Nyheter

FI kräver att banker och kreditbolag stoppar utdelningar

stoppa utdelning
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

På grund av coronaviruset är det just nu viktigt att värna om en stabil kreditförsörjning till hushåll och företag samt att upprätthålla en god motståndskraft i systemet. Finansinspektionen förväntar sig därför att banker och kreditmarknadsbolag stoppar sina aktieutdelningar.

Spridningen av coronaviruset har skapat stora utmaningar för samhället och ekonomiska störningar i omvärlden och i Sverige. Utsikterna för svensk ekonomi försämras nu i snabb takt och banker och kreditmarknadsbolag har på grund av det en avgörande roll.

Att det finns mycket kapital i bankerna och kreditmarknadsbolagen är centralt för att bevara deras motståndskraft och upprätthålla kreditförsörjningen. Under rådande omständigheter förväntar sig FI därför att dessa företag avstår från att dela ut medel till aktieägare fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat, meddelar Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

FI kommer i dagarna skicka brev till samtliga banker och kreditmarknadsbolag med uppmaningen att styrelserna omgående ändrar sina utdelningsförslag och att vårens bolagsstämmor beslutar att inte betala aktieutdelningar. Syftet är att säkerställa att dessa företag har fortsatt god uthållighet mot eventuella kreditförluster och kapacitet att upprätthålla kreditförsörjningen.

– Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer