Blogg

Pensionsprognos och kalkylatorer

Skriven av Svante Hansson

Hur skiljer sig pensionsprognosen i Sverige mot Amerika?

Det kan vara svårt att bilda sig en översikt om sin privatekonomi. Ett vanligt problem är också att försöka räkna ut hur din pension kommer bli. Tack vare Minpension.se så är det nu enklare att någonsin att bilda sig en uppfattning men det finns utrymme för förbättring. Vi tar en titt på hur det görs i USA.

Enklare kalkylatorer

För dig som är mest intresserad av enkla utträkningar som exempelvis lön efter skatt eller få veta hur mycket ränta-på-ränta effekten ger så finns det bra verktyg här i Sverige. För det senare exemplet så har vi vår egen kalkylator. Men som sagt, de är grundläggande att hjälper dig bara med att ta reda på en specifik sak.

Minpension.se

Minpension.se är en pensionsportal som drivs av både staten och pensionsbolagen och är en oberoende och opartisk portal för dig som vill göra pensionsprognoser. Det som gör verktyget så attraktivt är just för att det är kopplat mot majoriteten av pensionsbolagen och staten och du slipper leta upp och fylla i vad du har undansparat i vad, hos vilket pensionsbolag utan allt är redan förifyllt.

Den ger lite grundläggande förslag på löneökning och förväntad värdeutveckling och är ett utmärkt sätt att få en pensionsprognos baserat på dagens förutsättningar.

Minpension.se startsida
Minpension.se startsida
De har flera bra artiklar om vad som påverkar din pension
De har flera bra artiklar om vad som påverkar din pension

Nest Egg Guru

För den amerikanska marknaden så finns det en uppsjö av verktyg som gör just detta och vi har kollat på Nest Egg Guru som är en leverantör av just ett sådant verktyg som flera bolag köper in för att kunna använda på deras webbplatser. Deras pensionsverktyg har nackdelen att den inte är integrerad med pensionsbolagen men med så många varianter i USA så är vi inte förvånade. De har däremot försökt göra det så lätt som möjligt för dig att fylla i all information (du kan titta på deras pensionskalkylator här).

Det som gör det här verktyget så intressant är att man har mycket större kontroll när det kommer till alternativ som påverkar din pension och man kan sitta och fippla med de olika mätarna för att se hur man påverkas. Ett exempel på vad de gör annorlunda gentemot Minpension är just att kunna enkelt lägga till hur ditt sparande är placerat då man sällan sätter hela sina pensions-ägg i samma korg.

På startsidan finns flera kalkylatorer och inte enbart för pensionen.
På startsidan finns flera kalkylatorer och inte enbart för pensionen.
Nest Egg Gurus kalkylator för pensionen.
Nest Egg Gurus kalkylator för pensionen.

Det som denna kalkylator gör annorlunda från många andra är att den tar hänsyn till flera faktorer som exempelvis:

  • Löneökningar – Med åren ökar utgifterna men även lönen vilket kommer påverka den allmänna pensionen.
  • Sparandeformer – Beroende på hur mycket du sparar och hur du väljer att spara så kommer även prognosen påverkas.
  • Inflation – Inflation stiger för varje år och det är viktigt att alltid ha med detta när du gör din kalkyl.

Svenskar har dålig koll på pensionen

Enligt en undersökning som pensionsbolaget SPP gjort så är det endast fyra utav tio personer som känner till när och om man får tjänstepension från ett företag och att åtta utav tio personer tror att de kommer behöva spara extra för att kunna leva som pensionärer.

En oroväckande siffra har med andra ord väldigt dålig koll på sitt pensionssparande och hur deras pensionen kommer se ut.

Minpension.se

Minpension.se är oerhört bra att få en översikt på sin pension, framförallt då den hämtar data direkt från staten och pensionsbolagen. Genom att logga in får du en samlad bild över din nuvarande intjänade pension.

Viktigt att göra ett aktivt val

Genom att göra ett aktivt val så ger du dig själv mindre stress över framtiden och samtidigt ett bättre liv som pensionär. Detta är inget man behöver lägga oerhörda mängder timmar på utan genom att göra enkla val under arbetslivet så har man inte bara en bättre prognos men även ett bättre kapital när åldern väl är inne.

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson.

Lämna en kommentar