Nyheter

Riksbankens åtgärder håller nere boräntorna

Boräntan
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Att Riksbanken agerar och köper bostadsobligationer gör att boräntorna kan ligga kvar på en låg nivå. Men det finns däremot en stor risk att bostadspriserna går ner.

Svensk ekonomi har tvärnitat och är nära fritt fall samtidigt som arbetsmarknaden nu försämras dramatiskt. Det finns en stor osäkerheten om hur länge corona krisen pågår och därmed hur illa det blir.

Att stänga ned länder som vi gör nu är ett experiment vi tidigare aldrig upplevt. De ekonomiska konsekvenserna håller på att bli okontrollerbara och hur länge undantagen gäller blir avgörande för den ekonomiska utvecklingen framöver.

Stora risker på bostadsmarknaden

“Raset i BNP under andra kvartalet lär bli det största i modern tid. Lyckas vi bromsa spridningen av viruset de närmaste veckorna och kan börja öppna upp ekonomin igen behöver inte effekterna bli förödande. Tillväxten kan då komma tillbaka redan under andra halvåret om än från en mycket låg nivå. Bostadsmarknaden lär då inte påverkas i någon större bemärkelse”, konstaterar Annika Winsth chefsekonom hos Nordea.

Fortsätter begränsningarna däremot under sommaren och än värre under hösten lär konsekvenserna bli mycket stora. Penning- och finanspolitiken kan hålla företag och näringslivs över ytan ett tag, men det är ingen lösning. Risken är att vi får en mycket stor och utdragen kris samt risken för depression och massarbetslöshet. I den miljön lär även bostadsmarknaden påverkas negativt, skriver Annika Winsth.

Åtgärder för att hålla nere bostadsräntorna

Sannolikheten för att bostadspriserna ska stiga på kort sikt är i stort obefintliga, medan risken att priserna går ner är påtaglig. Vi har redan sett stress i finansmarknaderna där bland annat räntan på bostadsobligationer har stigit. Riksbanken agerade och öppnade upp för stödköp av dessa, allt för att hålla nere bostadsräntorna för hushållen. Att bostadsräntorna skulle börja stiga i detta läge skulle vara mycket oroande, konstaterar Annika Winsth.

“Det är inte mycket som idag talar för att bostadsräntorna stiger på kost sikt och utifrån den aspekten kan hushållen välja den löptid som passar dem bäst. För hushåll med små marginaler kan det finnas skäl att överväga att binda delar av lånen särskilt som räntan på flera bundna löptider är lägre än tremånaders rörlig ränta”, rekommenderar Annika Winsth.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer