Privatekonomi Resor

Bästa kreditkortet för resor utomlands 2024

Kreditkort på resan
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Om du ofta är ute och reser, då är det dags att skaffa ett resekort. Det är en slags kreditkort som ger dig reserelaterade förmåner för dina poäng. Just därför hittar du oftast denna slags kort i samarbete med flygbolag.

Vad sägs till exempel om att kunna växla in dina poäng till flygresor världen över. Dessa kan du sedan kombinera med förmåner såsom utnyttjande av flygplatslounger och gratis uttagsavgift när du tar ut kontanter utomlands.

Det bästa kreditkortet för utomlands-resor är det som hjälper dig att resa mer, enklare och bekvämare samtidigt som det minimerar dina avgifter. Du kan till exempel hitta riktigt bra resekort kopplade till flygbolagen Norwegian och SAS.

Bästa kreditkorten för resor utomlands 2024

Dessa är våra favoriter för dig som vill ha det bästa kreditkortet utomlands och vilket kreditkort med bäst reseförsäkring:

 1. Resurs World
 2. re:member flex
 3. Bank Norwegian Kreditkort
 4. Marginalen Traveller

1 Bonuspoäng per krona på alla inköp
Concierge service och Lounge Access 4 kostnadsfria besök
Kompletterande reseförsäkring om resan betalas med kortet

Maxkredit:200 000 kr
Årskostnad:1 068 kr
Kreditränta:0 %
Räntefritt60 dagar

Rabatt hos 300 e-butiker
 Kompletterande reseförsäkring utan extra kostnad

Maxkredit:120 000 kr
Årskostnad:0 kr
Kreditränta:9,74 – 24,74 %
Räntefritt56 dagar

 0,5 % i CashPoints på allt du handlar
Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd
Handlar du oss Norwegian får du 10% på Flex-biljetter och 4% på LowFare-biljetter

Maxkredit:150 000 kr
Årskostnad:0 kr
Kreditränta:5,99% – 23,99 %
Räntefritt45 dagar
Marginalen Traveller kreditkort

Resekort med reseförsäkring
Samla poäng på alla köp
 Använd poängen i poängportalen som erbjuder fler än 20 000 upplevelser

Maxkredit:150 000 kr
Årskostnad:395 kr
Kreditränta:16,9 %
Räntefritt50 dagar

Fördelar med att skaffa ett resekreditkort

Det finns en mängd fördelar med att skaffa ett resekreditkort. Framförallt så kan du få bonus när du köper en resa med kortet. Hur mycket bonus du får och var du får bonus beror givetvis på vilket kort du har.

Om du till exempel har ett resekort kopplat till ett flygbolag, t.ex. Norwegian eller SAS, så kan du oftast endast använda bonusen på flygresor med dessa bolag.

En stor fördel med att betala din resa med ett kreditkort är att det ofta ingår en extra reseförsäkring. Den kompletterande reseförsäkringen ger dig ett fullgott skydd när du är ute och reser. En annan fördel är att ett resekort ofta står för många kostnader på själv resan, till exempel:

 • Självrisken vid biluthyrning
 • Loungeaccess på flygplatsen
 • Försening av incheckat bagage

Skippa tråkiga avgifter utomlands

Ytterligare en stor fördel med att använda ett resekort är att du ofta inte behöver betala någon avgift när du tar ut kontanter utomlands. Medan många banker tar ut en avgift på allt mellan 30-50 kr kan du spara de pengarna med ett kreditkort. Dessutom kan du oftare ta ut mindre belopp istället för att gå runt med en tjock bunt sedlar i fickan.

En annan avgift du ofta slipper med ett resekort är valutapåslagsavgiften. Genom att skaffa ett resekort som inte tar ut något valutapåslag kan du spara mycket pengar. Valutapåslagsavgiften är annars 1,5-2 % vid både köp och uttag utomlands.

Jämför olika kreditkort för utomlands

För att hitta det bästa kreditkortet utomlands gäller det att göra en ingående jämförelse av olika kort. På så sätt kan du enkelt hitta det bästa kreditkortet för resor och det som ger dig mest förmåner.

När du jämför olika mellan de bästa resekorten bör du bland annat kika på följande:

 • Årsavgiften
 • Avgiften för kontantuttag i Sverige och utomlands
 • Hur mycket bonus du får
 • Vad du får bonuspoäng på
 • Var bonusen kan användas
 • Extra reseförsäkring
 • Valutapåslag

Det är viktigt att jämföra olika kreditkort innan du beställer hem ett. Då är det nämligen enklare att hitta ett kort som du blir nöjd med och som ger dig de förmåner du verkligen vill ha och får användning för.

5 förmåner du får på semestern med ett resekort

Du får en rad fina förmåner om du använder ett resekort på resan. På så sätt kan du lyxa till det och ha en bekvämare resa.

 • En extra reseförsäkring – Om du betalar din resa med ditt resekort får du oftast en extra reseförsäkring som täcker resan. Vilka ersättningsbelopp försäkringen ger och vad den täcker varierar mellan olika kort.
 • Rabatter före och under resan – De flesta kort ger flest rabatter innan du åker iväg på din resa, alltså hemma i Sverige. Det finns dock även kort som även ger rabatter utomlands. Du kan bland annat få rabatt på allt från gratis uppgradering på hotellrum till billigare golfspel.
 • Få bonus på dina köp – En stor fördel med att använda ett resekort hemma i Sverige är att du kan samla bonus på dina köp. Det är sedan den bonusen du kan växla in och byta mot reserelaterade produkter såsom flygbiljetter för att kunna resa utomlands. Med ett resekort kan du dessutom få rabatt på reseprodukter såsom hotellnätter och hyrbil.
 • Utnyttja en conciergeservice – Många resekort erbjuder en riktigt bra conciergeservice som du kan ringa när du behöver hjälp. Oftast ingår denna service på de dyrare korten, alltså de kort som har en hög årsavgift. Du kan bland annat ringa conciergeservicen när du behöver få hjälp med att boka tågbiljetter, flyg och restauranger.

Kreditkort med lounge access

Lounge access innebär tillgång till en flygplatslounge på flygplatser runtom i världen. Loungen är en bekväm och avkopplande plats där resenärer kan koppla av och slappna av före och efter en flygning. Loungerna erbjuder vanligtvis gratis mat och dryck, Wi-Fi, tidningar och tidskrifter samt bekväma sittplatser. Många lounger har också privata arbetsområden där resenärer kan jobba i lugn och ro.

Alternativ för lounge access i Sverige

I Sverige finns två huvudsakliga alternativ för lounge access: Priority Pass och Lounge Key. Priority Pass är det största nätverket för flygplatslounger i världen, med över 1300 lounger på över 600 flygplatser i 148 länder. Loungerna är vanligtvis privata och oberoende, vilket innebär att de inte är kopplade till något specifikt flygbolag eller kreditkortsföretag. För att få tillgång till Priority Pass-lounger behöver du antingen ha ett medlemskap direkt hos Priority Pass eller ha ett kreditkort som erbjuder lounge access genom Priority Pass.

Lounge Key är ett annat alternativ för lounge access och är vanligtvis kopplat till specifika kreditkortsföretag, såsom Mastercard eller Visa. Medlemskapet ger tillgång till en rad olika flygplatslounger runtom i världen, men antalet lounger och förmåner kan variera beroende på vilket kreditkort du har.

Båda alternativen för lounge access är användbara för resenärer som söker extra bekvämlighet och avkoppling på flygplatser. Det är viktigt att kontrollera vilka flygplatser som omfattas av varje nätverk och vad som ingår i medlemskapet när du väljer vilket alternativ som passar dig bäst.

Populära kreditkort i Sverige som erbjuder lounge access inkluderar Resurs World, Revolut Metal, American Express Platinum och Eurocard Platinum.

Nackdelar med ett resekort

Det finns mycket få nackdelar med att skaffa ett resekort. En nackdel är att det plussas på en ränta på dina inköp om du inte betalar din samlade faktura i tid. På så sätt kan dina inköp snabbt bli dyrare än du tänkt dig. Så länge som du betalar kreditkortets faktura i tid behöver du dock inte oroa dig för räntan.

Många kreditkort har årsavgifter och uttagsavgifter som kan anses vara höga. Det finns dock kort utan dessa avgifter. Denna nackdel vägs ofta upp av det faktum att de förmåner du får är värda bra mycket mer än avgifterna.

Vem bör skaffa ett resekort?

För att kunna skaffa ett kreditkort måste man uppfylla de grundläggande krav som kreditkortsföretag ställer. Kraven innebär vanligtvis att du måste vara 18 år fyllda och ha god kreditvärdighet. Det innebär att du måste ha en stabil inkomst och sakna betalningsanmärkningar.

Det är dock en skillnad mellan klassiska kreditkort och resekort. Ett resekort är det ultimata valet för dig som reser mycket och gärna. Framförallt är det ett perfekt kort för dig som ofta tar flyget på semestern och som vill kunna samla ihop poäng för att byta in dem mot nya flygbiljetter.

Många av kortets reseförmåner är även kopplade till just flygresor, bland annat att du får utnyttja flygplatslounger.

Vem är resekort till för?

Det finns flera anledningen till att skaffa ett kreditkort för din utomlandsresa, här lyfter vi ett par anledningar:

 1. Resenärer som flyger ofta: Många resekort erbjuder förmåner som är inriktade på dem som flyger ofta, till exempel rabatterade eller gratis flygresor.
 2. De som vill spara pengar på resekostnader: Resekort kan hjälpa dig att spara pengar på saker som hotell, hyrbilar och till och med mat och underhållning när du reser.
 3. Förmåner: Resekort kommer ofta med förmåner som tillgång till flygplatslounger, prioriterad ombordstigning med mera.
 4. De som vill tjäna poäng för sina resor: Många resekort erbjuder belöningsprogram där du kan tjäna poäng eller miles för dina utgifter. Dessa poäng kan lösas in för gratis eller rabatterade resor längre fram.
 5. Slippa valutapåslag: Vissa resekort tar inte ut några avgifter för utländska transaktioner, så du kan spara pengar på köp i andra länder.
 6. De som vill njuta av förmåner som conciergetjänst: Många resekort erbjuder premiumförmåner som conciergetjänst, som kan hjälpa dig att planera dina resor och göra bokningar för till exempel restauranger och hotell.

Kreditkort med bäst reseförsäkring

När det gäller kreditkort för resor finns det några saker du bör tänka på innan du ansöker om ett. En av de viktigaste faktorerna är den reseförsäkring som följer med kortet. Nästan alla kreditkort i Sverige innehåller någon form av reseförsäkring, men det kan vara stora skillnader i vad som täcks och hur mycket du kan få ersättning för.

För att få ut så mycket som möjligt av ditt kreditkorts reseförsäkring är det viktigt att veta vad som ingår i skyddet. Här är en genomgång av de vanligaste typerna av försäkringar:

 • Avbeställningsförsäkring: Den här typen av försäkring kan ersätta dig för alla icke-återbetalningsbara resekostnader om du måste avbryta din resa på grund av en täckt orsak t.ex. sjukdom.
 • Försäkring för avbrott i resan: Den täcker dig om du måste avbryta din resa av en anledning, t.ex. ett dödsfall i familjen. Den kan ersätta dig för icke-återbetalningsbara resekostnader och kostnader för att komma hem.
 • Bagageförsäkring: Denna ersätter dig för förlorat, stulet eller skadat bagage. De flesta kreditkort täcker endast bagage som är incheckat hos flygbolaget, så tänk på det om du planerar att endast ta med handbagage.
 • Sjukvårdsförsäkring: Denna betalar för akuta sjukvårdskostnader när du reser. Den kan också täcka evakueringskostnader om du behöver flygas hem för behandling.
 • Olycksfallsförsäkring: Den betalar ut ersättningar till dig eller dina förmånstagare om du dör eller skadas allvarligt i en olycka under resan.

Täckningsbeloppet och de omständigheter under vilka du omfattas varierar från kort till kort, så det är viktigt att läsa det finstilta innan du reser. Du kan vanligtvis hitta denna information på din kreditkortsutgivares webbplats.

När man reser ofta

När du bestämmer dig för vilket kreditkort som är rätt för dig bör du överväga vilken typ av reseförsäkring som ingår. Om du är en frekvent resenär bör du leta efter ett kort som har ett heltäckande försäkringsskydd. Om du bara reser då och då kan en mindre omfattande försäkring vara tillräcklig. Och om du har en reseförsäkring via en annan källa, t.ex. din arbets- eller hemförsäkring, behöver du kanske inte det extra skydd som ingår i ett kreditkort.

Ha dessa saker i åtanke när du väljer ett kreditkort med reseförsäkring så är du säker på att hitta det bästa för dina behov.

Sammanfattning

Det är mycket lönsamt att ha ett resekort om du ofta är ute och reser, och speciellt om du tycker om att resa med flygplan. De flesta kreditkort har ett bra bonussystem som gör det möjligt för dig att byta in dina poäng med reserelaterade produkter.

Genom att samla poäng hemma kan du sedan byta in poängen för att resa. Med ett resekort får du ofta tillgång till flygplatslounger och en conciergeservice. Dessutom kan du slippa tråkiga avgifter och valutaväxlingspåslag när du är utomlands. En stor fördel är dessutom att din resa skyddas av en extra reseförsäkring om du betalar resan med ditt kreditkort.

Skriv i kommentarsfältet vilket det bästa kortet på resan du rekommenderar.

Artikeln senast granskad: 10 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer