Nyheter

Norwegian kraftigt påverkade av corona – varslar flera anställda

Norwegian
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det globala coronaviruset har påverkat flygbranschen över hela världen och även Norwegians trafiksiffror för mars är kraftigt påverkade. Reserestriktioner och minskat resande har resulterat i kraftigt minskad efterfrågan och bolaget har varit tvungna att varsla flera anställda men inte alla.

Under mars månad anpassade Norwegian linjenätet ett flertal gånger på grund av minskad efterfrågan. Norwegian genomförde 77 procent av de planlagda flygningarna i mars och 1 153 283 personer valde att resa med Norwegian, en minskning med 61 procent.

Stor minskning för Norwegian

Den 10 mars minskade kapaciteten med cirka 15 procent. Den 16 mars gjordes ytterligare justeringar av kapaciteten med en minskning på upp till 85 procent av den planlagda kapaciteten. De allra flesta avgångarna ställdes in från och med 25 mars. Kapaciteten (ASK) minskade med 53 procent jämfört med motsvarande period förra året och den totala trafiken (RPK) minskade med 60 procent.

–Den extremt snabba utvecklingen av COVID-19 pandemin har haft en betydande inverkan på Norwegians trafiksiffror för mars. Till följd av globala reserestriktioner och kraftigt minskad efterfrågan har Norwegian under mars löpande behövt ställa in avgångar. I samarbete med myndigheter genomförde Norwegian ett flertal extrainsatta flygningar för att hämta hem tusentals skandinaviska resenärer. Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla våra hängivna kollegor och kunder för allt stöd de senaste veckorna, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

 Fel information om anställda i Sverige

Under måndagen kom det ut information om att Norwegian säger upp alla sina anställda i Sverige. Strax efter gick Norwegian ut med ett pressmeddelande om att detta inte är sant.  Det som är korrekt är att alla kabinanställda på Arlandabasen har blivit varslade på grund av att alla flygningar i Sverige ställts in på grund av covid-19.

Orsaken till varslen är att reglerna för permittering ser annorlunda ut i Sverige jämfört med i Norge, där arbetsgivaren står för en stor andel av de anställdas lön vid permittering. Därför har bolaget behövt säga upp personal istället för permitteringar.

400 personer är berörda av varslen

De som har sagts upp är garanterade återanställning när verksamheten är igång igen och den rätten har de i 12 månader. Permitteringsregler är på väg att fasas in i Sverige och Norwegian förväntar sig att de även ska omfatta Norwegians personal.

Kabinpersonalen på Arlanda uppgår till cirka 400 personer. Samtidigt har Norwegian inlett förhandlingar med pilotföreningen, vilket kan beröra 250 piloter. Ett antal administrativt anställda på Arlandabasen har gått ned i arbetstid.

Över 90 procent av Norwegians samtliga anställda globalt är permitterade enligt lokala regelverk i respektive land, rapporterar Norwegian.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer