Nyheter

Nytt räntebesked – riksbanken håller räntan på noll

Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Sveriges reporänta förblir oförändrad, förväntas ligga kvar på noll meddelar Riksbanken. Det finns ingen anledning att stressa med att binda bolånet.

Riksbanken meddelar att räntebanan lämnas oförändrad och reporäntan förväntas ligga kvar på noll procent fram tills 2023.

”Den starka konjunkturen i Sverige har mattats av och blivit mer balanserad. Såväl den globala som den svenska ekonomin har utvecklats i linje med Riksbankens prognoser i december och utsikterna för inflationen och konjunkturen är i stort sett oförändrade,” skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Stabil tillväxt

Det finns ingen ny makrodata sedan räntebeskedet i december som innebär någon helomvändning från direktionens sida. I och med den låga farten i ekonomin och med tanke på att inflationen fortfarande ligger under 2 procent, var en sänkning inte i planen och en räntehöjning var inte att räkna med. Tillväxten håller på att stabilisera sig men samtidigt höjer de ett varningsfinger meddelar riksbanken.

Det ska ske mycket för att Riksbanken ska minska räntan till under noll i år, även fast inflationstrycket egentligen inte är där man vill ha den. Enligt Riksbankens prognos förväntas därmed ingen höjning förrän första kvartalet 2023.

Uppskattningsvis kommer bostadspriserna fortsätta öka med hopp om fortsatt låga räntor på bolån.  Vi har redan sett att den låga räntan kommit tillbaka en hel del, och en låg ränta tyder på en fortsatt stark bostadsmarknad så länge vi inte får ett kraftigt fall i konjunkturen.

Ingen stress med bolånen

Det finns alltså ingen anledning att stressa med att binda sina bolån. Riksbankens prognos är tydlig: räntan kommer ligga lågt i flera år än. Vad vi kan se i prognosen kan du räkna med billiga bolån i minst tre år till. Du får heller inte glömma att vi de senaste åren fått en ökad konkurrens på bolånemarknaden vilket gör det svårt för bankerna att smyghöja räntan.

På grund av bankernas minskade lönsamhet på bolånen har det helt enkelt inte kunna ta ut samma marginaler som tidigare, läs mer om bankernas minskade marginaler här.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer