Blogg

Hur man klarar sig efter julen

Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det är många som är stressade och oroade inför julen, av en bra anledning. Julen är en väldigt dyr högtid för många och utan ett sparande så är det lätt för många att köpa sina julklappar på avbetalning.

Undvik skuldfällan

Nu när inlägget postas så är det lite sent men detta gäller för varje högtid där man förväntas köpa in presenter. Om du inte har en stabil ekonomi så undvik köpa saker på avbetalning. Många företag lockar med ”Köp nu och betala i februari” och liknande erbjudanden. Tyvärr blir det för många dyrare i slutändan när man inte har råd att betala hela beloppet och då går över till en avbetalningsplan där du betalar ränta ovanpå.

Det är inte heller bra för din stress om fokus ligger på att överleva julen och sedan inse skuldberget som man förväntas att betala de kommande månaderna.

Om du är på väg nu att fastna i skuldträsket så rekommenderar vi vår guide om hur du tar dig ut.

Nyårslöfte, kickstarta ditt sparande

Om du vill ge dig en chans att förbättra din vardag så kan det vara dags att se över sitt sparande. Många svenskar har mindre än 5000 kr sparat vilket blir problematiskt så snabbt du har ett behov av pengarna. Går bilen sönder, du tappar jobbet eller diskmaskinen går sönder så kan det lätt bli en jobbig situation.

Det finns olika rekommendationer om hur mycket du skall ha undansparat men det beror helt på din egna situation. Du behöver inte heller spara undan flera 1000-lappar i månaden utan något så enkelt som 100-200 kr/mån kommer med tiden att växa. Har du inget sparande så är det svåraste att bara komma igång. När man väl satt igång så är det faktiskt rätt kul att försöka skära ned på kostnaderna och öka sitt sparande.

Större delen av ditt sparande bör du ha lättillgängligt i ett separat sparkonto men för dig som vill investera dina pengar så finns det bra gratisalternativ att investera dina pengar i indexfonder.

Ta kontroll över din ekonomi

Hur mycket pengar får du in varje månad och vad går allt på? Det är få svenskar som faktiskt vet exakt vad deras pengar går på och som första steg så bör du skapa en budget för att själv bli mer införstådd var dina pengar går till.

När jag gjorde min första budget så kunde jag snabbt identifiera att jag åt ute för 3000 kr/månaden – vilket inte är en enorm siffra men genom att ta matlådor i stället fler gånger i veckan så kunde jag lägga undan 2000 kr/mån på mitt sparande vilket på ett år gör en stor skillnad.

Som sist, har ni själva några tips vad som är bra att tänka på efter julen för att slippa stress och bli bättre på din egna privatekonomi? Med nyår i närheten så är det ett utmärkt tillfälle att sätta upp lite nyårslöften.

God jul och gott nytt år önskar vi på Buffert och vi fortsätter vår resa i 2018!

Artikeln senast granskad: 24 december, 2017

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer