Sparande

Opti vs Lysa – Vilken är den bästa fondroboten 2021

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det blir alltmer populärt att använda sig av så kallade fondrobotar för att göra sparandet passivt och enkelt. Det finns flera alternativ och i den här artikeln tar vi en närmare titt på de populära alternativen Opti och Lysa.

Vilken är den bästa fondroboten – Opti eller Lysa?

För att verkligen kunna utvärdera vilken av fondrobotarna som presterar bäst behöver vi titta på resultatet över en längre tid. Detta är svårt att göra, eftersom denna investeringsform är relativt ny på marknaden. Det vi däremot kan göra är att jämföra upplägget för båda dessa produkter.

En sak vi kan se är att Lysa har en lägre avgift för sin tjänst. Den totala avgiften kan dock variera beroende på vilka fonder du har i din portfölj. Samtidigt har Opti ett lite annat utbud än Lysa. De investerar till exempel även i råvaror vilket ger din portfölj ytterligare en dimension bortom aktier och räntebärande värdepapper.

Information om Opti

Opti är en svensk produkt och företaget har sitt huvudkontor i Stockholm. De är oberoende och Opti är utvecklad för att ge en så bra avkastning, till så låg risk som möjligt, utan att vara bundna till någon särskild bank eller fondförvaltare. Du använder Opti genom deras populära app som finns både till iOS och Android.

Med Opti får du ett brett och diversifierat fondsparande. Det innebär att du kommer att få en portfölj som innehåller aktier från flera olika länder, inom olika branscher. Du kommer att få exponering mot olika räntebärande värdepapper från olika marknader, olika typer av råvaror med mera. Enligt Opti själva har de som mål att ge dig Sveriges bredaste portfölj.

Det är enkelt att komma igång med Opti och när du ska börja ditt sparande kommer du först att få svara på en mängd frågor. Dina svar hjälper sedan Opti att bestämma hur din portfölj ska se ut, baserat på vilken risk du vill ta. Sedan presenterar de ett förslag och därefter väljer du om du vill investera i just den portföljen.

På Opti har du ditt fondinnehav på ett investeringssparkonto (ISK), vilket är det bästa ur skattesynpunkt. Det innebär att du inte behöver betala vinstskatt om du skulle vilja sälja dina fonder.

Information om Lysa

Lysa är en fondrobot som investerar enligt en modell byggd på forskning och empiriska data. Företaget är svenskt och lanserades 2017. Det är en mycket omskriven fondrobot som snabbt blivit väldigt populär.

Lysa är enkel att använda och fungerar utmärkt att logga in på både via datorn och mobilen. Till en låg avgift hjälper Lysa till att bygga en portfölj för ditt långsiktiga fondsparande.

När du ska öppna ditt konto hos Lysa får du först svara på lite frågor, för att fondroboten ska veta vilken risk du är villig att ha i ditt sparande. Därefter får du ett förslag på en bred portfölj med en fördelning av räntor och aktier, med geografisk spridning över nästan hela jorden.

Hos Lysa sparar du också på ISK, vilket är det bästa alternativet för dig som fondsparar i Sverige.

Likheter mellan Opti och Lysa

Fondrobotarna har flera saker gemensamt:

  • Båda är relativt nya svenska produkter som gör ditt sparande enklare.
  • Båda ger en bred, diversifierad investeringsportfölj.
  • Du börjar genom att svara på en mängd frågor och får sedan ett förslag på en portfölj.
  • Sparandet hos båda aktörer försäkras av investerarskydd och insättningsgaranti vilket är en trygghet som gör att du kan få tillbaka dina pengar oavsett vad som händer med förvaltningsföretaget.
  • Båda är bra och pålitliga tjänster med goda omdömen från både privatpersoner och i media.
  • Både Opti och Lysa använder ISK som kontotyp för din portfölj.
  • Du kan spara som företag hos både Lysa och Opti på ett enkelt sätt, till förmånliga priser.

Skillnader mellan Opti och Lysa:

Det finns ett par skillnader mellan fondrobotarna som är värda att känna till:

Avgifter

Det är inte helt enkelt att säga exakt vad sparandet kommer att kosta, eftersom det varierar beroende på vilka fonder som kommer att ingå i din portfölj. Men de fasta kostnaderna som finns är:

Lysa har en avgift för sin tjänst på max 0,24%. Sedan tillkommer fondavgifter och transaktionsavgifter. Tar ingen kickback från fondbolagen eller några dolda avgifter.

Opti har en årlig avgift på 0,5%. Sedan tillkommer fondavgifter. Även Opti ger tillbaks provisionen från fondbolagen, vilket innebär en rabatt jämfört med till exempel fondsparande hos en bank. Enligt Opti själva blir kostnaden i genomsnitt 0,9% av det totala portföljvärdet per år.

Funktion

Det finns några skillnader i funktion mellan Opti och Lysa:

  • Opti används endast genom appen. Lysa fungerar via webbläsaren på både dator och mobil.
  • Hos Opti finns ett inbyggt fokus på hållbarhet, men även en möjlighet att göra din portfölj extra hållbar genom att bland annat försöka undvika fossila bränslen.
  • Opti inkluderar även saker som råvaror och ger en bredare och mer väldiversifierad portfölj.

Vad är skillnaden mellan att investera i Opti och Lysa jämfört med vanliga indexfonder?

Både Opti och Lysa är hjälpmedel som är tänka att göra det enklare för dig som ska fondspara, att hitta rätt fonder för dig. Det finns otroligt många fonder att välja mellan och många fallgropar att gå i. Vissa fonder har onödigt hög avgift, medan andra inte är tillräckligt breda och väldiversifierade.

Det Opti och Lysa gör är att utgå från ett brett urval av fonder, på olika marknader i olika länder och välja ut alternativ som kompletterar varandra på ett smart sätt. De använder komplexa modeller baserade på forskning inom det som kallas modern portföljteori och den tillgängliga historiska data som finns kring olika aktieindex och värdepapper.

Förutom att bygga investeringarna på teori så är Opti och Lysa dessutom aktiva. Det betyder inte att de sitter och tradar med dina fonder, men däremot kan de göra ändringar om väsentliga saker förändras bland dina innehav. Till exempel om avgifterna ändras, fondens innehav eller inriktning förändras eller liknande.

Hela poängen med Opti och Lysa är att göra hela investeringsprocessen och sparandet så enkelt som möjligt, samtidigt som du får en välbalanserad portfölj med en sannolikt bra riskjusterad avkastning.

Slutsatser

Både Lysa och Opti är smarta alternativ som gör ditt fondsparande enklare. De är lätta att använda och ger en diversifierad investeringsportfölj till låga avgifter.

Lysa har lägre avgifter och är ett något mer populärt val.

Opti ger ett bredare utbud och investerar även i till exempel råvaror, och de siktar på att ge den mest väldiversifierade portföljen i Sverige.

Vilket alternativ som är bäst får framtiden utvisa. Men båda dessa fondrobotar är definitivt välkomna inslag på finansmarknaden, då de gör fondsparandet både enklare och billigare för dig som kund.

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Kommentarer