Blogg

Hur jag tar hand om min ekonomi varje månad

Sofie Bäärnhielm
Skriven av Sofie Bäärnhielm
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Alla har vi olika inkomster och jag personligen jobbar för tillfället som elektrikerlärling på ett företag i Borås. Även om lönekurvan som elektriker är brant så måste den börja någonstans, och som lärling så tjänar du inte mycket.

Men jag har aldrig känt mig fattig på denna lön och tänkte idag gå igenom hur jag gör varje månad för att spara så mycket pengar som möjligt, undvika konfrontationer med min fästman och slippa tänka på ekonomin under större delen av månaden.

Matkostnader

Vi funderade båda på hur vi skulle göra våra matkostnader så bekväma men rättvisa på samma gång. Vi bor ihop och äter samma mat, och jag är den som brukar veckohandla då jag tycker om det.  I början betalade vi varannan veckohandling, men varje vecka ser olika ut och kostar väldigt olika. Sen försökte vi spara alla kvitton, hålla koll på vem som betalt vad och sedan dela upp så vi båda betalat lika mycket i slutet av månaden.

Kort sagt var detta alldeles för komplicerat – Vi har nu skaffat varsitt ICA-kort med delat konto och varje månad för vi över en summa till kontot. Dessa kostnader betalar vi så snart som möjligt, oftast under helgen efter lönen har kommit in. Det gör att alla viktiga kostnader som kan ge problem och bråk redan är betalda och resterande pengar är våra egna och vi får spendera dem som vi själva vill.

Övriga kostnader

Utöver våra gemensamma kostnader så betalar jag a-kassa på 100 SEK. Jag äger även bil som jag använder sällan. En eller två gånger i veckan för bl.a. mathandling. Den kostar mig i snitt 500 SEK i månaden plus bensin som brukar gå för 700 SEK varannan månad.

Sparandet är en viktig del av min budget

Jag har ett automatiskt sparande som drar 1000 SEK från mitt lönekonto till mitt sparkonto den 25e varje månad. Det gör att jag aldrig ens ser dessa pengar och jag behöver inte heller göra ett aktivt val varje månad att spara en viss summa pengar. Sedan har jag för vana att alltid föra över de pengar som blir över varje månad till sparkontot.

Det är alltid lättare att spara undan pengar om du har ett mål för dina sparade pengar. Jag vill alltid ha extra för eventuella resor, och just nu så har jag och Axel börjat spara inför ett bröllop.

VadMånatlig kostnad
Hyra~2500 SEK
Internet~125 SEK
El~225 SEK
Mat~1500 SEK + utemat
A-kassa100 SEK
Bil~750 SEK
Sparande1000 SEK + det som är över varje månad.

Så efter sparkontot och matkontot har fått sitt, och alla räkningar är betalda, så brukar jag ha ca 5000 kr kvar att göra vad jag vill med. Själv tycker jag att detta är helt okej att leva på, nästan så att jag borde öka mitt sparande, men ingen är perfekt!

Resterande pengar och tips

Dessa resterande pengar brukar i mitt fall gå till restaurangbesök, krogen/alkohol och diverse inredning. Jag personligen är ganska ”snål” då jag aldrig riktigt haft en stabil inkomst förrän nu och därför spenderar jag fortfarande som att jag inte har en stabil inkomst och inte vet när nästa lön kommer. Det innebär att jag alltid tänker efter innan jag köper något:

  • ”Behöver jag verkligen detta?”
  • ”Hur ser mitt liv ut utan denna produkt?”
  • ”Kommer mitt liv påverkas positivt under en längre tid av att äga detta?”

Ha detta i tankarna varje gång du är ute och handlar och impulshandla aldrig! Det lönar sig aldrig, och allt som oftast så ångrar du köpet efteråt.

Vad är dina bästa tips för sparande och budgetering? Kommentera gärna nedanför!

Artikeln senast granskad: 5 november, 2017

Om författaren

Sofie Bäärnhielm

Dansande elektriker med ett stort intresse för sparande och budgetering.

Kommentarer