Nyheter

Nu får 2 300 525 personer skatteåterbäring

Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Nu har skatteåterbäringen börjat betalas ut, i år är det mer än 16,5 miljarder kronor som betalas ut till 2 300 525 personer. Däremot är det drygt 130 000 personer som inte får någon automatisk utbetalning då de inte har anmält något bankkonto till Skatteverket.

De som får sin skatteåterbäring i april är de som deklarerade digitalt senast den 31 mars utan att göra några ändringar eller tillägg. Det är 2 401 501 personer som får det i år, vilket är ett rekord för skatteverket. Totalt är det 16 582 825 933 kronor som kan betalas ut.

– Nästan alla av dem får pengarna insatta direkt på sitt bankkonto mellan den 7 och 9 april. Däremot är det 131 403 personer som ska få tillbaka 417 819 159 kronor som inte får en automatisk utbetalning eftersom de inte har anmält ett bankkonto. Det går fortfarande att göra och de gör det lättast på vår webbplats där det också finns bra vägledning, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Om du ska få tillbaka skattepengar men har gjort en ändring eller tillägg, deklarerat på papper eller deklarerat efter den 31 mars kommer du få dina pengar i början av juni. Sista dagen att deklarera är den 4 maj.

Så får du dina pengar

Behöver du anmäla ett bankkonto till skatteverket tar det cirka två bankdagar för bankkontot att bli registrerat. Därefter kan du begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Det tar normalt tre bankdagar innan pengarna finns på ditt konto.

Med det finns en del som inte vill ha ett bankkonto anmält hos skatteverket.

Tidigare fick alla utan konto pengarna per automatik utbetalda med ett utbetalningskort. Detta ändrades för några år sedan då Skatteverket ansåg det blev en för stor kostnad.

Den som vill ha sina pengar och inte angett något bankkonto har två möjligheter:

  • Logga in på sitt skattekonto hos Skatteverket och ange ett bankkontonummer.
  • Kontakta Skatteverket och begära utbetalning. Du kan inte ringa utan begäran måste skickas skriftligt till Skatteverket.

– Det är också 100 976 personer som får tillbaka på skatten men som inte får någon utbetalning. Det kan bero på att man exempelvis har en skuld hos Kronofogden eller att man ska få tillbaka mindre än 100 kronor, och så låga belopp betalas inte ut automatiskt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

IPS-pensioner kolla deklarationen extra noga

Om du deklarerar på papper och har IPS-pensioner glöm inte bort att kolla din deklaration extra noga. Både Nordea och Scandiabanken skickade in fel siffror till skatteverket.  

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer