Privatekonomi Resor

Resekort – Bästa kreditkortet på resan 2022

Kreditkort på resan
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Om du ofta är ute och reser, då är det dags att skaffa ett resekort. Det är en slags kreditkort som ger dig reserelaterade förmåner för dina poäng. Just därför hittar du oftast denna slags kort i samarbete med flygbolag.

Vad sägs till exempel om att kunna växla in dina poäng till flygresor världen över. Dessa kan du sedan kombinera med förmåner såsom utnyttjande av flygplatslounger och gratis uttagsavgift när du tar ut kontanter utomlands.

Det bästa kreditkortet på resan är det som hjälper dig att resa mer, enklare och bekvämare samtidigt som det minimerar dina avgifter. Du kan till exempel hitta riktigt bra resekort kopplade till flygbolagen Norwegian och SAS.

Bästa resekortet 2022

 1. Bank Norwegian Kreditkort
 2. Supreme Card World
 3. re:member flex
 4. Marginalen Traveller

 0,5 % i CashPoints på allt du handlar
Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd
Handlar du oss Norwegian får du 10% på Flex-biljetter och 4% på LowFare-biljetter

Maxkredit:100 000 kr
Årskostnad:0 kr
Kreditränta:19,99 %
Räntefritt45 dagar

1 Bonuspoäng per krona på alla inköp
Concierge service och Lounge Access
Kompletterande reseförsäkring om resan betalas med kortet

Maxkredit:200 000 kr
Årskostnad:1 068 kr
Kreditränta:17,32 %
Räntefritt60 dagar
re:member flex

Rabatt hos 300 e-butiker
 Kompletterande reseförsäkring utan extra kostnad

Maxkredit:100 000 kr
Årskostnad:0 kr
Kreditränta:9,74 – 24,74 %
Räntefritt56 dagar
Marginalen Traveller

Resekort med reseförsäkring
Samla poäng på alla köp
Cashback i över 200 E-butiker

Maxkredit:150 000 kr
Årskostnad:0 kr  395 kr
Kreditränta:16,90 %
Räntefritt50 dagar

Fördelar med att skaffa ett resekort

Det finns en mängd fördelar med att skaffa ett resekort. Framförallt så kan du få bonus när du köper en resa med kortet. Hur mycket bonus du får och var du får bonus beror givetvis på vilket kort du har.

Om du till exempel har ett resekort kopplat till ett flygbolag, t.ex. Norwegian eller SAS, så kan du oftast endast använda bonusen på flygresor med dessa bolag.

En stor fördel med att betala din resa med ett kreditkort är att det ofta ingår en extra reseförsäkring. Den kompletterande reseförsäkringen ger dig ett fullgott skydd när du är ute och reser. En annan fördel är att ett resekort ofta står för många kostnader på själv resan, till exempel:

 • Självrisken vid biluthyrning
 • Lounge access på flygplatsen
 • Försening av incheckat bagage

Skippa tråkiga avgifter utomlands

Ytterligare en stor fördel med att använda ett resekort är att du ofta inte behöver betala någon avgift när du tar ut kontanter utomlands. Medan många banker tar ut en avgift på allt mellan 30-50 kr kan du spara de pengarna med ett kreditkort. Dessutom kan du oftare ta ut mindre belopp istället för att gå runt med en tjock bunt sedlar i fickan.

En annan avgift du ofta slipper med ett resekort är valutapåslagsavgiften. Genom att skaffa ett resekort som inte tar ut något valutapåslag kan du spara mycket pengar. Valutapåslagsavgiften är annars 1,5-2 % vid både köp och uttag utomlands.

Jämför olika kreditkort

För att hitta det bästa kreditkortet för resor gäller det att göra en ingående jämförelse av olika kort. På så sätt kan du enkelt hitta det bästa kreditkortet för resor och det som ger dig mest förmåner.

När du jämför olika resekort bör du bland annat kika på följande:

 • Årsavgiften
 • Avgiften för kontantuttag i Sverige och utomlands
 • Hur mycket bonus du får
 • Vad du får bonuspoäng på
 • Var bonusen kan användas
 • Extra reseförsäkring
 • Valutapåslag

Det är viktigt att jämföra olika kreditkort innan du beställer hem ett. Då är det nämligen enklare att hitta ett kort som du blir nöjd med och som ger dig de förmåner du verkligen vill ha och får användning för.

3 förmåner du får på semestern med ett resekort

Du får en rad fina förmåner om du använder ett resekort på resan. På så sätt kan du lyxa till det och ha en bekvämare resa.

 • Tillgång till flygplatslounger – Med ett resekort i handen får du ofta tillgång till flygplatslounger världen över. Hur många som ingår beror på vilket kort du har.
 • En extra reseförsäkring – Om du betalar din resa med ditt resekort får du oftast en extra reseförsäkring som täcker resan. Vilka ersättningsbelopp försäkringen ger och vad den täcker varierar mellan olika kort.
 • Rabatter före och under resan – De flesta kort ger flest rabatter innan du åker iväg på din resa, alltså hemma i Sverige. Det finns dock även kort som även ger rabatter utomlands. Du kan bland annat få rabatt på allt från gratis uppgradering på hotellrum till billigare golfspel.

3 förmåner du får innan semestern med ett resekort

Givetvis får du även gott om förmåner som du kan utnyttja innan resan om du använder ett resekort. Låt oss kika på de tre största fördelarna som de flesta korten erbjuder.

 • Få bonus på dina köp – En stor fördel med att använda ett resekort hemma i Sverige är att du kan samla bonus på dina köp. Det är sedan den bonusen du kan växla in och byta mot reserelaterade produkter såsom flygbiljetter för att kunna resa utomlands. Med ett resekort kan du dessutom få rabatt på reseprodukter såsom hotellnätter och hyrbil.
 • Få cashback på dina köp – Beroende på vilket kreditkort du har så kan du få cashback, eller så kallad återbäring, på dina inköp.
 • Utnyttja en conciergeservice – Många resekort erbjuder en riktigt bra conciergeservice som du kan ringa när du behöver hjälp. Oftast ingår denna service på de dyrare korten, alltså de kort som har en hög årsavgift. Du kan bland annat ringa conciergeservicen när du behöver få hjälp med att boka tågbiljetter, flyg och restauranger.

Nackdelar med ett resekort

Det finns mycket få nackdelar med att skaffa ett resekort. En nackdel är att det plussas på en ränta på dina inköp om du inte betalar din samlade faktura i tid. På så sätt kan dina inköp snabbt bli dyrare än du tänkt dig. Så länge som du betalar kreditkortets faktura i tid behöver du dock inte oroa dig för räntan.

Många kreditkort har årsavgifter och uttagsavgifter som kan anses vara höga. Det finns dock kort utan dessa avgifter. Denna nackdel vägs ofta upp av det faktum att de förmåner du får är värda bra mycket mer än avgifterna.

Vem bör skaffa ett resekort?

För att kunna skaffa ett kreditkort måste man uppfylla de grundläggande krav som kreditkortsföretag ställer. Kraven innebär vanligtvis att du måste vara 18 år fyllda och ha god kreditvärdighet. Det innebär att du måste ha en stabil inkomst och sakna betalningsanmärkningar.

Det är dock en skillnad mellan klassiska kreditkort och resekort. Ett resekort är det ultimata valet för dig som reser mycket och gärna. Framförallt är det ett perfekt kort för dig som ofta tar flyget på semestern och som vill kunna samla ihop poäng för att byta in dem mot nya flygbiljetter.

Många av kortets reseförmåner är även kopplade till just flygresor, bland annat att du får utnyttja flygplatslounger.

Sammanfattning

Det är mycket lönsamt att ha ett resekort om du ofta är ute och reser, och speciellt om du tycker om att resa med flygplan. De flesta kreditkort har ett bra bonussystem som gör det möjligt för dig att byta in dina poäng med reserelaterade produkter.

Genom att samla poäng hemma kan du sedan byta in poängen för att resa. Med ett resekort får du ofta tillgång till flygplatslounger och en conciergeservice. Dessutom kan du slippa tråkiga avgifter och valutaväxlingspåslag när du är utomlands. En stor fördel är dessutom att din resa skyddas av en extra reseförsäkring om du betalar resan med ditt kreditkort.

Artikeln senast granskad: 2022-01-03

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer