Nyheter

Finansinspektionen vill försvåra konsumtionslån 

Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det är för lätt att få snabba konsumtionslån, många lån hamnar hos kronofogden. Finansinspektionen vill nu att kreditgivarna ska kolla upp låntagarna bättre.

Finansinspektionen vill att det sker utförligare kreditprövningar innan nya lån beviljas. Osund kreditgivning är ett av de områden Skatteverket kommer granska under 2020.

Lätt att betala med kredit

Antalet konsumtionslån har under flera år ökat markant. Under 2019 ökade de till över 8 procent där 15 procent av konsumtionslånen hamnade hos inkasso. Ökningen beror bland annat på att det råder högkonjunktur men också på att det blir allt vanligare i handeln att erbjuda “köp först betala sen” förklarar Finansinspektionen i deras konsumentskyddsrapport.

En del e-handlare har avtal med kreditgivaren där de får ersättning när konsumenten finansierar sina köp med kredit. Samarbetet mellan e-handlarna och kreditgivarna uppmuntrar ofta konsumenterna att välja avbetalning eller andra kreditlösningar när de utför sina köp. Nyligen beslöt regeringen att sätta stopp för e-handlarnas upplägg där kundernas köp rutinmässigt sker på kredit.

Kreditprövningen som görs idag räcker inte till

Innan kreditgivare beviljar ett lån är det skyldiga att göra en kreditprövning baserad på tillräckliga uppgifter om låntagarens ekonomiska förutsättningar. Däremot finns det idag inget sätt för kreditgivare att kontrollera låntagares alla skulder vilket innebär en risk där personer som redan är högt skuldsatta lånar för mycket.

Nu vill Finansinspektionen att regeringen ska tillsätta en utredning för att undersöka hur kreditgivare ska kunna se låntagares alla skulder innan nya lån beviljas. Finansinspektionen skriver att det skulle höja kvaliteten på kreditprövningarna och därmed vara ett effektivt verktyg i kampen mot överskuldsättning.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer