Sparande

Pensionssparande – Så funkar det

Pensionssparande
Skriven av Axel Hansson

Det är aldrig för tidigt att påbörja ditt pensionssparande. I hopp om att försöka ge lite förtydligande på de olika sparformer kommer vi försöka förklara dom viktiga delarna om sparande och hur det är uppdelat.

Majoriteten av din pension kommer från pengar som du får in från skatten samt den tjänstepension som din arbetsgivare betalar in åt dig. Utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen så finns det också en stor fördel med privat pensionssparande vilket tillsammans kommer påverka hur mycket pension du får i slutändan.

pension-bottenAllmän pension

Den allmänna pensionen är den pension som pensionsmyndigheten sköter och är uppdelad på två sätt: inkomst- och premiepension – varje år avsätts en summa på 18,5 procent av din lön varav 16 procent är inkomstpensionen och den återstående 2,5 procenten är din premiepension.

Den är beräknad på din inkomst upp till 7,5 basbelopp vilket i praktiken innebär att du får allmän pension även vid sjukskrivning, arbetslöshet, föräldraledighet samt vid aktivitetsersättning.

Premiepensionen har du själv möjlighet att påverka genom att göra egna fondval.

pension-mittenTjänstepension

Dom flesta arbetsgivare betalar in pengar till tjänstepensionen: Arbetar du på en arbetsplats som har kollektivavtal så är det dessutom garanterat. Tjänstepensionen får du mer av en den allmänna pensionen då det nödvändigtvis inte finns ett maxtak på hur mycket du kan tjäna in till den.

Man brukar säga att det är tjänstepensionen som avgör när / om du kan sluta arbeta och generellt sätt så bör du börjat med det efter du fyllt 25.

pension-toppenPrivat pensionssparande

Ett privat pensionssparande är den summa som du själv väljer att spara. Fram tills den 1 Januari 2006 så kunde man göra avdrag på det privata sparande men sedan årsskiftet så kan det bli en förlustaffär för privatpersoner att privat pensionsspara då man kan tvingas dubbelskatta.

Men det finns flera möjligheter till sparande även efter: Investeringssparkonto (ISK), Indexfonder eller helt således amortera av på huslånet.

Om författaren

Axel Hansson

Jag heter Axel Hansson och är, tillsammans med min tvilling, huvudskribent för Buffert.se.

Lämna en kommentar