Privatekonomi

Flytta hemifrån – Att tänka på vid flytten

Flytta hemifrån
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det är äntligen dags för dig att flytta hemifrån och det är en spännande upplevelse i ditt liv. Äntligen får du frihet att bestämma själv utan att ha föräldrarna flåsandes i nacken. Det tillkommer däremot en massa ansvar och skyldigheter med att flytta hemifrån och det är mycket man kan missa första gången.

Hyreskontrakt

Oftast så börjar hyra som första lägenhet och då är det viktigt att du har ett ordentligt kontrakt. Har du ett förstahandskontrakt så behöver du inte tänka på det utan det sköts mellan dig och hyresbolaget. Hyr du däremot andrahand (av någon privatperson som hyr) så är det däremot viktigt att det hyrs på ett korrekt sätt. Man skall få tillstånd av hyresbolaget att hyra ut i andrahand och fixar man inte detta finns risken att både du och personen som hyr blir utslängda om det upptäcks – ta inga risker!

Skapa en budget för att få ekonomin att gå ihop

Vad kostar egentligen lägenheten, det är inte bara en månadshyra du betalar utan det tillkommer kostnader för el, internet och försäkring. Börja med att sätta upp en tabell på alla kostnader du kommer ha för att beräkna vad du kommer behöva lägga i månaden.

  • Hyra 5 634 kr
  • El 400 kr
  • Internet 400 kr
  • Hemförsäkring 100 kr (1 200 kr helår)

Totalt: 6 534 kr i månaden.

Elen varierar per månad så det man får göra är en gissning vad du tror att det kommer kosta. Om du har en TV och dator så skulle jag rekommendera att du räknar mellan 300-400 kr i månaden om du bor själv. När du väl börjat betala för el så kommer du kunna korrigera mot ett värde som överenstämmer mer mot vad du faktiskt använder.

Du bör också lägga på lite extra pengar till en nödfallsfond ifall du plötsligt råkar ut för något oväntat. Vi har en bra guide om hur du kan komma igång med att spara till en buffert.

IKEA Dinera servis

Oväntade första kostnader

När du väl flyttat och står i din nya lägenhet så inser du att du kanske saknar lite grejer, som en säng, bestick, lampor osv. Det är viktigt att du budgeterar vad dessa föremål kommer kosta. För många så brukar föräldrarna hjälpa till, antingen genom saker de har sparat inför att du skall flytta hemifrån eller att de hjälper till med lite pengar.

Om du står på egna ben så rekommenderar vi du kollar in andrahandsmarknaden. Det finns oftast köp & sälj-grupper på Facebook för din stad där du kan hitta billiga möbler som du med tiden kan byta ut mot nyare med tiden.

För porslin och köksutrustning så rekommenderar vi en tripp till IKEA där du oftast kan hitta set för att få ett grundutbud av ex. tallriker, glas och bestick. Här kan du även hitta lakan och annat till din säng.

Betala räkningar

Elavtal

Det är en djungel därute med alla elavtal och inte alltid lätt. Det absolut viktigaste är att du inte hamnar på ett tillsvidareavtal som är den dyraste formen av avtal. Oftast skiljer sig priserna inte nämnvärt mellan leverantörerna utan det vi rekommenderar är att du tar samma bolag som håller i elledningar.

Anledningen till detta är att du betalar en elavgift och något som kallas nätavgift. Elavgiften är vad du använder och betalas till elbolaget och nätavgiften betalar du till ägaren av ledningarna. Om du inte väljer samma så kommer du få två räkningar och för att göra det enkelt och väljer samma bolag får du bara en att hålla reda på (där både elavgift och nätavgift ingår). Läs mer om att sänka elkostnaderna här.

Hemförsäkring

Hemförsäkring är i många fall ett krav för att du skall få hyra och det skyddar dig mot exempelvis inbrott. Återigen så är det en djungel därute och du kan använda dig av Compricer som exempel för att kolla av priser. Det finns också försäkringar riktade mot studenter och ungdomar som kan ha lägre priser.

Adressändring

Glöm inte att adressändra, hur annars skall företag veta var du bor? Det är också viktigt för att vissa försäkringar som ex. hemförsäkringen gäller inte fullt ut om du inte bor och står skriven på adressen som försäkringen gäller för. Det är gratis att adressändra och det kan du göra på Skatteverkets hemsida.

Sist och inte minst

Vare sig du är i tankarna eller redan har skrivit på ditt första kontrakt, grattis! Det är spännande att flytta ifrån sina föräldrar till något eget och första natten kan oftast vara lite pirrig. Det är ditt hem och du får inreda och göra precis som du vill (så länge du inte stör grannarna ;))!

Artikeln senast granskad: 2 januari, 2023

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer