Nyheter

Det kommer snart bli dyrare att handla från Kina

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Om Postnord och Tullverket får bestämma så kommer det inom kort bli dyrare att handla från utlandet. Med den ökade populäriteten från hemsidor som Wish, Alibaba och Aliexpress senaste året så hanterar Postnord nu 150 000 paket per dag från utlandet.

Tullverket och Postnord har den senaste veckan fört diskussioner om vem som har ansvaret för att ta in moms på försändelserna – upp en mot en miljard kronor har staten gått miste om per år på grund av utebliven moms.

Myndigheterna överens

Dena vecka kom man dock överens om att det är Postnord som ska säkerställa att momsen inte uteblir och ska rapportera tillbaka till Tullverket 1 mars med hur man i praktiken ska gå till väga. Man är dock överens – momsfusket måste ta slut.

Ökade avgifter och leveranstider

Postnord kommer ta administrationsavgifter på paket som har moms på sig – något som kommer slå hårt mot produkter från Kina. Eftersom det är en fast avgift så kommer det bli avsevärt dyrare för de som handlar då det är en fast kostnad per paket oavsett varans värde.

I samband med detta kan man även räkna på ännu längre leveranstider då Postnord måste hantera paketen på ett nytt sätt.

För Postnord kommer detta dock som en positiv förändring då 120 000 paket om dagen kommer omfattas av de nya avgifterna – något som kommer öka inkomsterna för företaget. Med det förändrade klimatet så är det inte bara staten som går miste om pengar – svenska ehandeln kan inte konkurrera mot privatimporten.

Avgiften ännu inte fastställd

I dagsläget ligger administrationsavgiften på 125 kronor. Däremot så har man ännu inte fastställt vad kostnaden kommer bli i samband med det nya systemet.

Hur stor tullavgiften blir beror på vad det är för slags vara, vad den kostar och från vilket land den kommer. Vissa varor har ingen tullavgift alls medan andra kan ha upp till 20 procent i tullavgift. Tullavgiften beräknas på inköpspris och fraktkostnad.

Artikeln senast granskad: 21 januari, 2018

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer