Resor

Resor till Side, Turkiet – Aktiviteter, flyg och priser

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Söker man en mysig stad, strålande sol och varmt hav är Side ett perfekt resmål. Det är litet, men det finns ändå gott om saker att sysselsätta sig med om man inte bara vill sola och bada. Här är barnfamiljer de vanligaste gästerna, men alla som vill ha en lugnare stad med hög mysfaktor har hittat rätt.

Mitt emellan Antalya och Alanya är staden byggd längs med de fina stränderna. Det antika Side är placerat på en udde och är en blandning av romerska ruiner och turistbutiker, kantad av en liten hamn som ger en charmig känsla.

Strosa runt i hamnen

För oss är det exakt detta som är Side – att strosa omkring i hamnen. Här finns gott om souvenirbutiker och mysiga restauranger vid vattnet. Man måste självklart också se Apollontemplet med himlen i bakgrunden som färgas av solnedgången.

Det är litet och mysigt, och på kvällarna vaknar det till liv när det kommer massvis med turister för att äta en mysig middag. Här finns också loungebarer där man kan dansa sent på natten.

Stränder

Är man i Side måste man se till att bada i havet. Det är badkarsvarmt efter mitten på juli. West beach är mer långgrund än den andra, men när jag varit här har det varit knökat med folk. Solstolarna står i princip på varandra så vi rekommenderar att man trivs mycket bättre på East beach.

Där har du breda stränder med gott om utrymme, men det finns ändå gott om strandrestauranger, solstolar att hyra och vattensporter. Missa heller inte stranden som ligger där Manavgatfloden mynnar ut i havet. Det är en långsmal strandremsa där man på ena sidan kan bada i det kalla flodvattnet, och på andra sidan kan man bada i det varma havet.

Restauranger och mat

Det finns många bra restauranger med perfekt läge precis intill havet i hamnen, men det är en jag tycker extra mycket om. Hit kan man ta med vänner och familj och njuta av den fantastiska maten medan lamporna på andra sidan bukten glittrade i det mörka havet.

Här finns en klassiker – restaurang Orfoz och den ligger längst ner i hamnen. Den är omtalad för deras kötträtter, och gästerna är alltid så nöjda efter ett besök där.

Sist åt jag en grillad stek med bearneisesås, och det kan ha varit den godaste steken jag någonsin ätit. Här kan ni också gå en morgon och beställa in en stor, turkisk frukost. Då får ni lite av varje och kommer vara mätta ändra fram till middagen.

Precis intill Orfoz ligger Karma som är en modern restaurang med vit inredning som också har god mat och fint läge. Där serverar de också sushi för den som är sugen. Mer turkisk känsla får ni på Ocakbasi där man äter på en mysig innergård.

Aktiviteter

Det finns otroligt mycket att göra i Side men här finns ett par val:

Ridning

Det finns ett stall i området som heter Sorgun, bara fem minuter med taxi från antika Side. Här kan man följa med på en ridtur antingen i skogen eller på stranden. Kul att göra en lite annorlunda aktvitet när man är på semester.

Eftersom att det är så varmt på dagarna arrangeras turerna på eftermiddag/kväll eller möjligtvis tidigt på morgonen.

Shopping

Förutom souvenirbutikerna i antika Side bör man ta sig till Antalyas shoppingcenter. Där finns t.ex. TerraCity som är ett center i fyra våningar med bland annat Bershka, Pull & Bear, Stradivarius och Zara. Från Side tar det en timme med bil.

Missa för guds skull inte att besöka marknaden i Manavgat! Det tar tio minuter dit med en taxi och marknaden hålls på måndag och torsdag förmiddag. Där hittar ni vackra lampor och ljuslyktor, billiga kläder, smycken och annat smått och gott.

Wakeboard

Mellan Side och Antalya ligger Hipnotics som är en riktigt cool wakeboardpark. Man håller i en lina som drar en runt, runt i sjön. Det är som en skidlift, fast på vatten. Hela parken har en härlig stämning med fatboys utspridda mellan de två sjöarna. Något som är säkert är att en dag här framkallar rejäl träningsverk!

Paraglide

I Alanya kan du springa ut från en klippa och sväva i en paraglide. Där får man en riktigt fin vy av den turkiska kusten medan man flyger ner i längs berget.

Pamukkale

Passa på att ta del av Turkiets imponerande naturfenomen. Ett av dem är “bomullsslottet” Pamukkale, där kalkterasserna med det ljumna vattnet som rinner längs bergssluttningen bjuder på fantastiska vyer. Dessutom kan man ta ett dopp i Aphrodites varma källa och bli fem år yngre.

Detta har ni aldrig sett förut så även om det är blir en lång dag, med fem timmars busstur enkel väg, är det värt att uppleva.

Kappadokien

Den som vill se något ännu mer fantastiskt ska åka till Kappadokien, ett imponerande klipplandskap mitt i Turkiet. Om ni åker hit måste ni lägga till lite extra pengar för att åka luftballong i soluppgången!

Hit rekommenderar vi en tvådagars-tur, även om det går att åka på utflykt över dagen då man flyger dit och hem istället för att åka buss.

Priser i Side 2021

Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang SEK (mellan - SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers) SEK (mellan - SEK)
Inhemsk öl (0.5L) SEK (mellan - SEK)
Importerad öl (0.5L) SEK (mellan - SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk) SEK (mellan - SEK)
Vatten (33 cl burk) SEK (mellan - SEK)
TransportVad kostar det
Enskild biljett SEK (mellan - SEK)
Månadsbiljett SEK (mellan - SEK)
Taxi (starttaxa) SEK (mellan - SEK)
Taxi (1 km) SEK (mellan - SEK)
Taxi (1 timme väntetid) SEK (mellan - SEK)
ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro SEK (mellan - SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande) SEK (mellan - SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja) SEK (mellan - SEK)

(Aktuella priser August, 2021)

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

2 Kommentarer

  • Dum fråga kanske, men vad står parentes priserna för? Blir svårt att utläsa, då taxi står 1km 5kr (32-48) Jag läst det först att det var inom den ramen det kostade, fast på olika ställen…förvirrad

    • Hej Brittis!

      Priserna inom parentes avser de priser vi sett (lägst – max) medans den första siffran avser den genomsnittliga kostnaden. Ser dock att priserna här är felaktiga, ska ta en titt på vad det beror på. 🙂 Tack för att du flikar in!

      Mvh/ Axel Hansson

Kommentarer