Nyheter

Så kan lagen om anställningsskydd ändras

Lagen om anställningsskydd kan förändras
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

SVT Agenda kunde i går avslöja hela förslaget om ändringar av lagen om anställningsskydd – las. Förslag som kan förändra arbetsrätten i grunden om fack och arbetsgivare misslyckas med att komma överens.

Den 1 juni ska utredningen lämnas in till regeringen. Utformningen av direktiven utgår från januariavtalet, som slöts mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Parallellt med utredningen pågår också förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Om parterna kommer överens så kommer den uppgörelsen gälla istället för utredningens förslag.

I dag kan du som anställd med hjälp av facket ogiltigförklara en uppsägning så att du får behålla både jobb och lön tills tvisten är avgjord. Den möjligheten tas nu bort för företag med upp till 15 anställda. Det är en central del av anställningsskyddet som försvinner, menar Kommunals ordförande.

Här är de betydande förändringarna som föreslås:

  • Undantagen i turordningsreglerna utökas från 2 till 5. Detta gäller alla företag, även de med fler än tio anställda. Det innebär att arbetsgivare kan välja ut 5 medarbetare (istället för idag 2) som inte behöver omfattas av den generella principen sist in, först ut.
  • Enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp en anställd av personliga skäl.
  • Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan de som jobbat lika länge – ålder kommer inte längre vara en faktor.
  • Kompetensutveckling skrivs in i lag. Formuleras: ”Arbetsgivaren har ansvar för skälig kompetensutveckling under anställningen”.
  • Turordningskretsar får inte längre slås ihop. En driftsenhet – en krets.
  • Rätt till förtur vid anställning efter 9 månader i stället för 12 månader vid visstidsanställning.

Flera fackliga företrädare och politiker rasar mot förslagen

“Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna”, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till SVT.

Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt säger att om förslaget blir verklighet kommer han försöka fälla regeringen. “Om de väljer att gå fram med en lagstiftning som ser ut som den här kan Stefan Löfven inte var statsminister. Ett ensidigt och extremt förslag, det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden. Det är inte mycket kvar av anställningsskyddet efter det här, vi kommer att få rädda och tysta arbetsplatser”, säger han i en debatt i gårdagens Agenda.

”Lagstiftning från 70-talet”

Lagförslagen och utredningen om LAS var en stor vinst för Centerpartiet i regeringsförhandlingarna häromåret, där de fick ett stort stöd från branschorganisationen Företagarna.

– För de små företagen är det oerhört viktigt. Vi har en lagstiftning som är från 70-talet när arbetsmarknaden såg helt annorlunda ut, säger Lise-Lotte Argulander, jurist på Företagarna.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer