Blogg

Mitt liv som fattig

Fattigdom
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det är vanligt när man diskuterar ekonomiska problem att man enbart fokuserar på ”I-landsproblem”. Faktum är att majoriteten av alla människor inte sitter på miljonbelopp i besparingar utan de försöker, med de få medel de har, göra det bästa av situationen.

Bobby Payne har gett oss tillåtelse att översätta och publicera hans berättelse.

Lite om mig själv

Jag uppfostrades av en ensamstående mamma i en arbetarklass-område i en stor amerikansk stad. Hon, min syster och jag bodde i många år på en väldigt låg bidragscheck vi fick varje månad eftersom min far dog ung och eftersom min syster hade Downs syndrom.

Ekonomin lättade efter att min mamma gifte om sig igen (till en fabriksarbetare) tills arbetsklassens löner haltade av i slutet av 90-talet och som kraschade helt runt 2008.

Jag fick ingen utbildning inom privatekonomi som barn – Jag var tvungen att googla på hur man skrev en check när jag var 22 år gammal då ingen någonsin lärt mig detta Jag blev också genomsyrad av en hälsosam misstro mot auktoritet på grund av allt runtomkring.

Ljuset i mörkret

Liksom många av oss sågs jag som ett ”barn av löfte”. Det var en förutfattad slutsats att jag skulle gå på vidare till högskolan.

Jag var ju den den skinande stjärnan i grannskapet och som en första generations högskolestudent, som kom från en arbetarklass-skola, ifrågasatte ingen min val av program (skrivande) eller mitt val av skola: Jag var 17 år gammal när jag skuldsatte mig själv med över 690 000 kronor i studielån.

Högskolan och ångest

Jag var akademiskt förberedd för högskolan, men socialt var jag helt ur mitt element. Börjar min historia låta bekant? Jag vet nu att jag inte är ensam, det är vanligare än vad man tror.

Jag förstod aldrig värdet av att skapa kontakter. Jag kunde inte heller testa på olika jobb och yrken eftersom jag arbetade deltid på min styvfar fabrik. Jag tog examen 2011, precis runt den mest stillastående arbetsmarknaden på över 30 år.

Fullt med skulder och osäkerhet gjorde jag vad många andra gjorde:

Jag betalade inte mina lån, jag vandrade vilset runt och kämpade mot min ångest som att det vore ett heltidsjobb. Det var inte förrän flera år senare, en flytt över landet (och tillbaka) som jag äntligen började få mitt liv ihop.

Men det som störde mig var att alla ofta talar om att bygga något bestående så försökte jag och miljontals andra enbart komma till den gäckande nollan (0): Inga skulder. Med det sagt så är det även det jag fortfarande arbetar på, flera år senare.

Vad som följer är en inkomplett lista av saker jag lärt mig på egen hand, något som man inte lär i skolor utan via erfarenhet. Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig i framtiden:

  1. Ingen kommer för att rädda dig – Det tog lång tid innan det här sjönk in. Det finns ingen frälsning och ingen kommer för att ta dig ur fattigdom eller desperation. Damen vars hus du rengör kommer inte lämna sina pengar till dig, världen är likgiltig för ditt lidande och det som jag fann befriande var följande: Det är enbart upp till dig själv.
  2. Anpassa dig – Förutom vissa väldigt specifika jobb så är de flesta yrken och karriärer något som alla kan lära sig, oavsett utbildning. I ett stort hav av överkvalificerad personer så är det endast din personlighet som kommer sticka ut. Detta var svårt att svälja som en ung person, jag saknade sociala färdigheter och lutade kraftigt mot mitt fläckfria CV. Vad en arbetsgivare verkligen vill ha är en ”Tidigt på morgonen personen”, någon som de inte vill mörda en sen natt när man har viktiga deadlines, någon de kan lita på och skämta med.
  3. Du är inte den enda med misslyckanden – Jag lät mina studentlån gå till inkasso för att jag var bokstavligen för rädd för att lyfta telefonen. När du föds fattig och hedern är allt du har så kan känslan av misslyckande vara enorm, outhärdlig. Men du är inte den enda som kämpar: Dessa företag vet att systemet hålls uppe av ett par höginkomsttagare och resten av oss betalar vad vi kan – när vi kan. Lyft telefonen, lös det och du inser fort att 9 utav 10 gånger är företag mer än villiga att hjälpa dig.
  4. Ljug – Jag antar att detta kommer att vara den mest kontroversiella punkten. Jag har ljugit på varje CV som jag någonsin skrivit. Jag har ljugit i varje intervju jag någonsin tagit. Du kommer aldrig kunna vinna mot någon som har tiden och verktygen att förfina sig själva. Det kommer helt enkelt inte hända så ljug, var charmerande, självsäker och som att det hänger på ditt liv. Inse däremot att du framöver också är ansvarig för dina lögner. Du kommer inte vidare med tur utan lär dig backa upp dina lögner med resultat.
  5. Du har mer kompetens än vad du inser – Fattiga människor har en rädsla att misslyckas eftersom insatserna är verkliga och många blir bittra på personer vars misslyckanden enbart är ett mindre bakslag. Men misslyckande, riktiga misslyckanden, är det bästa sättet att lära sig livet. Ingen rik person har någonsin behövt komma på hur man snabbast inskaffar pengar för hyran, se till så att lamporna är igång eller behövt komma på hur de man ska betala för en begravning. Detta är färdigheter för att driva ett företag, driva en familj och framförallt driva ditt liv. Du är hungrig och du är skarp – ingen kan ta det ifrån dig.
  6. Bli inte bitter – Det här är det viktigaste. Världen, oavsett hur den ibland känns, är amoralisk. Kärlek. Väx. Hoppas. Men var beredd.

Fotnot: För att få ordning på din privatekonomi, börja spara pengar på en gång – det hjälper dig både kortsiktigt och långsiktigt.

Artikeln senast granskad: 3 juni, 2017

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer