Nyheter

Retailbolagen lider enormt på grund av corona

Tufft för retailbolagen
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Tufft för de börsnoterade retailbolagen under corona. H&M har stängt 63 procent av koncernens butiker.

Under den senaste månaden har nästan alla de börsnoterade bolagen rasat. Bland de största börsnoterade retailbolagen har modebolaget MQ drabbas allra värst. Bolaget meddelade förra veckan att Joy försatts i konkurs och har under den senaste månaden rasat 66 procent.

I lördags stängde H&M-gruppen sina drygt 300 butiker i Storbritannien på grund av coronaviruset. Klädjätten har därmed bommat igen 3.169 butiker, motsvarande 63 procent av sitt globala butiksnät. Butikerna hålls i första hand stängda i två veckor. Även när H&M i förra veckan stängde sina butiker på marknader som USA, Kanada och Belgien var planen att hålla stängt i två veckor. H&M-gruppen har efter helgens besked om Storbritannien nu stängt sina butiker i 34 länder.

Även Odd Molly har drabbats hårt av corona och har backat 53 procent under den senaste månaden medan H&M och Björn Borg har tappat mellan 40 och 45 procent.

Företagsrekonstruktion för RNB

RNB har ansökt om företagsrekonstruktion för dotterbolagen Brothers , Departments & Stores och Polarn O. Pyret.

Bolagen kommer hålla butiker och e-handel öppna under rekonstruktionen. Beslutet baseras på den likviditetskris som bolagen för närvarande befinner sig i som en direkt konsekvens av coronaviruset.

RNB, Retail and Brands, rapporterar i sin kvartalsrapport att nettoomsättningen under andra kvartalet december-februari minskade till 561 miljoner kronor.

Bolagen som trots allt ökar

Av handelns största börsbolag ökar Ica vars aktie har stigit 13 procent under den sista månaden och under den senaste veckan har bolaget ökat 26 procent medan Axfood har stigit 10 procent.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer