Nyheter

Nordeas fel kan försena skatteåterbäringen för kunder

Nordea
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Nordea har felaktigt dubblerat siffrorna när de rapporterat till Skatteverket. Vilket innebär att sparare kan få mindre i skatteåterbäring och återbäringen kan försenas för den som vill deklarera på papper. Kunder hos Nordea måste kolla årets deklaration extra noga.

Nordea har i år skickat in dubbla underlag till Skatteverket vad gäller bankens IPS-sparares pensionsuttag. IPS är en förkortning för det individuella pensionssparandet och det är bankens ansvar att skicka in pensionsunderlaget till Skatteverket.

En drabbad kund berättar att hon upptäckte felet när hon fick sin deklaration. Kunden ringde till bankens kundtjänst och fick veta att hon inte var ensam drabbad. Lars Aden Lisinski, presstalesperson på Skatteverket, meddelar att Nordea har bekräftat att banken har skickat in kontrolluppgifter på ett felaktigt sätt.

Afroditi Kellberg, chef för extern kommunikation på Nordea beklagar felet. ”Vi beklagar det inträffade och ger naturligtvis våra kunder den support som behövs”

Nordea kommer ”inom kort” att skicka information och instruktioner till alla berörda kunder. Banken vill inte uppge hur många som drabbats men betonar att det bara gäller kunder ”som har aktiva pensionsutbetalningar från sin IPS, det vill säga inte samtliga kunder som har en IPS.”

Nordeas kunder kan behöva ändra i deklarationen

Nordea meddelar att felet uppstod pågrund av ett ”isolerat tekniskt problem som nu har korrigerats”. Banken har även korrigerat de felaktiga siffrorna gentemot Skatteverket, men många kan ändå behöva ändra i sin deklaration eftersom siffrorna redan hunnit komma med där.

Skatteverkets pressavdelning uppger att de drabbade som använder myndighetens app för att deklarera inte kommer att behöva göra några ändringar, men att de som deklarerar på papper måste göra korrigeringar. Det innebär i sin tur att den berörda gruppen inte kan räkna med att få en tidig skatteåterbäring.

Kunder som använder Skatteverkets e-tjänst kommer att få sin skatteåterbäring före påsk. Men den som vill deklarera på papper behöver själv ändra den felaktiga uppgiften. Då kommer en eventuell skatteåterbäring betalas ut i juni.

Artikeln senast granskad: 6 mars, 2020

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer