Resor

När ska du resa? Lär dig mer om säsonger

När ska man resa?
Skriven av Axel Hansson

Något som spelar större roll än vad man tror är när du väljer att resa. Vanliga högsäsonger hör till påsken, sommaren och vintern: med ordet högsäsong menas perioder under året då det är ett väldigt högt tryck på resebyråerna, flygbolagen m.m. något som reflekteras i priset på resorna.

Säsonger

Har man möjlighet så är hela januari fruktansvärt billigt, samma sak om man passar på med att ta en tidig sommar efter påsken runt april, maj och tidigt juni. På sådant sätt har man möjlighet att förlänga / smygstarta sommaren utan att resan kostar för mycket.

När det kommer till vintern så är dom två första veckorna i december billigaste. En resa till Thailand, 2v med Ving kostade 9000 kr för perioden 1-15 december medans två veckor senare kostade det 16000 kr i jämförelse – en enorm skillnad under en månad. Undvik storhelgerna helt när det kommer till en budgetresa.

Största fördelarna med att resa under lågsäsong är att det blir så förvånansvärt mycket billigare på plats när det kommer till hotell och aktiviteter och då slipper ni även överfyllda flygplatser och köer till diverse ställen.

Men problematiken är oftast att man vanligtvis är ledig under högsäsonger, detta betyder nödvändigtvis inte att resan kommer bli en dyr historia.

Tider att resa

Ett tips att hålla nere priserna är att resa under de mest opopulära dagarna i veckan. Dom billigaste dagarna i veckan att resa är tisdagar, onsdagar och lördagar medans dom dyraste dagarna att resa är fredagar och söndagar.

Om du har möjlighet att resa sent på dygnet, desto närmare midnatt desto bättre, alternativt väldigt tidigt på morgonen så är det ett bra sätt att dra ner på kostnaden – plocka tiderna som ingen annan vill resa.

Flexibilitet

När det kommer till att köpa flygbiljetter så brukar man räkna på 2 veckor innan avresa är när dom billigaste biljetterna finns. Detta är dock en avvägning då man förlorar möjligheten att välja datum, tider och t.om. var man flyget desto närmare avresa man kommer.

Med flexibilitet så tänker vi på möjligheten till bl.a. anslutningsflyg (Ett byte eller fler) och att välja större flygplatser. När du kollar efter flygresor så rekommenderar vi att du alltid fyller i +/- 3 dagar på datumen för att jämföra vilka dagar som är billigast – Har man tur hittar man flygbolag som flyger vissa dagar i veckan enbart men för ett mycket bättre pris.

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera par år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Lämna en kommentar