Nyheter

Spara pengar på din reseförsäkring

Flygplan på en glob
Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

En reseförsäkring är ett måste när du ska ge dig ut i världen. Här går vi igenom hur du kan spara pengar på försäkringen genom att utöka hemförsäkringen, kombinera med kortförsäkring eller teckna en ny reseförsäkring.

Se över din hemförsäkring

Har du en hemförsäkring är det alltid bäst att kolla upp vad som ingår i den och om den kan utökas på något sätt. Det blir i regel billigare än att teckna en separat försäkring. Alla hemförsäkringar innehåller en reseförsäkring som täcker allt som behövs för en vanlig semesterresa.

Ett exempel är hemförsäkringarna hos det stora försäkringsbolaget Gjensidige som har 45 dagars reseskydd. Det ger ersättning för de viktigaste sakerna du kan råka ut för under en resa, som till exempel olycksfall eller akuta sjukdomar. Gjensidige låter dig även utöka hemförsäkringen för att få 60 dagars reseskydd som gäller över hela världen. Utöver basinnehållet innehåller den bland annat avbeställningsskydd, ersättning vid förseningar av person eller bagage och ersättning om resan måste avbrytas.

Kom ihåg att utöka eller förlänga försäkringen innan du ger dig av. Att göra det under resans gång eller när försäkringen har gått ut är nästan omöjligt.

Kombinera med kortförsäkring

När du betalar en resa med ett betal- eller kreditkort som exempelvis Mastercard, Visa och Eurocard ingår det en reseförsäkring. Det är inte en komplett reseförsäkring, utan ett komplement till andra försäkringar. Vanligtvis ingår följande i en kortförsäkring:

  • Avbeställningsskydd
  • Ersättning vid försenat bagage
  • Ersättning för allmänt färdmedel vid försening
  • Invaliditetsersättning vid mycket svåra olycksfallsskador
  • Dödsfallsersättning om man dör till följd av olycksfall
  • Självriskersättning

Kortförsäkringar saknar därmed ersättning för vårdkostnader, hemtransport vid sjukdom eller olycksfall och mycket annat som behövs när man är på resa. Det ska därför ses som ett komplement till en reseförsäkring eller hemförsäkring. Om du hellre vill ha en heltäckande reseförsäkring genom kort kan du välja kreditkort med heltäckande produkter som American Express eller Diners Club. Ett tips är att jämföra flera resekort med varandra och var noggrann med att läsa villkoren.

Teckna en separat reseförsäkring

Om du ska åka på en längre resa, vistas i flera länder under en backpackerresa, studera eller arbeta utomlands måste du teckna en separat reseförsäkring. Välj alltid en reseförsäkring som är utformad för att passa din typ av resa. Det finns särskilda försäkringar för dig som reser med familj och andra som är anpassade för yngre personer, studenter eller för dig som jobbar i ett annat land. När du väljer en försäkring som är anpassad efter dina förutsättningar behöver du inte betala för skydd som du aldrig kommer att använda.

Har du redan en försäkring av något slag hos ett försäkringsbolag? Då bör du se efter om samma försäkringsbolag även erbjuder reseförsäkringar. När du har flera försäkringar hos samma försäkringsbolag brukar du få rabatter och det kan spara flera hundralappar i premieavgifter. Det gäller oavsett om du har en hemförsäkring, djurförsäkring, bilförsäkring eller något annat.

Artikeln senast granskad: 11 juni, 2020

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer