Resor

Resor till Thailand – Aktiviteter, flyg och priser

Thailand
Skriven av Axel Hansson

Thailand blir allt populärare och det är inte så konstigt med tanke på kulturen, geografin och de varmhjärtade människorna som bor där.

Idag anses Thailand som det populäraste charterdestinationen under vinterhalvåret med temperaturer uppemot 40 grader beroende på var i landet du befinner dig. Regnsäsongen är uppdelad i väst och öst vilket gör att den västra sidan passar bra under vinterhalvåret medans den östra för den andra delen av året.

Resor till Thailand passar året om då landet har olika säsonger i olika delar av landet vilket innebär att det är oerhört solsäkert om man reser till rätt destination.

Fakta om Thailand

  • Huvudstad – Bangkok
  • Antal invånare – 64 785 909 (2016)
  • Språk – Thailändska
  • Greklands valuta – Thai baht (฿)
  • Visum – Visa on Arrival (30 dagar) eller ansöker innan för längre än 30 dagar

Genomsnittliga temperaturer i Thailand

JanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
°C272830313030303029292826
°F818286888686868684848279

Aktiviteter och sevärdheter i Thailand

Läget i världen gör Thailand till ett oerhört exotiskt land sett med västerländska ögon. Med en bergig geografi fyllt med flora anses Thailand av många vara ett paradis och som till stor del stämmer när man går längs de kilometerlånga vita sandstränderna och med naturen och civilisationen ofta hand i hand.

Det finns något för alla här vare sig man vill ligga på en strand och slappa, klättra bland berg eller få den perfekta golfsemestern.

Eftersom landet är så pass stort så går det att besöka landet flera gånger med ett nytt äventyr i varje resmål. Alla regioner har sin egna charm och det är viktigt att man passar på att testa på allt Thailand har ett erbjuda för att uppskatta landet.

Det finns flera kända resmål beroende på vad man har för intressen:

  • Phuket – Det mest västerländska stället i Thailand. Här finns det gott om avslappnade ställen och ett livligt nattliv.
  • Koh Lanta – Är det populäraste destinationen för svenskar där många väljer att spendera flera månader på de kilometerlånga stränderna.
  • Bangkok – Huvudstaden med storstadsvibben som kommer med. Här finns det oerhört mycket att göra för den som vill ut och vandra och upptäcka alla smågator.
  • Hua Hin – För den som gillar att golfa är detta ett populärt resmål med flera kända golfbanor i hög kvalitet.

Mat och kost

Thailand är dessutom känt för sin matkonst och för dig som gillar stark mat så är det värt att besöka landet enbart därför. De flesta måltider försöker innehålla alla fem smaker: sött, syrligt, salt, beskt och hett för att ge en komplett upplevelse.

Varje region av landet har sina egna specialiteter där man ofta hämtar inspiration från grannländerna. Exempelvis hämtar norra Thailand stor inspiration från det sydkinesiska köket.

Big Buddha i Thailand

Tempel i Thailand

För den som är intresserad av historia och religion så erbjuder landet även många tempel med buddhism som huvudreligion (95 %). Notera att man inte behöver vara troende för att besöka templen vilket gör de som perfekta aktiviteter under veckorna.

Ett av de kändaste templen är Big Buddha, Phuket. Beläget på ett berg ses Buddhan över stora delar av Phuket. Enklaste sättet är att ta sig hit är genom taxi (räkna på cirka 1000 baht ToR) för att sedan vandra runt området i 1-2 timmar innan man beger sig hemåt.

Jag rekommenderar varmt att man besöker Big Buddha på eftermiddagen i samband med att solen går ner för en extraordinär utsikt över både buddhan och hela Phuket.

Priser i Thailand 2018

Tack vare att COL (Cost of Living) är mycket lägre än Sverige så är det oerhört billigt att besöka Thailand. Vanligtvis så är turistorterna, exempelvis Phuket, mycket dyrare men även där kan man äta sig mätt för under 20 SEK om man undviker turistfällorna.

Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang17 SEK (mellan 12 - 28 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)166 SEK (mellan 110 - 276 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)19 SEK (mellan 14 - 28 SEK)
Importerad öl (0.5L)30 SEK (mellan 19 - 47 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)5 SEK (mellan 4 - 11 SEK)
Vatten (33 cl burk)3 SEK (mellan 2 - 6 SEK)
TransportVad kostar det
Enskild biljett8 SEK (mellan 4 - 12 SEK)
Månadsbiljett290 SEK (mellan 166 - 359 SEK)
Taxi (starttaxa)10 SEK (mellan 10 - 10 SEK)
Taxi (1 km)2 SEK (mellan 1 - 7 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)33 SEK (mellan 28 - 55 SEK)
ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro34 SEK (mellan 28 - 40 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)492 SEK (mellan 276 - 828 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)277 SEK (mellan 138 - 524 SEK)

(Aktuella priser November, 2018)

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Lämna en kommentar