Privatekonomi

Fackförbund – Vilket fack är bäst för dig?

Fackförbund
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

En fackförening är en organisation som sluter samman arbetstagare inom en viss bransch och hjälper till att företräda arbetstagarna i deras intressen. Det innebär förhandling om lön, hjälp kring anställning men även utbildningar. Vi anser att alla som jobbar bör gå med i facket för ju fler som går mer ju starkare blir man som grupp.

Fördelar med att gå med i facket

  1. Facket hjälper dig i ditt dagliga arbete och hjälper till med att förhandla bättre villkor för dig. Detta kan vara exempelvis vid lönesamtal men erbjuder vanligtvis bättre priser på försäkringar, lån eller utbildningsmöjligheter.
  2. En viktig grej fack brukar erbjuda är just inkomstförsäkring som hjälper dig att täcka eventuell inkomstbortfall om du tappar ditt jobb. A-kassan betalar upp till 80% av din lön med max 25 025 kr före skatt och det är många i samhället som har en lön högre än detta.
  3. Har du blivit varslad så kan facket sköta förhandlingarna med arbetsgivaren och se till att du kommer ut med de bästa villkoren och gör att du själv slipper ha huvudvärk kring en redan svår situation.

Vad gör facket?

Facket driver frågor som medlemmarna tycker är viktiga. Oftast är detta kring löner men kan också vara kring arbetsmiljön, semesterregler, kollektivavtal eller pensionsavtal. Facket är på arbetstagarnas sida och är deras röst, ju fler som går med i ett fack på en arbetsplats ju större röst har facket.

Vilket fackförbund är bäst för mig?

Fackförbunden är oftast indelade på branscher och svaret beror helt på dig som person. Det finns många faktorer när det kommer till att välja fackförbund. Utgå från din egna situation och ställ frågor som exempelvis vad du jobbar med, är det privat eller offentlig sektor?

Tjänsteman

En tjänsteman jobbar med att producera olika former av tjänster vilket kan vara lite luddigt men exempel på yrken är ekonomer, chefer, it-konsulter eller säljare. Det är en av de större grupperna.

Arbetare

Oftast de mer praktiska yrkena som faller under denna och kan vara exempelvis målare, frisörer, snickade, vaktmästare osv.

Akademiker

För de som har en högskoleexamen och inkluderar bland annat tjänstemännens yrken men kan också vara exempelvis läkare eller lärare. Många av dessa jobbar också kvar inom universitets värld men det är inget krav.

Vanliga frågor

Hur många svenskar är med i facket

Här i Sverige så är det en rätt stor andel som är med i ett fackförbund. Senaste siffrorna så är i högre kant gentemot resten av Europa och man tror att andelen ligger runt 70 %. Intressant här är också att kvinnor i större mån är med i facket (73 %) gentemot män (67 %)

Hur blir jag medlem i ett fackförbund

För att bli medlem i ett fackförbund så behöver du först bestämma dig vilket förbund som bäst passar in dig och vad du arbetar med. Därefter så brukar det finnas erbjudanden för varje fack på deras hemsidor. Exempel på fackförbund är Unionen och Jusek.

Måste jag vara med i a-kassan för att vara med i facket

Nej du behöver inte vara med i a-kassan för att bli medlem i ett fack. Däremot om du vill använda fackets inkomstförsäkring så behöver du vara med i a-kassan då inkomstförsäkringen är ett komplement för dig med inkomster över 25 025 kr.

Vad är en en inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassan och ger dig ersättning vid inkomstbortfall om du skulle förlora ditt arbete. A-kassan kan ge dig 80% av din nuvarande lön upptill 25 025 kr men då många i samhället har en högre lön så riskerar man att tappa inkomst.

En inkomstförsäkring så får du ersättning i ett antal olika dagar som kallas för ersättningsdagar och antalet av dessa dagar kan skilja sig mellan facken och beror på vilken inkomstförsäkring du tecknar.

Många inkomstförsäkringar har också en kvalifikationstid och innebär att du måste varit medlem i inkomstförsäkringen under en viss period. Detta skiljer sig också mellan facken.

Det är viktigt är att du fortfarande är med i både a-kassan och inkomstförsäkringen är då endast ett komplement till a-kassan och byter inte ut den.

Artikeln senast granskad: 18 november, 2022

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer