Privatekonomi

Kreditkort – Fördelar och nackdelar

Svårt att välja
Skriven av Svante Hansson

Ett kreditkort kan jämföras med ett bankkort fast med kredit. Det innebär att varje gång du köper något på kreditkortet så lånar du pengar, vanligtvis av en bank.

I slutet av månaden så får du en räkning på dina köp och har möjligheten att antingen betala av hela beloppet direkt eller att dela upp betalningen under flera månader. För att bankerna och kreditinstituten skall tjäna pengar på sina kreditkort så är det ofta en hög ränta med en effektiv ränta runt 9,95 % – 20 %.

För dig som är disciplinerad så kan kreditkort vara ett bra alternativt då bankerna vanligtvis erbjuder förmåner varje gång man använder kortet. Tyvärr så är långt ifrån alla det och om du inte har möjlighet att betala av hela skulden i slutet av månaden så kan ett kreditkort bli en dyr historia.

Exempel på förmåner

För att dessa förmåner skall vara lönsamma så är det viktigt att du betalar av hela beloppet i slutet i månaden.

Cashback

En vanlig förmån är cashback vilket innebär att du får tillbaka mellan 0.5% – 2% på ditt köp vilket i praktiken innebär att allt du köper har en liten rabatt på sig. Exempel på företag som erbjuder cashback är Remember, Preem och Bank Norwegian..

Flygrabatter

En annan populär förmån är kreditkort som erbjuds av flygbolag där du samlar poäng som du senare kan använda för resor. Här bör man se upp hur mycket du faktiskt behöver handla för ha råd med att betala en resa. Ett exempel är SAS Mastercard där du behöver handla för 150 000 kr för att få tillräckligt med poäng för en resa till London värd 599 SEK.

Drivmedelsrabatt

Bensinbolagen brukar också erbjuda kreditkort där du får mellan 10 – 25 öre/liter i rabatt när du tankar. För dig som pendlar flera mil om dagen så kan detta vara ett alternativ. Exempelvis har Preem Mastercard en rabatt på 25 öre / litern på sina bemannade stationer.

Bästa kreditkortet

Det finns helt enkelt inget kreditkort som man enkelt kan säga “bästa kreditkortet 2017” utan det beror helt på vilka förmåner du är ute efter. Genom att jämföra kreditkorten mellan varandra och hålla utkik på alla kostnader så kan du hitta kreditkortet som är bäst för dig.

Däremot så ska man alltid ta i beaktning över:

  • Vilka kostnader har kreditkortet – Vissa kreditkort har en hög årskostnad vilket innebär att du måste spendera mer för att tjäna på det. Vissa har höga uttagsavgifter för dig som ofta tar ut pengar och vissa kort har bättre kostnader när du reser utomlands och vill använda kortet.
  • Vad har kreditkortet för effektiv ränta – Så länge du sköter dig så behöver du ofta inte tänka på den effektiva räntan men om du exempelvis saknar en sparbuffert och något oväntat händer så kan det vara frestande för många att lösa problemet med ditt kreditkort. Kolla upp vad du skulle behöva betala om det oväntade sker.
  • Vilka förmåner erbjuder kreditkortet – Den viktigaste punkten för många och här får du fråga dig själv vad du vill få ut utav kreditkortet. Reser du ofta så erbjuder flygbolagen väldigt ofta ett kort om du vill samla pengar medan vissa banker erbjuder reseförsäkringar. Om du pendlar ofta så är rabatt på drivmedel kanske en viktigare punkt eller vill du kunna använda förmånen för shopping.
Fördelar och nackdelar

Sammanfattning

Som sagt, kreditkort är perfekt för den som vill byta ut sitt bankkort för sina vardagliga köp och vet att man kan betala av det i slutet av månaden. Är du osäker så låt bli, det är väldigt många som hamnar i skuldfällan och inte inser hur mycket pengar som går bort så snabbt du börjar delbetala.

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson.

Lämna en kommentar