Blogg

Så skaffar du en hållbar ekonomi på egen hand

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Sparar du pengar i vardagen? Alltså utöver sparande på banken eller pengar i fonder. Experter säger att, om det är möjligt för dig det vill säga, ungefär 20 procent av din inkomst ska gå till sparande. De 20 procenten räknas inte till vardagssparande, utan vad vi menar med att spara pengar i vardagen är att dra ner på “vanliga” utgifter.

Nedan har vi en lista med tips, om hur du kan skaffa dig en mer hållbar ekonomi på egen hand, i vardagen.

Budget

Först och främst, att ha en budget är a och o. Du kanske har svårt att följa din budget slaviskt, det behöver du inte heller. Börja med att skriva ner vad som kommer in varje månad och hur mycket av det som går ut.

Portionera ut dina utgifter:

  • Fasta – hyra, mat, lån och så vidare.
  • Rörliga – nöjen, kläder, ha en liten buffert här för oplanerade utgifter.
  • Sparande

Att ha en budget att följa kommer att resultera i mindre onödiga köp. Vi alla är olika människor och fungerar också ut efter det. Men vi alla har nog gemensamt att tycka att det är ganska skönt att ha lite kontroll över sina utgifter.

Shoppa smart

Som sagt, vi alla är olika. Vissa kommer att vilja köpa en vinterjacka 5000 kronor, andra nöjer sig med en från budgetkedjorna. Oavsett vem du är så kan du ganska enkelt få ner dessa utgifter lite. Du kan shoppa på rea eller använda exklusiva rabatter.

Ha också koll på utförsäljningar, det kan du enkelt göra via sociala medier eller bara googla.

Lunchlådan

Om du ändå lagar mat hemma, laga mer, laga mycket!

Att ha med sig matlåda till jobbet eller skolan är bara till din fördel. Det är billigare, (oftast) nyttigare, godare, bättre för miljön… ja matlådan kommer bara med fördelar. Såklart ska man unna sig en fredagslunch med gänget då och då men vanan ska alltid vara att ha matlåda.

Om du köper lunch varje dag så blir det cirka 20 000 kronor om året. Hade du hellre inte gjort något annat för den summan…? Högst troligt – ja.

Sälj av saker och kläder

Med största sannolikhet har du saker hemma som bara ligger där. Kläder, skor, prylar. Även om du inte får jättestora summor på detta så tjänar du iallafall mer än på när det bara ligger utan användning. Efter egna erfarenheter vet vi att prylar och teknik säljer som smör på till exempel Marketplace på Facebook eller Blocket.

Köpstopp

Ha veckor eller några dagar som är fria från rörliga kostnader. Har du något nöje inplanerat ska du självklart inte ställa in men gör inga impulsköp. Detta kommer inte bara synas på kontot utan även boosta din självdisciplin.

Artikeln senast granskad: 2 december, 2019

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer