Räkna ut årsinkomst

Räkna

Hur räknar du ut din årsinkomst och varför är det en bra idé att känna till den?

Din inkomst varje månad är viktig utav flera anledningar. Det påverkar hur stort bolån du kan låna till och hur mycket i pension du kommer få senare i livet m.m. Att räkna ut din årsinkomst gör det också enklare att jämföra din lön om du skall kolla utanför Sverige där man oftast talar om årsinkomsten i stället för en månadslön.

Det är enkelt att räkna ut din årsinkomst. Ta helt enkelt din månadslön före skatt och multiplicera med 12.

Räkneexempel: Johan har 25 000 kr i månadslön före skatt. För att räkna ut årsinkomsten så multiplicerar vi bara 25 000 gånger 12 och får fram en årsinkomst på 300 000 kr.

Tabell på årsinkomst baserat på månadslön

Här kommer ett litet fuskhäfte för att snabbt kunna hitta vad för årsinkomst du har.

MånadslönÅrsinkomst
25 000 kr300 000 kr
30 000 kr360 000 kr
35 000 kr420 000 kr
40 000 kr480 000 kr
45 000 kr540 000 kr

Det var väl enkelt? Summan du får är en bra riktlinje men det finns andra saker som du kan behöva räkna på för att få ut en mer korrekt siffra.

Semesterersättning

En annan del som styr din årsinkomst (och månadslön!) är semesterersättningen som ger dig en extra inkomst när du tar ut dina semesterdagar. Den är lagstadgad till 0.43% men denna kan även skilja sig mellan företagen. Värt att tänka på är att exempelvis Försäkringskassan inte tar hänsyn till semesterersättningen när de frågar efter årsinkomst utan då gäller grundregeln ovan.

Semesterdagar

Antalet semesterdagar du får ta påverkar också din årsinkomst då det i praktiken innebär en högre semesterersättning. Vi i Sverige har 25 dagar semester som minst men dessa dagar behöver tjänas in vilket innebär att det är först efter ett år på ett jobb som du har tjänat in dina dagar. Många arbetsgivare erbjuder däremot förskottssemester ovanpå för att du skall ha chans att ta semester under första året. Dessa skall oftast återbetalas på något sätt och villkoren skiljer sig mellan olika företag.

Du kan även förhandla till dig fler än 25 dagar semester och är en förmån som man ofta glömmer bort när man är i tankarna på att byta jobb.

Andra faktorer

Till sist så finns det andra faktorer som kan göra det svårare att räkna på årsinkomsten. Har du provisionsdel så kan det skilja sig kraftigt mellan varje månad och då får man dra ett snitt över ett år för att få en någorlunda bra gissning. Provisionsdelen kan också påverkas utav semester (exempelvis som konsult så är en provisionsdel ofta baserad på varje timme ute hos kund som kan debiteras).

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson.

Lämna en kommentar

Din mejladress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*