Blogg

Räkna ut årsinkomst och timlön

Räkna
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Hur räknar man ut sin årsinkomst, timlön och varför är det en bra idé att känna till dem?

Din inkomst varje månad är viktig av flera anledningar – Det påverkar hur stort bolån du kan få och hur mycket i pension du kommer få senare i livet. Genom att räkna ut sin årsinkomst gör man det även enklare att jämföra sin lön: framförallt om man ska jämföra sin lön utanför Sverige där man oftast talar om årsinkomsten i stället för en månadslön.

Det är enkelt att räkna ut din årsinkomst: Ta helt enkelt din månadslön före skatt och multiplicera med 12.

Räkneexempel: Johan har 25 000 kr i månadslön före skatt. För att räkna ut årsinkomsten så multiplicerar vi bara 25 000 gånger 12 och får fram en årsinkomst på 300 000 kr.

Räkna ut årsinkomst

Om du inte har en anställning med en fast månadslön så är det lite annorlunda och man får i sådant fall anpassa uträkningen efter hur mycket man jobbar:

  1. Månadslön * 12
  2. Veckolön * 52
  3. Timlön * 2080

Tabell på årsinkomst baserat på månadslön

Här kommer ett litet fuskhäfte för att snabbt kunna hitta vad för årsinkomst man har. Denna är gjord med uträkningen vi nämnde tidigare (månader * månadslön före skatt):

MånadslönÅrsinkomst
25 000 kr300 000 kr
30 000 kr360 000 kr
35 000 kr420 000 kr
40 000 kr480 000 kr
45 000 kr540 000 kr

Räkna ut timlönen – Så här får du fram månadslön till timlön

För att räkna ut sin timlön krävs det att man tar reda på hur många timmar man egentligen arbetar. Olika kollektivavtal säger olika antal så krävs oftast att man gör research för att få en rättvis bild.

Med det sagt så finns det ett snitt på 167 timmar som fungerar i de flesta fallen. Andra vanliga arbetstimmar är 160 timmar i månaden och 175 timmar – är man osäker så använd istället 167 timmar. Använder vi detta antal får man fram timlöner som ser ut som följande.

Tabell på timlön baserat på månadslön

MånadslönTimlön
25 000 kr150 kr / h
30 000 kr180 kr / h
35 000 kr210 kr / h
40 000 kr240 kr / h
45 000 kr269 kr / h

Det var väl enkelt? Summan du får är en bra riktlinje men det finns andra faktorer som du kan behöva ta med för att få ut den riktiga summan.

Semesterersättning

En annan del som styr din årsinkomst (och månadslön!) är semesterersättningen som ger dig en extra inkomst när du tar ut dina semesterdagar. Den är lagstadgad till 0.43% men kan även skilja sig mellan företag och avtal. Värt att tänka på är att exempelvis Försäkringskassan inte tar hänsyn till semesterersättningen när de frågar efter årsinkomst utan då gäller fortfarande grundregeln ovan.

Antalet semesterdagar

Antalet semesterdagar du får ta ut påverkar också din årsinkomst då det i praktiken innebär en högre semesterersättning. I Sverige har vi 25 dagar lagstadgad semester som minst men då dessa dagar behöver tjänas in innebär det att det är först efter ett år som du kan nyttja dessa. Man har fortfarande rätt att ta ut 25 dagar även om man inte tjänat in semesterdagarna ännu – dessa är dock obetalda semesterdagar i sådant fall.

Många arbetsgivare erbjuder däremot förskottssemester ovanpå för att du skall ha chans att ta betald semester under första året. Dessa skall oftast återbetalas på något sätt och villkoren skiljer sig mellan olika företag.

Du kan även förhandla till dig fler än 25 dagar semester och är en förmån som man ofta glömmer bort när man är i tankarna på att byta jobb.

Andra faktorer

Till sist så finns det andra faktorer som kan göra det svårare att räkna på årsinkomsten och timlönen. Har du provision så kan det skilja sig kraftigt mellan varje månad och då får man dra ett snitt över ett år för att få en någorlunda bra gissning. Provisionsdelen kan också påverkas utav semester (exempelvis som konsult så är en provisionsdel ofta baserad på varje timme ute hos kund som kan debiteras).

Artikeln senast granskad: 2021-10-23

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer