Bostad Nyheter

Mäklararvodets olika modeller – en kort guide

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

När det är dags att sälja din bostad lägger du affären i händerna på mäklaren och för det betalar du ett mäklararvode. Det finns olika modeller med arvoden och här ska vi titta närmare på hur de ser ut. Detta är en kortare guide jämfört med en längre guide till mäklararvode som redan är publicerad här på sidan. En del av informationen i artikeln har hämtats från maklarofferter.se som är en jämförelsetjänst för mäklare.

Det är inte möjligt att ange exakt vad en mäklare kostar eftersom mäklare sätter sina egna priser, samtidigt som det finns flera andra faktorer som påverkar mäklararvodet. Området du ska sälja i, hur länge mäklaren har funnits och vilken typ av bostad du ska sälja är några av faktorerna.

En fastighetsmäklare jobbar för det mesta på provision som är en procentsats på den blivande köpeskillingen. Den kan ligga på ungefär 1-4 procent av köpeskillingen beroende på vilket objekt det är som ska säljas. Mäklare tar i regel högre arvoden för villor än för lägenheter. Arvodet kan även skilja sig åt mycket från kommun till kommun. För att se hur mycket mäklare i din kommun tar kan du titta på Mäklarofferters statistik på mäklararvode.

Fasta arvoden är mer ovanligt, men det kan gå att förhandla fram om säljaren önskar det. Det är inte alltid en bra idé att ha ett fast arvode, även om det är enklare för dig att se vad slutpriset är. Men om bostaden säljer för mindre än vad du hade tänkt dig så får du ändå betala samma arvode som ni har kommit överens om.

Det är även vanligt förekommande att mäklaren har en lägre grundprocentsats och att det läggs till en högre procentsats över en prisnivå.

Det kallas för en stege och kan utformas på följande sätt:

  • Mäklaren får 3% upp till och med 2 000 000
  • Mäklaren får 10% på allt som överstiger 2 000 000

En teori är att en stege kan vara den som är mer lönsam för säljaren. Enligt Henrik Almér som är analytiker hos Booli, är en stege den vanligaste arvodesmodellen och även den som är mest lönsam för säljaren enligt hans analyser. Det kan bero på att mäklaren har ett extra incitament att kämpa för att bostaden säljs till ett så pass bra pris som möjligt.

Om bostaden inte säljer

Om bostaden inte säljer kan du i regel säga upp avtalet utan kostnader, men ibland måste du betala för kostnader som uppdraget har lett till. Det är därför viktigt att du ser efter vad som gäller i avtalet mellan dig och mäklaren. Om ett bindande köp inte fullföljs anses det som ett kontraktsbrott och då har mäklaren rätt till arvode även om köpet hävs.

Artikeln senast granskad: 15 november, 2020

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer