Resor

Resor till Osaka, Japan

Nöjesområdet Shinsekai med hundratals av restauranger.
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Osaka i Japan är den näst största staden med ett invånarantal på 2.66 miljoner invånare. Osaka anses vara en affärsstad och kan under dagarna växa med flera hundra tusen aktiva i staden! Osaka är även känt för att vara nationens matcentrum och erbjuder en bred samling av kulinariska mästerverk.

Mat i Osaka

Maten i Osaka är utsökt. Det finns flera stadskärnor i Osaka som har flera matstånd och restauranger för den hungrige. Osaka är känt främst för takoyaki vilket är ett japanskt mellanmål och ser ut som små bollar med en bit bläckfisk i. Ett tips är att köpa det i ett stånd och avnjuta det i eftermiddagssolen på valfri plats men var inte för hastig – de är otroligt varma när de kommer ut.

En annan favorit är okonomiyaki vilket kan efterliknas till en svensk pannkaka fast gjord med grönsaker och annan fyllning. Det brukar vara standard ett kocken kommer ut med smeten och steker okonomiyaki framför dig där du har en chans att välja mellan olika ingredienser. Du får sedan en stekspade och chopsticks för att sedan äta matet på den varma plattan i mitten.

Okonomiyaki i Osaka, Japan
Okonomiyaki i Osaka, Japan
Takoyaki i Osaka, Japan
Takoyaki i Osaka, Japan

Priser i Osaka 2022

Osaka brukar vara lite billigare än i Tokyo och du kan enkelt bli mätt i magen med en låg kostnad om dagen. Transportsystemet som går runt hela Osaka gör det även billigt och effektivt att resa runt, inte bara till Osaka men även de närliggande städerna.

Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang SEK (mellan - SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers) SEK (mellan - SEK)
Inhemsk öl (0.5L) SEK (mellan - SEK)
Importerad öl (0.5L) SEK (mellan - SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk) SEK (mellan - SEK)
Vatten (33 cl burk) SEK (mellan - SEK)
TransportVad kostar det
Enskild biljett SEK (mellan - SEK)
Månadsbiljett SEK (mellan - SEK)
Taxi (starttaxa) SEK (mellan - SEK)
Taxi (1 km) SEK (mellan - SEK)
Taxi (1 timme väntetid) SEK (mellan - SEK)
ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro SEK (mellan - SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande) SEK (mellan - SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja) SEK (mellan - SEK)

(Aktuella priser November, 2022)

Sevärdheter

Dotonbori

Dotonbori är en sprudlande stadskärna och är känd för att ha en lång gata fylld med resturanger och matstånd. Det som är häftigt är att varje restaurang har satt upp sina egna maskots ovanför restauranger, allt för att locka besökare. Det finns även en känd neonskylt som kallas för Glico-mannen som är ett vanligt ställe att ta bilder på.

Under sommaren så har de även en pågående festival där de sätter upp ljuslyktor som går igenom hela kanalen och är topprekommenderat under kvällarna när solen har gått ner.

Glico-mannen i Dotonbori
Glico-mannen i Dotonbori
Nöjesområdet Shinsekai med hundratals av restauranger.

Shinsekai

Shinsekai är en annan stadskärna känd för sin mat och innehåller dussintals restauranger och matstånd. Neonlysen kläder alla byggnader (som Osaka är känt för!) och är en utmärkt startpunkt på kvällen när du vill äta och dricka. Du kan också se Abeno Harukas vilket är Osaka högsta byggnad på 300m som är ett intressant resmål om du vill blicka över hela Osaka.

Tenjin Matsuri

Tenjin-festivalen som anses vara en av de tre största festivalerna i Japan och pågår den 24e och 25e juli varje år. Under Tenjin Matsuri festivalen så firar man guden Sugawara Michizane som går att finnas i Tenmangu templet.

24 juli så startar festivalen med en ritual och en bön. På eftermiddagen slår man på trummor för att visa att denna del är över.

Nästföljande dag den 25 juli är den stora dagen då man har en parad från Tenmangu templet och går igenom Osaka och möts till sist upp vid Okawa floden. Det är här festligheterna verkligen börjar och man tänder eld på båtar och skjuter fyrverkerier. Det finns kilometerlånga stånd med allt ifrån mat, sötsaker till leksaker – det finns något för alla åldrar.

Stånd under Tenjin Matsuri
Stånd under Tenjin Matsuri

Artikeln senast granskad: 20 juni, 2016

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer