Nyheter

Oväntad vändning på börsen

Börsen
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Stockholmsbörsen bjöd på en osannolik vändning på onsdagseftermiddagen när index vände från årets lägsta på ett ras över 3 procent på grund av utökad oro för coronavirusets spridning, till en uppgång med en rad tunga verkstadsjättar i ledning.

Vid onsdagens stängning var Stockholmsbörsens OMXS30 upp 0,7 procent till nivån 1.782. Aktier för höga 41 miljarder hade då omsatts. Bland de europeiska börserna var DAX i Frankfurt ner 0,1 procent medan CAC40 i Paris backade 0,3 procent.

Delar av den konjunkturkänsliga verkstadssektorn agerade draglok:

Berenberg kom med stöd till sektorn efter att ha återupptagit bevakning av en rad bolag i sektorn där de tre bolagen i toppen tilldelats köprekommendationer.

I motsatt ände av topplistan placerade sig Swedish Match som backade 2,4 procent. Boliden, Nordea och H&M hade också svårt att haka på när uppgångståget gick och var ner mellan 0,4 till 1,3 procent för dagen.

SAS kom med en rapport där flygbolaget räknar med att intäktsbortfallet från inställda flygningar till Kina, som förlängts till utgången av mars, kommer att landa på 200 miljoner kronor. Aktien föll drygt 11 procent.

Aktierna som vände

Africa Oil klättrade med 9,7 procent. Bolagets rapport för det fjärde kvartalet uppvisade en rejäl förlust, men en uppdaterad prognos för bolagets tillgångar utanför Nigerias kust för 2020 rosade marknaden.

Norska Sparebank 1 Markets menade att prognosen för 2020 års produktion och kassaflöde var klart starkare än väntat.

Bostadsutvecklaren SSM hade fram till onsdagen tre bra handelsdagar i rad bakom sig med en uppgång på över 40 procent. Det var dock innan drygt 11 procent kapades under onsdagen. Med onsdagens tapp har aktien stigit drygt 26 procent sedan i fredags då det blev känt att SBB köpt en större post aktier i bolaget.

Forskningsbolaget Oasmia Pharmacauticals adderade 16 procent till aktiekursen, som har stigit över 60 procent sedan bolaget för två veckor sedan meddelade att en ny vd utsetts, under hög omsättning.

Bambuser, verksamt inom lösningar för ”live video shopping”, har tecknat avtal med konceptbutiken Showfields i New York. Aktien, som haft många upp och nergångar sedan bolaget ingått ett kommersiellt avtal med skönhetskedjan Kicks i förra veckan, steg 11 procent.

Aktierna som fortfarande kämpar

Kopparbergs rapport fick inte ett lika varmt mottagande och aktien backade 4,7 procent. Bryggeriet redovisade ett nästan halverat resultat efter skatt, men en högre nettoomsättning för det fjärde kvartalet 2019.

På Oslobörsen rapporterade de båda biometribolagen Zwipe och Next förluster och lägre omsättning. Zwipe var ner 6 procent medan Next rasade närmare 23 procent. På Stockholmsbörsen var sektorkollegan Fingerprint ner 0,4 procent.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer