Så här planerar du din jorden runt resa – Information och budget

Res runt jorden

Ena veckan står står du där i hettan och slår bort mygg medans den andra är du uppe på en kall snötopp. Vem vill inte resa jorden runt? Vem vill inte upptäcka alla äventyr denna värld har att erbjuda?

Definitionen av en ”jorden runt resa”

Så vad innebär det egentligen att resa runt jorden? Det är inte alltid en självklarhet och givetvis vill du att det ska vara en riktig jordenruntresa och vad gäller – ska man besöka alla kontinenter? Gäller det bara att åka ett varv runt jorden?

Kort sagt så innebär det följande:

  • Starta och stoppa på samma ställe medans du rör dig i en generell riktning
  • Besöka två antipoder, dvs andra sidan jorden från var du börjar

Vill man dessutom ta det hela ett steg längre så gäller följande:

  • Passera ekvatorn minst två gånger
  • Passera alla longituder
  • Totalt resa minst 40 000 km
Stämpel

Vad kostar det att resa runt jorden?

Denna fråga är ytterst olika beroende på vem du frågar och i slutändan så är det din egna budget som sätter gränserna. Något som däremot spelar stor roll är hur du planerar din resa – vilka ställen vill du besöka? Det är ju självklart betydligt billigare att besöka Vietnam än vad det är i Norge.

En varm rekommendation är att besöka stora delar av Asien där boende och maten är billig och invånarna underbara.

Prisförslag för ett helt år

Däremot så finns det ju vissa riktlinjer på vad det skulle kosta att besöka cirka 20 länder under ett års tid. Åter igen här så är det svårt att sätta ett definitivt pris då det beror helt på din egna resa:

  • Transport/Resa kostar dig som minst 40 00 SEK
  • Visum beror på vilka länder du planerar att besöka men räkna på cirka 1000 SEK
  • Boende kan du räkna på runt 50 000 SEK med blandad lyx
  • Mat är en liknande summa på 50 000 SEK

Utöver dessa kostnader tillkommer även saker som t.ex. reseförsäkringar, aktiviteter och blandade saker såsom solkräm, schampo, alkohol osv.

Såvida du inte tänker resa på en väldigt låg budget så är en bra riktlinje 200 000 SEK för 20 länder under 12 månaders tid något som kommer ge dig ditt livs äventyr.

Prisförslag för ett par veckor / månader

För den som vill genomföra resan på en lättare budget och dessutom har ett liv hemma i Sverige att passa så finns det flera resebyråer som erbjuder jordenruntresor på olika nivåer mellan 20 000 – 80 000 SEK – Dessa är skräddarsydda efter både budget och destination.

Några av byråerna som erbjuder jordenruntresor är:

Framförallt handlar det hela om att upptäcka världen – inte passera runt den bara. Funderar du på en sådan här resa så se till att spara ihop ordentligt med pengar så du har möjlighet att testa på allt utan att känna att ekonomin tär på resan. Lycka till!

Jag heter Axel Hansson och är, tillsammans med min tvilling, huvudskribent för Buffert.se.

Lämna en kommentar

Din mejladress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*