Privatekonomi

Gratis kreditkort – De bästa kreditkorten utan årsavgift 2022

Ett kreditkort utan årsavgift är ett billigt kort för dig som vill samla alla dina utgifter på en och samma faktura. Vi har sammanställt en guide med allt du vill veta om kreditkort och deras förmåner. Dessutom tipsar vi om de bästa kreditkorten för just dig.

Vad innebär ett kreditkort?

Ett kreditkort kan nästan jämföras med ett lån, skillnaden är bara att du lånar av banken eller kortutgivaren och får alla dina utgifter på en faktura. Du betalar fakturan i slutet av månaden och kan välja att delbetala den om du vill.

Om du väljer att delbetala fakturan så tillkommer det en räntekostnad för det kvarvarande beloppet. Annars är det i princip gratis att använda ditt kreditkort, bortsett från vissa avgifter som kan tillkomma.

Med ett kreditkort behöver du inte ha pengar på kortet för att betala. Istället kan du betala med kortet upp till en förutbestämd kreditgräns. Kreditgränsen kan variera stort, vissa banker har 10 000 kr medans andra har 100 000 kr som gräns.

Bästa kreditkortet utan avgift i Sverige 2022 – Topplista

Här presenterar vi vilket kreditkort utan årsavgift är bäst i test enligt oss:

  1. Bank Norwegian
  2. re:member flex
  3. Komplett Bank
  4. Resurs Classic
  5. Rocker betalkort med kontokredit
  6. Northmill betalkort med kontokredit

Bank Norwegian

    

Gratis årsavgift
 0,5 % i CashPoints på allt du handlar
Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt45 dagar
Effektiv ränta21,93 %
re:member flex

re:member flex

 

Gratis årsavgift
Upp till 8 veckors räntefri kredit
Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt56 dagar
Effektiv ränta14,67 %
Komplett-Bank-kreditkort

Komplett Bank

    

Gratis årsavgift
0,5 % bonus på alla köp, 1 % bonus på alla varuköp över 20000 kr och 4 % bonus på komplett.se
Reseförsäkring, köpskydd och ID-skydd ingår
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt50 dagar
Effektiv ränta21,40 %

Resurs Classic

 

 Ingen årsavgift
Helbetala eller delbetala
6 månader räntefritt

Årsavgift0 kr
Kredit30 000 kr
Räntefritt60 dagar
Ränta14,36 – 19,32 %

Rocker betalkort med kontokredit

 

 Ingen årsavgift, extra valutapåslag eller uttagsavgifter
 Cashback på köp gjorda med Rockerkortet
Gratis reseförsäkring  ingår
Upp till 40 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit5 000 – 40 000 kr
Räntefritt0 dagar
Effektiv ränta7,75 %

Northmill betalkort med kontokredit

Ingen årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag
 Erbjudanden från Northmill samarbetspartners
Upp till 50 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit1 000 – 50 000 kr
Räntefritt30 dagar
Effektiv ränta 6,7 % – 28,2 %

Vem kan skaffa ett kreditkort?

De flesta kan ansöka om att få ett kreditkort. Grundkravet är att man ska vara över 18 år och myndig. Andra krav kan vara att man ska sakna betalningsanmärkningar och kunna visa upp en inkomst.

Kortet är utmärkt för familjer eller sambopar som vill få full koll på till exempel matutgifter eller större inköp till hemmet eftersom allt syns på fakturan.

Vad innebär årsavgiften?

Ett kreditkort utan årsavgift är ett riktigt bra val för dig som vill ha ett så billigt kreditkort som möjlig. Årsavgiften består ofta utav några hundra kronor och betalas en gång per år. Det är helt enkelt en avgift som du betalar för att få använda kortet.

Ett kreditkort utan årsavgift är extra bra om du vill använda kortet som en buffert, det vill säga ha det tillgängligt om det skulle uppstå oväntade utgifter.

Ha koll på andra avgifter

Det kan tillkomma andra avgifter när du har ett kreditkort. Bara för att det saknas en årsavgift så garanterar det alltså inte att kortet är helt gratis.

De avgifter som kan tillkomma är bland annat fakturaavgift eller aviavgift. Den brukar vara på 30-40 kr per månad, något som blir ett par hundra kronor per år. Idag kan du ofta välja e-faktura istället, vilket ofta är ett gratis alternativ. Det är många banker och kortutgivare som erbjuder e-faktura.

Det kan även tillkomma uttagsavgifter om du vill ta ut pengar från kortet och sedan, givetvis, räntan.

Fördelar med ett kreditkort utan årsavgift

Det finns många fördelar med att skaffa ett kreditkort utan årsavgift. Till att börja med så får du ett kort som är gratis, du behöver alltså inte betala något för att ha kortet. På så sätt minskar du kostnaderna. Det är ett extra vettigt val för dig som sällan använder kortet.

En annan fördel är att du får en generös kredit som du kan använda hur du vill. På så sätt kan du inhandla stora och små saker utan att behöva betala vid inköpstillfället. Istället betalar du när fakturan kommer. Det kan likställas vid när du handlar online på faktura, men att du kan använda kortet i fysiska butiker istället.

Ytterligare en fördel är givetvis att alla fina förmåner du kan få. Du kan få både fördelaktiga rabatter och samla poäng i olika bonussystem.

Olika förmåner med kreditkort

När du skaffar ett kreditkort utan årsavgift så kan du få riktigt många förmåner. Skillnaden mot ett kort med årsavgift är att förmånerna kan vara ännu bättre om du betalar lite för kortet. Men det viktigaste är givetvis att du väljer ett kort med förmåner som passar just dig och din livsstil.

Reseförsäkring

Många kreditkort utan årsavgift har en reseförsäkring som gäller för dig och din resa. Det är en ypperlig förmån om du tycker om att resa mycket och ofta.

Kreditgräns

Många kortutgivare har en mycket förmånlig kreditgräns för sina kort, även de som saknar årsavgift. Ofta kan du hitta kort med kreditgränser på hela 100 000 kr eller gränser som sätts efter din egen betalningsförmåga.

Bonussystem

Många kreditkort erbjuder bonussystem och de kan se mycket olika ut. Vissa kort erbjuder dig en bonus på alla inköp. Bonusen är då en cashback på cirka 0,5-1 % per handlad krona per inköp. Andra kort erbjuder dig att samla poäng som byts in mot fina bonusar.

Om du har ett kreditkort som är knuten till en viss butikskedja eller ett visst företag så kan du ofta få en extra bra bonus eftersom alla inköp då sker där.

Räntefri delbetalning

Det är mycket bra om kreditkortet kan erbjuda en räntefriavbetalning i ett visst antal dagar eller månader. Då slipper du betala ränta för de dagar eller månader som du vill skjuta upp din betalning. Ju längre räntefri avbetalning, desto förmånligare för dig som kortinnehavare.

Så här väljer du det bästa kreditkortet utan årsavgift

För att hitta det bästa kreditkortet för just dig så gäller det att göra en noggrann jämförelse. Vi har redan samlat ihop våra favoritkort, men givetvis är det bra om du har koll på vad du ska kika efter.

När du gör din jämförelse så rekommenderar vi att du tar hänsyn till följande fyra faktorer vid din jämförelse:

  • Årsavgiften – Kika om det finns någon årsavgift på kortet och hur hög den är. Om kortet har en årsavgift, finns det då tillräckligt många förmåner för att väga upp avgiften?
  • Maxkrediten – Det är viktigt att kika på hur hög kreditgräns kortet har. Jämför den sedan med hur mycket pengar du vill kunna använda på kortet. Om du bara ska använda kortet till småbelopp så behöver du kanske inte en maxgräns på 100 000 kr.
  • Räntefria perioder – Det är viktigt med räntefria perioder så att du inte samlar på dig onödiga räntekostnader om du vill dröja med betalningen av fakturan. Här kan det variera stort, så kika extra noggrant på hur många räntefria dagar eller månader du får.

Artikeln senast granskad: 2022-06-23

Kommentarer