Nyheter

Korttidspermitteringarna kan kosta 95 miljarder

Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Korttidspermitteringarna blir dyrare än vad regeringen hade trott. 95 miljarder kronor beräknas systemet nu att kosta staten jämfört med den ursprungliga siffran på 2,4 miljarder.

Under torsdagen höll finansministern Magdalena Andersson en presskonferens där hon gav en sammanfattning av hur svensk ekonomi har påverkats av coronakrisen. Hon berättade även att permitteringssystemet kommer att utökas vilket innebär att kostnadsprognosen skrivs upp till hela 95 miljarder kronor, från början var prognosen  2,4 miljarder för stöd vid korttidsarbete.

– Vi gör en betydligt högre prognos än tidigare och förväntar oss att 550 000 personer i genomsnitt kommer att vara korttidspermitterade under året. En mycket omfattande reform. Det gör att många arbetstagare som annars hade riskerat att bli arbetslösa istället kan vara korttidspermitterade, säger Magdalena Andersson.

Sammanlagt beräknas 1,3 miljoner löntagare ha varit korttidspermitterade under 2020.

– Antalet varsel uppgick till 1 849 under vecka 19. I början såg vi väldigt, väldigt många varsel med rekordsiffra på över 18 000, och då handlade det framförallt om varsel inom hotell och restaurang. Men i maj har det varit mest inom tillverkningsindustrin, säger Magdalena Andersson.

Permitteringarna ska underlätta för företagen

Magdalena Andersson förklarar att många jobb som försvann under finanskrisen 2008 aldrig kom tillbaka, hon förklarar vidare att permitteringarna ska kunna underlätta för företag att snabbt komma på fötter när coronakrisen är över.

Statistik från Creditsafe visar att 778 bolag har gått i konkurs under april, vilket är den högsta siffran på över 20 år och en ökning med 38%.

Syftet med permitteringarna är att kunna rädda livskraftiga företag så att de snabbt ska kunna komma tillbaka när läget vänder. Enligt konjunkturinstitutets senaste bedömning har den här reformen räddat 175 000 jobb i Sverige.

Den andra april 2020 trädde bestämmelserna kring korttidspermittering i kraft och i mitten av april meddelade regeringen att systemet skulle utökas så att arbetstiden skulle kunna minska med upp till 80 procent.

Artikeln senast granskad: 15 maj, 2020

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer