Nyheter

Regeringens krisprognos – samma nivå som finanskrisen

Ekonomisk kris
Skriven av Angelica Hedman

Coronapandemin slår hårt mot Sveriges ekonomi och nedgången kommer att bli lika stor som under finanskrisen, säger finansministern Magdalena Andersson (S).

Under tisdagen presenterade finansministern en mörk prognos för ekonomin i Sverige och världen. Både utbud och efterfrågan i världsekonomin har chockats av coronaviruset och tappet på tillväxten är i samma nivå som finanskrisen i slutet av 2000-talet.

– Vi ser att tillväxten faller, arbetslösheten stiger på ett sätt som vi inte sett sedan finanskrisen, och att vi har tydligt underskott i offentliga finanserna. Sverige har en tung tid framför sig och den här ekonomiska krisen kommer påverka oss alla. Som privatpersoner, men också företag och organisationer, säger Magdalena Andersson.

Regeringen spår arbetslöshet på nio procent

Under mars månad varslades 36 800 personer något som Sverige aldrig tidigare varit med om.  Det tidigare rekordet på varsel var 22 000 personer i november 1992. Arbetslösheten förväntas stiga från knappt sju procent till nio procent, och stanna där under 2020 och 2021. Arbetslösheten förväntas sedan sjunka till 8,4 procent under 2022.

– De branscher som drabbas hårdast är hotell, restaurang och handel. Här är det väldigt många som är visstidsanställda och unga Något som är särskilt besvärligt i den här krisen är att det är oklart hur utdraget det här förloppet kommer att bli, säger Magdalena Andersson.

Regeringen bedömer en återgång i slutet av året

Förlusterna i de offentliga finanserna förväntas landa på 3,8 procent av BNP i år. Utgiftstaket kommer med största sannolikhet behöva höjas och kostnaden för de åtgärder som hittills presenterats är 84 miljarder kronor, enligt finansministern.

Finansministern understryker att Sverige har en låg skuldsättning, både jämfört med andra länder och hur det sett ut historiskt. Men skuldsättningen förväntas öka från 35 procent av BNP i fjol till nästan 40 procent i år.

Den ekonomiska återhämtningen förväntas ta flera år. Men regeringen bedömer en återgång som sker redan i slutet av det här året. Vi bedömer att både 90-talskrisen och finanskrisen var mer utdragna, säger Magdalena Andersson.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer