins?

Bitcoins skapas genom att utföra matematiska beräkningar och skulle i teorin kunna göras för hand med papper och penna. Tanken var att alla transaktioner som skett i nätverket skulle kunna verifieras av vem som helst och genom bitcoin mining så säkerställer du att hela kedjan av transaktioner är korrekt.

I början av Bitcoin så kunde man använda sin processor (CPU) för att bevisa detta matematiska bevis och som belöning få bitcoins tillbaka. Ju fler som kommer in och försöker på sig bitcoin mining så ökar svårighetsgraden i takt med detta. Svårighetsgraden att skaffa nya bitcoins kommer alltid med tiden bli svårare och svårare och för dig som privatperson så är det nästan omöjligt nuförtiden att tjäna några bitcoins utan en storskalig operation.

När svårighetsgraden blev svårare och svårare så flyttade man sig från datorprocessorer till grafikkort som var flera gånger snabbare med uträkningar. Med tiden blev även detta olönsamt och nuförtiden så är det stora serverhallar med hårdvara byggt just för att räkna ut det matematiska beviset som står för majoriteten av alla nya bitcoins.

Bitcoin idé

Ordlista

BIP

BIP står för Bitcoin Improvement Proposal är tekniska dokument som folk sätter upp när man vill göra ändringar för Bitcoin. För att dessa skall gå igenom så krävs det en majoritet av alla vilket återigen leder till att det är svårt för en enskild stat eller myndighet kan skapa egna funktioner.

Block

Block finns i Bitcoins block chain. Block sammanställer alla transaktioner. Flera transaktioner kombineras till ett enskilt block och verifieras varje 10 minut genom mining. Varje block som sker ovanpå verifierar alla tidigare block och gör säkrar mer och mer att allt ser bra ut.

Block Chain

Block Chain är en av de viktigare delarna av Bitcoin och är en publikt öppen transaktionslista över alla transaktioner som skett med bitcoins någonsin. Vem som helst kan ladda ner denna och läsa vad som står och det finns många hemsidor ute som gör det enkelt att söka igenom.

Block Height

Block height är numret av block som finns i block chain.

Block Reward

När ett block har blivit framgångsrikt mineat i nätverket så finns det en belöning för att det skall finns en anledning för bitcoin miners att hjälpa till och säkra nätverket. Belöningen är baserad på ett fast värde som halverar sig ungefär vart fjärde år och transaktions avgifterna för transaktionerna som följer med blocket.

Konfirmation

En konfirmation betyder att en transaktion i Bitcoin har verifierats av nätverket genom bitcoin mining. När en transaktion av konfirmerats så kan man aldrig gå tillbaka så har du skickat pengar till någon så kan du inte få tillbaka dem.

Difficulty (svårighetsgrad)

Svårighetsgraden att få ut nya bitcoins beror helt på hur många som försöker sig på bitcoin mining. Den går upp och ner och är anledningen till att du förr i tiden kunde använda din egna dator för att skapa nya bitcoins och att du idag måste ha en storskalig operation för att det skall vara lönsamt.

Hash rate

Hash rate är en värde på hur mycket processorkraft det finns för närvarande i Bitcoin nätverket. Det kan också vara hur mycket din egna bitcoin mining rigg spottar ut i effekt.

Mining

För att få ut nya bitcoins så gör man något som kallas bitcoin mining och syftar till att använda utrustning för att verifiera block i blockkedjan (Block Chain). Nuförtiden används hårdvara som är byggt just för det här syftet.

Private key / Public key

Private key är den viktigaste nyckeln du kan ha om du innehar Bitcoins. Alla dina bitcoins är knutna till den här privata adressen och du skall aldrig dela iväg dig denna. Public key är en form av en hemadress där du kan ta emot bitcoins på. För att någon skall skicka dig bitcoins så skickar de till en av dina publika adresser.

Wallet

Wallet är en plånbok där du kan se alla transaktioner som skett till och från dig och du kan se hur mycket bitcoins du har för närvarande. I din plånbok så finns din privata adressen inlagd.

Transaktion

En transaktion kan vara exempelvis att Alice skickar Bob 1 bitcoin. Den innehåller hur mycket Alice skickar och en transaktionsavgift som Alice bestämt som en belöning att bitcoin miners ska vilja plocka upp och skicka.

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer