Resor

Res till Asien för under 15 000 kr

Dotonbori i Osaka, Japan
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Att resa är dyrt och för många så kan det vara svårt att spara in pengar för det. Vare sig du reser själv eller med andra så är det en rik upplevelse som ger dig livserfarenhet, spänning och utsätter dig för utmaningar att lösa. Vi anser att du bör någon gång i ditt liv resa till Asien, rent enkelt för att det är en kulturkrock utan dess like. Så när är bästa tidpunkten att resa? Enligt oss så är det idag.

Följ med vår resa när vi själva planerat in Japan som resmål nu inför maj 2017 och se hur vi tänkt till kring kostnaderna.

Tenjin Matsuri i Osaka 2015 och 2016
Tenjin Matsuri i Osaka 2015 och 2016

Var vill du åka?

Var vill du åka är viktigt att ta reda på, du kanske redan har ett land i åtanke eller öppen för förslag. Det är flera faktorer som spelar in men det är värt att undersöka vad saker kostar. Exempelvis säsongen där en resa till Thailand kan vara billig under sommarhalvåret och därefter skjuta upp i pris under vintern.

Följ med nu när vi berättar om vår egna planering.

Vi har som plan att resa till Japan nu i maj 2017 och där har vi valt resmålet Osaka som är Japans näst största stad som får Sverige att se litet ut i jämförelse. I Osaka finns det bra flygrutter från flera flygbolag och i närheten av Osaka finns även andra kända städer som exempelvis Kyoto.

Vi kommer använda Osaka som en bas där det finns bra tågrutter för att åka iväg på dagen. Detta innebär att vi inte behöver resa stora avstånd vilket sparar in oss pengar.

Så hur reser jag på en budget?

Det är många delar som går in att resa på en budget och i en del fall så vill man inte heller åka dit med för lite pengar med risken att man inte kan uppleva landet  fullt ut när man ändå har suttit på ett flygplan i 10-12 timmar.

Förberedelse

Det första du bör se över är att kolla in hur mycket utrymme din nuvarande ekonomi ger dig att spara undan varje månad. Om du vill resa under sommaren eller under vintern kan påverka priserna mycket men om du sätter ett mål så är det också enklare att spara undan. Om du bestämt dig att resa om 6 månader och vet att resan totalt kommer kosta 20 000 kr så måste du spara runt 3 500 kr i månaden för att nå det målet.

Hemförsäkring

Vad har hemförsäkring med att resa att göra undrar du kanske. Jo nu är det så att i många hemförsäkringar så ingår att reseskydd som skyddar dig mot exempelvis om du blir sjuk och måste ta in dig till sjukhuset vilket annars kan bli en dyr historia. Det brukar också ingå ersättning vid stöld eller bortslarvat baggage.

Hemförsäkringen täcker inte allt men är ett utmärkt grundskydd som i många fall är bättre (och billigare) än att ta en resebyrås reseförsäkring som kan vara knepiga att få ut ersättning ifrån.

Flygbiljetter

Flygbiljetter rekommenderar vi att du bokar runt 60 dagar innan avfärd av den enkla anledningen att biljetterna brukar vara billigast då. För att hitta billiga flygbiljetter så rekommenderar vi Momondo eller om du vill ha miljön i åtanke så finns det Glooby. Här kan du testa dig fram olika datum tills du hittar en kombination som är billig. Beroende på var du åker så kan priserna skilja sig nämnvärt och det kan vara bra att hålla utkik efter erbjudanden. Finnair brukar köra promotions för flyg till Asien rätt ofta.

Vi började leta flygbiljetter redan i januari för att bilda oss en prisuppfattning men det var först i slutet av februari vi valde att boka. Vi hittade t/r från Arlanda till Osaka för 5 461 kr/pp för 2 veckor i maj.

Totalt spenderat hittills per person: 5 461 kr

Boende

Vi kan alltid leta efter hotell men på en budget så har vi i stället valt att titta in på vandrarhem. Det finns en extra bonus med att välja vandrarhem i stället för hotell utöver priset och det är att man lär sig känna otroligt mycket människor och väljer du att åka själv så är det ett utmärkt sätt att inte vara ensam hela resan.

För att leta priser så har vi använt Expedia för att se vad som finns och vi lade stor vikt på pris men också vad andra tycker om vandrarhemmen. När du väl hittat ett par lämpliga vandrarhem så bör du söka på vandrarhemmets namn och se om de har en egen hemsida. Oftast är det billigast att boka igenom deras egna bokningsformulär.

Vi vet av tidigare erfarenhet att bra och billigt alternativ för boende är Hotel Toyo som ligger centralt i Osaka. Då vi också kollat in temperaturen kring den här tiden av året så kommer vi inte ha ett behov av AC utan vi kan välja deras billigaste rum. För två veckor i Osaka så kommer det kosta 23 800 ¥ vilket blir ungefär 1 859 kr.

Totalt spenderat hittills per person: 7 320 kr

Kostnader på plats

Detta är väldigt individuellt hur mycket du kommer vilja spendera på plats men det är bra att försöka budgetera för det redan innan. I vår artikel om Osaka så har vi en prislista som kan ge en fingervisning vad saker kostar. Här är det viktigt att du kollar upp och då kommer vi tillbaka till valet av resmål. Vill man åka mellan Osaka – Tokyo så kan det enkelt bli över 1 000 kr för en enkel resa men till Kyoto som ligger 30 minuter bort så kostar det runt 50 kr.

  • Är staden lämplig för att gå runt i eller behöver man åka tåg för att ta sig mellan
  • Vad kostar en resa till en närliggande stad
  • Vad kostar frukost, lunch och middag
  • Vad finns det för attraktioner i staden, kostar de pengar eller går det att komma undan med gratisattraktioner

Vi har valt att budgetera för ungefär 500 kr per dag per person. Det ger oss utrymme att testa på saker, äta gott och resa till närliggande städer utan att oroa oss om ekonomin. Vi kan naturligtvis komma undan billigare och det kommer vi antagligen göra men hellre sätta summan per dag lite högre för säkerhets skull.

Totalt spenderat hittills per person: 14 320 kr

Okonomiyaki i Osaka, Japan
Okonomiyaki i Osaka, Japan

Vad kostar allt

Nu har vi planerat vår resa och även om vi lägger på lite extra kostnader för transport till och från flygplatserna så landar vi på under 15 000 kr per person för 2 veckor i Asien. Om du vill resa om ett år så skulle detta endast kräva att du sparar 1 250 kr i månaden.

Budget (per person):

  • Flygplan, 5 461 kr
  • Vandrarhem, 1 859 kr
  • Dagligt leverne, 7 000 kr

Totalt: 14 320 kr per person

Bästa tillfället att resa är nu och det näst bästa tillfället att börja planera och spara för att kunna resa. Vi hoppas att ha en underbar tid borta i Japan och anledningen till varför vi kommer iväg är för att vi satte ett mål och höll det.

Om du är allmänt sugen på att resa eller vill ha fler tips så kolla gärna in resten av vår hemsida för tips och inspiration.

Artikeln senast granskad: 20 mars, 2017

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer