Blogg

Är du ekonomiskt redo för att gifta dig?

Hitta bostad
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Att gifta sig är en stor händelse i sitt liv och det innebär många förändringar. Genom att vara på samma sida så är ni bättre förberedda på oväntade händelser i ert nya liv tillsammans.

Vi listar lite punkter som är viktiga att diskutera, oavsett om ni planerar att gifta er eller redan är gifta:

1. Sparbuffert

Få svenskar idag som har en buffert undansparad när något oväntat sker. Det finns olika rekommendationer från olika studier som säger ”x antal månadslöner undansparat” men det vi anser är viktigast är att ni själva känner er bekväma. Vad händer dagen frysen går sönder eller bilen börjar få problem, skall det orsaka onödig stress eller är det något ni känner ni klarar av?

Varför är det viktigt?

Att gifta sig är oftast bara början på flera utgifter de kommande åren som barn eller bostadsköp. Genom att ha en sparbuffert så säkrar ni er för det oväntade.

2. Skapa en budget

Du kanske har en idé över hur mycket pengar som går åt räkningar och hur mycket pengar du har över varje månad. När ni kombinerar er ekonomi så gäller det helt andra förutsättningar och det är viktigt att ni båda är införstådda i er privatekonomi. Vill du ha hjälp hur man skapar en budget så hjälper vi er.

Det finns par där ena lämnar över privatekonomin till den andra partner men vill man då verkligen leva i ovisshet var pengarna går till?

3. Boende

Hur och var vill ni bo med tiden? Räcker det att ena säger upp sin lägenhet och flyttar in till den andra? Vill ni köpa en bostad eller hyra? Det finns många frågor kring boendet man kan ställa sig och allt har sina för- och nackdelar.

  • Planerar ni ha barn i framtiden.
  • Hur ligger bostaden till mot era arbetsplatser.
  • Har ni som mål att flytta om ett par år och köpa.

Det är viktigt att ni är på samma sida så att den andra inte blir förvånad när den man vill plötsligt flytta för att spara in tid till jobbet exempelvis. Om ni är i tankarna att köpa så har vi också en artikel om hur mycket du får låna till ett bostadsköp.

4. Skulder

Vet ni hur mycket skulder den andra har? Det är ofta ett känsligt ämne och enligt svensk lag så även om ni aldrig blir skyldiga för din partners skulder så påverkar det er ekonomi. CSN lån, köp på avbetalning, billån – allt är bra att känna till och det är något som måste inkluderas när ni skapar er budget.

Vad har ni för syn på skulder före giftermålet, skall det betalas av tillsammans

5. Tala om er privatekonomi

Vi anser att det är viktigt att vara öppen om sin privatekonomi. Det gäller inte bara vad ni har för sparande, eller skulderna som finns utan även vilka ambitioner och mål ni har i livet. Om ena partnern är intresserad av att resa runt i världen så påverkar det oftast båda om ena partnern sparar undan majoriteten av sin lön.

Ni behöver inte alltid vara på samma sida men ingenting skall heller komma som en överraskning för den andre.

Studie visar att den sjätte vanligaste anledningen till att man bråkar som ett gift par är just kring pengar och privatekonomin. (For Richer, for Poorer: Money as a Topic of Marital Conflict in the Home, 2009
Lauren M. Papp, E. Mark Cummings, Marcie C. Goeke-Morey)

Till sist

Att gifta sig är något man gör med förhoppningen att man skall vara tillsammans resten av livet. För att det skall fungera så är det viktigt med öppna kort vare sig det gäller privatekonomi eller andra ämnen. Genom att vara helt insatta i varandras privatekonomi så minskar chansen att ni skall bli överraskade när något oväntat sker.

Artikeln senast granskad: 4 september, 2017

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer