Courtage

Om du funderar på att börja investera i aktier är Courtage ett ord som du kommer att stöta på för eller senare. Just därför ska vi gå igenom exakt vad detta begrepp betyder och reder ut exakt hur det används vid aktiehandel.

Vad är courtage?

Enkelt sagt är courtage en avgift du betalar vid handel med värdepapper. Denna avgift varierar något beroende på en mängd olika faktorer. Varje gång du ska köpa en aktie, en fond eller ett annat värdepapper måste du använda dig en av mäklarna. Det är denna avgift som låter mäklarna tjäna pengar och som gör det möjligt för dem att fortsätta med sitt jobb.

Innan du genomför affären ska du få ett preliminärt belopp för ditt courtage vilket ger dig en uppfattning om vad det kommer att kosta. Det finns flera olika typer av courtage och vilket som är bäst för dig beror på situationen.

Fast courtage

Är bra för dig som handlar med stora summor. Ett fast courtage är en fast summa som mäklaren tar ut varje gång du vill handla med värdepapper. Denna summa rör sig inte utan är kontant, oavsett vilka belopp det rör sig om.

Rörligt courtage

Ett rörligt courtage är ett courtage som varierar beroende på den summa som det rör sig om. Oftast tas den ut som en procentsats av beloppet du vill handla för. Detta kan fungera bäst om du handlar med mindre summor eftersom ett fast courtage då oftast blir dyrare. Tänk dock på att många mäklare har en minimiavgift. Du kan alltså inte undan hur billigt som helst.

Courtage sjunker

När det bara fanns några få aktörer på marknaden kunde dessa aktörer ta vad de ville i courtage, folk hade inget väl ändå. Nu finns det dock många aktörer och courtage hade börjat sjunka allt mer. Det är möjligt att vi i framtiden ser en marknad där courtage är mer eller mindre helt borta och mäklarna hittar ett annat sätt att tjäna pengar.

Minska ditt courtage

Självklart vill du betala så lite som möjligt i courtage. Som tur är för dig finns det nu flera bra mäklare på internet med riktigt låga avgifter. Olika mäklare tvingas nämligen konkurrera med varandra för att locka kunder vilket gör att courtage börjar sjunka.

Det finns flera olika sidor på nätet där du enkelt kan jämföra olika mäklare och hitta den som passar dig bäst. Tänk bara på att den som erbjuder lägst courtage inte nödvändigtvis är bäst. Titta på utbudet av aktier, fonder och andra värdepapper innan du gör ditt val av mäklare.

Det sista vi kan rekommendera för att minska det du betalar i courtage är att vara lojal till samma mäklare. Ofta kan det leda till olika specialerbjudanden som gör att du kommer undan billigare.

Kortfattat kan man säga att courtage finns för att mäklarna ska tjäna pengar. De behöver lön, precis som du och jag. Bli därför inte irriterad över denna avgift, se istället det positiva i att du via internet och en bra mäklare har tillgång till aktier från hela världen.

Artikeln senast granskad: 16 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.